用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs 英華, 你哋會點揀?
樓主: MumTang
go

DBS vs 英華, 你哋會點揀? [複製鏈接]

咩公開試成績?小學有公開試嗎?

即使係地區有名學校,亦唔好輕易睇少,雖然我冇research過,common sense我知某些地區學校,eg林護(當然佢係中學),公開試成績都唔錯架,實力不容否定架。

我想講,如果家長真係咁一面倒覺得db一定好過yw,或者yw一無是處,根本冇得揮,咁呢條問題根本唔可能出現啦(有人存心聊是鬥非就另計啦)。

如果認為兩方各有不同長處,咁就要因應自已環境揀適合自已,選一個可以比兒子更能發揮潛質、建立自信、有利成長既地方。

原帖由 Jean 於 08-12-9 18:30 發表

你可以搜集英華小學既資料再談論兩校. 就知點解咁多家長話無得比.

英華fans覺得林校長加入和轉直資簡直令英華脫胎換骨.

不過好多長輩級BK會員和經驗家長都只當佢係深水埗區有名的學校. 要看多幾年佢地公開試成績 ...

其实, 兩間都係好好嘅学校, 都係 first tier 嘅,
當然, 論名氣, 舊校友社会地位等, DBS 確是佔優;
但 YW 又應該不只是"Sham Shui Po 較有名的學校",
不然, 報名人數就唔会有 1800+ la., 如果它(中学) 冇 re-locate & expand, 仍然坐落九龍塘牛津道, 会否令部分家長另眼相看呢?

本人並不是林校長 fans, 但我欣賞這校的熱誠及衝勁(包括副校長及其他老師), 学生的一張張可愛笑臉, 謙厚有禮, 相信家長会放心及開心地把最愛的孩子送進這校学習.

DBS 嘅優点, 三日三夜都講唔哂...社会是現實的, DBS  offers 一出, 相信 YW 会流失一群準学生, 但亦不代表 YW 学生質素会差, 若兩校來個"統一入學試", 所收的學生還是頭500名 out of 1900 啊 (當中或包括心儀 LS, St. Paul's Co-Ed的)

打個比喻吧... Mercedes Benz 固然是名車, 很多人有錢的話都想買; 但 Lexus 性能都唔差喎, 實而不太華.

Conclusion: 最緊要適合自己小朋友及学習有成效

原帖由 gracechung 於 08-12-9 20:37 發表
咩公開試成績?小學有公開試嗎?

即使係地區有名學校,亦唔好輕易睇少,雖然我冇research過,common sense我知某些地區學校,eg林護(當然佢係中學),公開試成績都唔錯架,實力不容否定架。

我想講,如果家長真係咁一面倒覺得db一定好 ...

當然是講中學的公開試, 正如有網友說要取好成績, 怎也不會輕鬆(但並唔代表學生會不快樂). 你或者將成績與學校生活掛上鉤. 總以為出好成績的學校, 學生之間會有很大的競爭, 平庸的學生就自信盡滅,不會開心.... 另外, 你似乎唔太認識DBSPD. 他的教學方式可以比很多學校更生動和互動, 功課壓力可能會比英華更少. 我見 DBSPD的學生都是活潑, 開朗, 喜愛上學. 縱使身邊有很多卓越的同學, 也無減他們的自信. 講到家長, 入拔萃是滿足家長虛榮心?? 你唔認為是太主觀? 我有3個朋友的兒子都是在DBSPD讀, 朋友都是一般的中產, 職業不是3師但有見識有修養. 從不與人比較自己孩子的才能, 也不會多提在那裡讀書. 你對拔萃呢類名校的偏見都幾深喎.

不談學術成就, 我相信全港每一區佔8成以上都是好學校. 每校有不同方面的優點. 英華小學背著英華書院呢個名來辦學, 不會讓學校人氣榜下落. 也不否認英華都努力梗作出改變, 希望日後見到她在某一方面有過人之處. 不過直資一條龍最實際, 想入男校入唔到男拔, 英華都係不異之選. 當然還有CKY, TSL, SMC..遠些有GT, HKUGA, LOGO, SSC,SPC, SPCC都是好的直資學校和私校(津校要派位所以唔講)各有特色喎. 間間學校都可讓學生發揮潛能, 建立自信. 問題係你揀左英華, 眼中便只有"她"吧.

