用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st. cat 係咪好催谷架?
樓主: bobbi
go

st. cat 係咪好催谷架? [複製鏈接]

Would you please advise us st. Cat K1 to K3 must native english speaking teacher?  Thanks!

Flowermumy

我自己認為考私考/直資是一個保險, 因為係小一派位機制入面, 要計分或攪珠, 我自己女女是第一名, 只得5分再加埋適齡10分(係小朋友都差不有), 除非有宗教分,如果唔係, 在第一階段入到好既小學(官津), 機會不大 , 所以考私立就係有個後備俾自己.
入讀好既官津校, 當然好啦!
再講, 如果要拍門找小學(官津), 佢地都睇下小朋友讀邊間幼稚園, 因為會有d質素保證, 就好似中學都會睇下你邊間小學.

o係我o既補習學生中,有幾個而家讀緊maryknoll 同喇沙小學o既學生,當年都係讀st. cat
而我而家亦有個st. cat o既 k3學生,出年都係入喇沙
我好睇到st.cat o既英文係幾好
但一上到小學,似乎的確係中文比英文差.......
但問心咁講
佢o地只係中文相對比英文差
唔代表人地 train中文唔好
就算出面其他幼稚園o既學生
一上到小學
咪又要重新適應過晒o的exam模式(e.g.小學中文多數考重組句子、排句成段.......)
(我諗隨o左根德園o的中文好係例外)

至於係咪st.cat要媽咪follow 多o的
我諗都可以咁講

例如小朋友學o左英文數
咁你地都要解下比小朋友聽
佢先識做
e.g.k3問題: Mary has sixteen apples, John has four apples. How many apples are there altogether?

原帖由 lkf_leung 於 08-12-24 00:27 發表
我大女現在就讀傳統的英文小學, 幼稚園都係讀st.cat, 但係我發覺她的中文非常唔掂, 一年級至三年級都經常取不到80分以上, 就是因為st.cat只谷英文, 但是我又唔覺得她的英文科特別好喎, 始終都係要出外學英文, 所以而 ...

簽名被屏蔽

Hi

Hello tiggger,

I'd like to ask you if you don't mind share the P1 school result of your daughter. My kid is now studying in St Cat (E.Cresent), too. I've been worrying her school application until now. I wonder if you could share.

Many thanks
WPY

原帖由 tiggger 於 08-12-27 23:53 發表
我個女舊年在ST.CAT 畢業,我又唔覺佢好催谷law,個女讀得好開心.

校舍方面,我又真係唔覺舊law,因為我個女在k1之前讀另一間幼兒中心,小朋友玩d玩具就好dirty,之後又去過幾間幼稚園面試過,相比之下,我又幾中意st.cat的 ...

原帖由 bobbi 於 08-12-9 13:04 發表
事緣因為我有個親戚,佢係幼稚園老師,佢好反對我俾個女讀 st. cat,佢話 st. cat 好催谷的,佢好buy「蒙特梭里」,但我就係見bk d mami 嘅意見,有人話佢校舍舊之外,就多數都係讚,無咩人彈,故此想知吓,係咪咁催谷,同有咩缺點添囉! ...

好催谷一定唔會係「蒙特梭里」

你果個幼稚園老師親戚係邊樹做
雖然我唔係幼教既人員 , 但 佢咁講
我都幾懷疑佢對幼教既認識....重話做幼教老師.....

原帖由 JojoB 於 08-12-28 01:18 發表

好催谷一定唔會係「蒙特梭里」

你果個幼稚園老師親戚係邊樹做
雖然我唔係幼教既人員 , 但 佢咁講
我都幾懷疑佢對幼教既認識....重話做幼教老師.....
mouth:" /> ...

我諗樓主既意思係since佢親戚好buy蒙特梭里, 所以覺得st.cat好催谷, 叫樓主唔好比個女讀

我囡囡今年st.cat讀K3,我分享如下:
K1 - 一星期三樣功課,連下線,學習phonics,weekend架功課係親子習作.
K2 - 中文一星期三個中文字,英文上學期加強小朋友架phonics,下學期有英文串字,如:fat, cat, mat.....,簡單數學,有加數.
K3 - 由於要準備升小一,小朋友會升上傳統或活動教學架學校,st. cat K3課程開始催谷.
中文: 一星期三句句子,如: 冬天到,北風吹.冬天天氣很寒冷.天氣冷,我要穿毛衣.
英文: 一星期二個字,如: mother, father
數學: 有加,減數.

今年有朋友仔讀K1,話而家K1相對當年的K1已經多左D功課.
多唔多功課,谷唔谷真係見人見智.
由K2升上K3我話多左好多野做,囡囡話唔覺得,而且今年中文程度有提升,睇中文書佢識好多字.

而且st.cat有家長義工,可以比機會我地知道小朋友上堂架情況,我好鐘意參加.老實講,第日升左小學,邊有呢個機會呀!

Children are learning happily in St. Cat , especially
English learning.  They enjoy studying all the time.  With a good basic knowledge of how to learn, and how to apply in their daily life. The graduates are learning successfully in primary and secondary schools.

hi fyeung,

有無宗教信仰? 因為我哋無宗教信仰, 會唔會難入讀 ST. CAT. ?

原帖由 flowermumy 於 09-1-5 18:32 發表
hi fyeung,

有無宗教信仰? 因為我哋無宗教信仰, 會唔會難入讀 ST. CAT. ?

As far as I know, religious belief does not have any impact on the admission.

其實我上年都係好似你個情況,囡囡讀劍鳴n1班,考到st. cat. 國際班,連學費也交了,到最後我都考慮好久,到最後選擇了劍鳴,現在如要我再選一次,我都會選擇劍鳴.

我個女都考左入st. cat. 上午班,其實我都同大家一樣三心兩意,唔知讀唔讀好?
因為女女現在讀緊劍鳴n1班,讀得幾好,不過我都有交st. cat. 留位費。
我本人認為kv較為死讀書,我就無選擇佢,相反,雖然st. cat. 有人都話佢會教得深,但我認識一d讀過st. cat. 既家長都認為小朋友讀得開心,唔覺得好催谷。
我認為需要看長遠一點,因為家長會同小朋友報讀一些好既小學,如果幼稚園較為遜色,入好既小學(直資/私立)亦較難,所以幼稚園係好重要。
‹ 上一主題|下一主題