用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我個女做咗waiting王?!
樓主: lro14sheung
go

我個女做咗waiting王?! [複製鏈接]

yamiyami,
好同意呀!其實可能係d學校唔識貨,最清楚個小朋友嘅係我哋自己,最重要係我哋識得欣賞佢!

唔緊要啦...你地都可以話因小朋友係細b, 年齡細始終都無辦法...

我女.. 她是超大b... 但佢,in3間3間都waiting....你話死未...我本來信心係有,因大女同已經返緊學...佢in 時唔係唔講唔答.. 佢答晒.. 但係係悔氣的、無表情的、垂下頭.. 因為她不喜歡囉.. 死未...

佢每次出來我同佢講... 跟住佢話: 「媽咪,再黎過囉...」唉.....
Mqchris :>

hi! my son is born at Feb, also not v. good:
T.T., SOKA: rejected
St. Cat: waiting

I think there maybe some school still have a seat, so I will try again. Good Luck to all of u.

咁睇黎大B 唔收比細B唔收仲慘, 因為唔可以出年再黎過, 我都諗住出年再試心儀學校, 唔得都無計, 反正免強無幸福
人 若 賺 得 全 世 界 、 賠 上 自 己 的 生 命 、 有 甚 麼 益 處 呢 . 人 還 能 拿 甚 麼 換 生 命 呢 。

我個仔都係 oct 06, 我地in左2間, 都係waiting list, 第三間就未知結果, 我都覺得係d老師唔識貨, 得個2歲人仔, 要飛天咩.....

我都諗過不如唔去等嗰d所謂名校的waiting..
但有好似有點不甘心囉....
跟住仲有一些全日的kg要in, 諗吓可能這些救世軍, 基督教的幼兒學校會唔會仲好呢!
有乜意見呀?

細女咪俾佢讀1年村校K1先,第二年先考過心儀小學,要個1月同12月出世比較,根本無得比。我個女返左2個月PN,已經由BB變左小朋友。

其實我個女都反咗個多月pn, 但不會比佢在那兒k1了因為地方太少..當時去讀是因為其他的無位了..so我想k1就同佢轉一次..唔想同轉咁多次了..所以才傷腦筋...

救世軍???  我屋企付近果間攞到出世纸就要去排隊 la wor.

原帖由 lro14sheung 於 08-12-9 11:39 發表
好多謝各位的話...
其實我都相信金巴倫是間好的kg..
只是3年都無學卷對我來講是一種壓力...因只得我一個人有生產力..(別說了)
其他的都是人稱的名校...我只選有學卷的...
希望wait到啦..否則可能考慮救世軍式的全日 ...

我都想知道救世軍是咪好好架呢?我都聽過人人都話一出世就要申請..
但佢叫我下個月去in, 因以前是apply PN但無位..有朋友話有得IN機會其實都大架啦..
下個WEEK我仲有基督教幼兒學校去IN..
所以我開始有些懷疑是否要死等這些名校呢?
當然我還有聖大和蘇浙未有結果..但都要作打算架....

原帖由 stellalau 於 08-12-9 19:40 發表
yamiyami,
好同意呀!其實可能係d學校唔識貨,最清楚個小朋友嘅係我哋自己,最重要係我哋識得欣賞佢!

stelllau, car817

無法啦, 遊戲規則就係咁...其實好多小朋友都好叻,不過小朋友始終唔會好似大人咁識控制情緒...有間我覺得嵐嵐in 得唔錯...答哂老師, 老師同我又傾得好投契..最尾都reject, waiting 都無份...真係好唔明架...好唔服氣..你講得啱, 可能真係講眼緣啦....

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

救世軍 用蒙特梭利, 睇你 like 5 lik 呢套嘢lor .  

原帖由 lro14sheung 於 08-12-10 15:55 發表
我都想知道救世軍是咪好好架呢?我都聽過人人都話一出世就要申請..
但佢叫我下個月去in, 因以前是apply PN但無位..有朋友話有得IN機會其實都大架啦..
下個WEEK我仲有基督教幼兒學校去IN..
所以我開始有些懷疑是否要死 ...

我近來為左囡囡面試嘅事覺得好唔開心。我個女去某些名校面試時一開始個老師就話「哇!乜佢個樣咁BB嫁"」。雖然我個女係10尾/06出世,身材細小。但係佢認知,社交,大小肌肉正常。個名校老師嘅說話令到我知道佢地唔收細B。囡囡係面試中表現極好,全面答啱又有禮貌。最後都是waiting。前幾日收到某國際國學校收咗囡囡,我好開心。其實我有想過比囡囡下年做大B再考過,但係07-08出世BB極多又話金豬年,可能到時競爭重大。希望waiting中BB快D揾到學校。

大家會否知道個遊戲rules???
擔心bb無得玩"遊戲"
interview表現好,都唔得!!!

原帖由 yamiyami 於 08-12-10 17:46 發表

stelllau, car817

無法啦, 遊戲規則就係咁...其實好多小朋友都好叻,不過小朋友始終唔會好似大人咁識控制情緒...有間我覺得嵐嵐in 得唔錯...答哂老師, 老師同我又傾得好投契..最尾都reject, waiting 都無份...真係 ...

聖大仲失敗..連waiting 都無...
救命呀..好唔開心呀

原帖由 lro14sheung 於 08-12-8 17:44 發表
我在這裡見到好多小朋友都好多間收..但我個女就做咗waiting王..好心酸!!!
我同佢都考咗好多間架...
收咗只得金巴倫
waiting: kv, skh, spc,
Reject: TT, soka
未in : spk, 宣道, 救世軍
未知結果: 聖大, 蘇浙
aa
我個 ...

原帖由 lro14sheung 於 08-12-15 12:39 發表
聖大仲失敗..連waiting 都無...
救命呀..好唔開心呀

唔好唔開心,個個家長都報10間8間,遲下到要交錢和臨近入學,家長就會放返晒的位出o黎。再唔得咪讀1年村校先,出年再考心儀學校,到仔女2x歲大學畢業,無人會理會有無repeat 過。

為了女女的入學問題...真係煩左好耐...好唔開心...一間心儀少少的學校都唔收... 連AM班都無...
Mqchris :>
‹ 上一主題|下一主題