用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS樂基會派咩小學多...
go

HKPS樂基會派咩小學多... [複製鏈接]

我囡6號已interview,對答都好好,但位太少,都唔知入唔入到,但係我都想了解多d有關HKPS的資料,有無家長知道通常樂基會派去邊類型的小學?
如果我囡Accept,我都會揀樂基放棄Think,所以想知多d,希望你地可以話我知啦,Thanks !
   0    0    0    0

hihi, my daughter is studying at 拔小 now, as she was studying at HKPS before. =) she got some schoolmates also allocating at Maryknoll too...HKPS is a good school actually!!!

問過老師女的多數入GOOD HOPE, 男的入男拔o
有家長話我知08-09年男仔入DBS既有6個, 個result 都幾好因為HKPS 2008k3畢業有90人 40個女50個男, 入DBS 既 ratio都算幾高

if 6/50>11% ==> higer than st cat !

原帖由 pearjadema 於 08-12-8 14:52 發表
問過老師女的多數入GOOD HOPE, 男的入男拔o
有家長話我知08-09年男仔入DBS既有6個, 個result 都幾好因為HKPS 2008k3畢業有90人 40個女50個男, 入DBS 既 ratio都算幾高 ...

原帖由 carol716 於 08-12-8 13:46 發表
我囡6號已interview,對答都好好,但位太少,都唔知入唔入到,但係我都想了解多d有關HKPS的資料,有無家長知道通常樂基會派去邊類型的小學?
如果我囡Accept,我都會揀樂基放棄Think,所以想知多d,希望你地可以話我知啦,Thanks ! ...

如果係大抽獎同自行派位旣官津小學, 同讀邊間幼稚園冇咩關係. 另外, 好多名幼稚園都有畢業生入到出名旣私立/直資小學, 冇人知道佢地有幾多係因為幼稚園教導有方,家長悉心栽棓加上個人資質過人(又或者有家庭背景)所以先入到.....

多謝你地回覆, 咁都唔錯, 當然家庭教育都會好重要啦!
我都幾鍾意HKPS, 我朋友話有d會入到蔡繼有, dbs(男拔), dgs(女拔)...原來good hope都係...
你知啦,現在做父母真係做少樣都唔得,壓力好大,又怕揀錯學校比阿囡,又怕揀錯佢會對返學反感...
因為佢現在好鍾意返學...我想佢開心但都要自己學習面對出面世界的所有事情...
‹ 上一主題|下一主題