回應很花時間, 不會再在有關xx vs yw呢類topic到磋跎了.

原帖由 Jean 於 08-12-10 12:04 發表

當然是講中學的公開試, 正如有網友說要取好成績, 怎也不會輕鬆(但並唔代表學生會不快樂). 你或者將成績與學校生活掛上鉤. 總以為出好成績的學校, 學生之間會有很大的競爭, 平庸的學生就自信盡滅,不會開心.... 另外 ...

感同身受,絕對同意..........

sorry…我對任何一間學校都冇偏見。你留言內所講既說話係你講,並不代表我立場!我冇將成績與學校生活掛鉤。

唔係淨係你至識人讀dbs,我都識。我唔單止識人讀dbs,我亦識人教st cat,老師多年經驗,教出唔少cat仔讀db,亦同佢地媽咪有資訊流通,綜合以上資料,我諗我都有權有自已見解掛?!

anyway,我亦冇講過別人學校半句壞話。right?

最後我得重申一點:心水清的朋友,應該留意到我係較早前的留言已聲明"我講緊小學咋"。我認為大家容易的思維傾向把中小學混為一談,所以我先提問有"咩公開試"。

呢個毛病開始時我都有犯。當然,入讀一條龍,這種評價自然不過。不過小學階段跟中學階段,學生的需求的確唔同喎。

原帖由 Jean 於 08-12-10 12:04 發表

當然是講中學的公開試, 正如有網友說要取好成績, 怎也不會輕鬆(但並唔代表學生會不快樂). 你或者將成績與學校生活掛上鉤. 總以為出好成績的學校, 學生之間會有很大的競爭, 平庸的學生就自信盡滅,不會開心.... 另外 ...

其實不需要比較學校

要找的是適合自己孩子的學校才是最重要的

我亦相信 也許DBS 放榜
說不定~也會有少部份人從SPCC轉到DBS唷
(不過~相信應該不多   但我確實有聽到真的有人喜歡DBS 勝過SPCC )

所以 找一間適合自己孩子的學校
比在這邊比較哪一間比較好來的重要

更何況 這都還要考慮到家裡遠近的問題 經濟等....
很多方面都需要評估的

別動氣~
DBS有好學生 不過我也相信 有部份學生並非真的是最優秀的
同樣的~英華也許名氣沒有DBS來的響
但我也相信 一定有些學生的素質是優過DBS的

非常同意
選擇一間最適合自己小朋友的學校
比選擇一間最好的學校重要!
況且每間學校都有其優點和缺點,點比較都係冇結果

原帖由 ma90a31 於 08-12-10 13:16 發表
其實不需要比較學校

要找的是適合自己孩子的學校才是最重要的

我亦相信 也許DBS 放榜
說不定~也會有少部份人從SPCC轉到DBS唷
(不過~相信應該不多   但我確實有聽到真的有人喜歡DBS 勝過SPCC )

所以 找一間適合自 ...

Honestly, i really think that this discussion topic is a waste of time.  I don't believe anyone will go to Ying Wah if DBS accept them.  It's just those parents who want to convince their own selves or others that Ying Wah is also a good school since their kids can't be accepted by DBS.   oh women, pls face the reality la!

我一早都咁講架啦。
硬係有d人中意話邊間同邊間唔同級數!
中意講咪講飽佢,夾硬話人對其校成見深!
別人唔同意見唔緊要,我最憎比人屈。

老實講啦,其間e+任何一間一條龍都未有自已一手湊大的應屆會考生啦。講咩公開試成績,對小學選校有咩邏輯關係?最大的好處咪可以直升囉。但係如果揀得唔岩自已小朋友的學習模式,小學基礎都"喎何"左,仲講乜鬼中學呀?!

原帖由 fratelli 於 08-12-10 14:32 發表
非常同意
選擇一間最適合自己小朋友的學校
比選擇一間最好的學校重要!
況且每間學校都有其優點和缺點,點比較都係冇結果

the teaching approach of dbs is very free.  many of my friends' sons are studying happily there now and love their school a lot.  there are lots of extra-curricular activities and classes where you can learn a lot of stuff that can't be learnt from books.  of course that also costs a lot of $$$.

pls don't always use the point which school suits your kid. how DBS isn't suitable for your son ah?? it's just a joke to others if you say you will choose ying wah over dbs, unless your are aware that your "family class or backgroung" does not suit that of dbs.

關於小學的成績,其實可以從TSA reports略知一二。另外,香港亦有些學校每年都會參加澳洲International Assessment of Schools,呢一個試好像有頗多學校參加,包括DBS、DGS、St Jo、聖心、Creative、VSA、St Mary、油天、保良局的學校,及一些國際學校如CIS。考試科目包括英文、英數及英科,雖然是自由參與,但亦可略知在云云的考生中,那些學校學生會是全港第一、第二等資料。

原帖由 gracechung 於 08-12-10 14:51 發表
我一早都咁講架啦。
硬係有d人中意話邊間同邊間唔同級數!
中意講咪講飽佢,夾硬話人對其校成見深!
別人唔同意見唔緊要,我最憎比人屈。

老實講啦,其間e+任何一間一條龍都未有自已一手湊大的應屆會考生啦。講咩公開試成績,對 ...

呢位家長講既係事實。咁現實上如果有家庭因為自已的條件、收入及能力所限而唔選擇入讀dbs,都唔係罪過,亦冇咩出奇!

原帖由 wlmom 於 08-12-10 15:07 發表
the teaching approach of dbs is very free.  many of my friends' sons are studying happily there now and love their school a lot.  there are lots of extra-curricular activities and classes where you ca ...

Gracechung,

So, from your point of view, may I ask, how to choose?
and which school that you prefer?

回覆 # 的文章

好多人都覺得DBS學生家庭背境個個都非富則貴,會唔會係美麗的誤會?我相信只有少數係大富人家,大部份都來自中產家庭~~~

次次見到 DBS vs YW o的 post 都係吵吵鬧鬧收場! 但樓主早已唔見人,其實樓主是幸福人.又可揀DB 又可揀YW,何需大家費神呢!

但係到今日DBSPD都未公佈收生結果喎~~~

原帖由 Markx 於 08-12-10 16:22 發表
次次見到 DBS vs YW o的 post 都係吵吵鬧鬧收場! 但樓主早已唔見人,其實樓主是幸福人.又可揀DB 又可揀YW,何需大家費神呢!

記得有"升中派位"那邊有人講過一句話:

名校家長好似一杯盛滿的茶....好似講得幾啱呀!!

建議將dbs, yw, qc, ls, spcc & kc列做bk禁語啦.

其實DBS都未放榜駛咩咁早諗 ,收左至慢慢諗都未遲. 好似DGS都未放榜我都費事諗,米一陣死諗完後唔收就浪費哂D腦力 ,近排攪學校D野已經夠忙,各有所好,有咩好嘈

更加不值得討論啦,樓主問意見?! 那方面的意見呀?奉勸两面家長勿傷和氣!
原帖由 bobbbby 於 08-12-10 16:31 發表
但係到今日DBSPD都未公佈收生結果喎~~~

咩人黎架?!講說話狗眼看人低!邊間學校收著呢聽家長既仔女,想唔沒落都幾難!話知係DBS定SPCC!

古語有云,國之將亡,必有妖孽!

原帖由 wlmom 於 08-12-10 15:07 發表
the teaching approach of dbs is very free.  many of my friends' sons are studying happily there now and love their school a lot.  there are lots of extra-curricular activities and classes where you ca ...
‹ 上一主題|下一主題