用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st. cat 係咪好催谷架?
go

st. cat 係咪好催谷架? [複製鏈接]

st. cat 係咪好催谷架? 咁佢除咗係校舍舊之外,我睇bk,個個都係讚,無咩人彈,定係因為係名校,所以個個追捧呢? 佢有咩弱項呢? 因為收咗我個女下午班,想了解多d呢間學校,謝謝。
   0    0    0    0

PM Class should not be a problem. I would suggest you to take SC.
All SC's K2 classes are scheduled for afternoon. No need to adapt in K2 timmmm.

SC's language training esp English is really good. Kids are trained to be indepedent & presentable.
Its approach is never  催谷 but it really involves parents' participation like 資料搜集. Workload acceptable and you can take chance to better understand your kid's school work. Win-Win.

Overall speaking, SC's kids are quite 大方得体, 主動学習. I think you will not feel regret placing your child in SC.

If you wish your kid to be very proficent in "Dictation" and hand writing, perhaps KV is a more suitable choice.

原帖由 bobbi 於 08-12-8 13:27 發表
st. cat 係咪好催谷架? 咁佢除咗係校舍舊之外,我睇bk,個個都係讚,無咩人彈,定係因為係名校,所以個個追捧呢? 佢有咩弱項呢? 因為收咗我個女下午班,想了解多d呢間學校,謝謝。 ...

bobbi
點解會收左下午班 ? 乜唔係全日制架咩 ?

of course, sc la

SC 沒有全日果喎!

原帖由 尹若藍 於 08-12-8 16:58 發表

bobbi
點解會收左下午班 ? 乜唔係全日制架咩 ?

間間學校都有唔好既地方, 點會有讚無彈, 睇下你要乜啦

我個仔 e+ k1, 一個星期只得2樣功課, 一份係劃線, 一份係親子, 都係叫 mami 同佢搵下雜誌相, 俾佢貼落去. ms 講左, k1 都唔會叫佢地寫字

bk 之前都有人講過, 佢 k1 至係雙班主任制, k2 唔係. 不過詳情我唔知, 你搵 d 讀 k2 k3 既mami 幫下你啦

原帖由 bobbi 於 08-12-8 01:27 PM 發表
st. cat 係咪好催谷架? 咁佢除咗係校舍舊之外,我睇bk,個個都係讚,無咩人彈,定係因為係名校,所以個個追捧呢? 佢有咩弱項呢? 因為收咗我個女下午班,想了解多d呢間學校,謝謝。 ...
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

原帖由 bobbi 於 08-12-8 18:40 發表
SC 沒有全日果喎!

bobbi
真係唔好意思 , 我仲以為你講既 st.cat 係中學 , 原來係幼稚園。

註 : st.cat 有幼稚園架咩 ? 响邊度黎架 ?

St Cat Secondary School (聖潔靈女子中學) has no relationship with St Cat KG (國際英文幼稚園).  They are totally different in Chinese Name.  St Cat KG is located in Kln Tong.

原帖由 尹若藍 於 08-12-9 10:30 發表

bobbi
真係唔好意思 , 我仲以為你講既 st.cat 係中學 , 原來係幼稚園。

註 : st.cat 有幼稚園架咩 ? 响邊度黎架 ?

MrsCLee
你仔仔讀得開心嗎?老師有冇愛心?
我囡出年k1,我仲考慮緊讀唔讀.

事緣因為我有個親戚,佢係幼稚園老師,佢好反對我俾個女讀 st. cat,佢話 st. cat 好催谷的,佢好buy「蒙特梭里」,但我就係見bk d mami 嘅意見,有人話佢校舍舊之外,就多數都係讚,無咩人彈,故此想知吓,係咪咁催谷,同有咩缺點添囉!

My eldest daughter was graduated there 6 years ago.  She is now in Good hope school.  No problem at all witht he transition from k3 to P1.  Not too pushy ans she enjoyed her kindergarten very much.  Therefore, I put my son in it as well.  He will start his kinder in 09.  As far as I know, there is more parent enrolling their kids in it when compare with years ago.

我知道既係佢 k2 都開始有功課, 而且見通告, k2會有 assessment

我個仔 so far 都幾開心, 當然, 初初都有 d 時間要適應. 我要求唔高, 佢每日知道夠鐘返學, 肯快快趣趣食晒碗飯, 去換衫, 我已經好開心, 起碼佢係鐘意返學, 唔會要人迫.

開學到現在, 我覺得佢最大轉變係多左野講, 我個仔講野唔叻, 所以而家我已經好開心

我好中肯咁講, st cat 有2個校舍, 有好多畢業生, 每年一定有人考到好學校, 亦一定有 d 係派番自己本區唔係咁 top 既學校. 家長對學校要有合理期望

原帖由 kitty23205 於 08-12-9 11:28 AM 發表
MrsCLee
你仔仔讀得開心嗎?老師有冇愛心?
我囡出年k1,我仲考慮緊讀唔讀.
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

原帖由 hinhin-ma 於 08-12-9 11:03 發表
St Cat Secondary School (聖潔靈女子中學) has no relationship with St Cat KG (國際英文幼稚園).  They are totally different in Chinese Name.  St Cat KG is located in Kln Tong.

THANK YOU.

我的儿子读K2. 如果你会按着学校所提议的内容去教你的小朋友,你可以变得很忙很忙,英文阅读,教他理解问题,回答问题(in complete sentence), 每周的专题有关的生字,比如monsoon, amber rainstorm signal,还有phonics,要懂有关的生字,发音,至于中文方面就是写字,写词语,画图,常识,加上普通话,数学就用英文教。另外,在外面学drama,painting,piano,普通话,运动,等等都少不了,所以我太太经常说她很忙。
但reward就是,小孩真的喜欢上学,而且学到很多东西,英文也讲得不错(这个一定要家长配合),学校名气响些,将来考小学有些优势(这是跟据坊间一些小一培训中心的说法。)

我大女現在就讀傳統的英文小學, 幼稚園都係讀st.cat, 但係我發覺她的中文非常唔掂, 一年級至三年級都經常取不到80分以上, 就是因為st.cat只谷英文, 但是我又唔覺得她的英文科特別好喎, 始終都係要出外學英文, 所以而家我個細囡明年將會入讀k1, st.cat及根德園都收左她, 我都係決定給她讀根德園, 我見根德園出來的小朋友真的很勤力, 英文雖然冇st.cat咁好, 但始終可以習慣她們讀書是要勤力的,
妳們想一想幼稚園第一年小朋友點會學倒好多嘢呀, 都要第二年才開始學倒嘢, 短短兩年時間真係可以學多好多英文, 我個人認為讀書真係要聰明和勤力才會成才的.

根据我们自己和其他人的经验,我们稍为有个结论:如果太太是全职妈妈,又肯花多些时间心思教孩子的,读SC就很好,但如果妈妈要上班的话,读根德园就最好。
始终,小孩子在幼龄时的学习,除了要吸收各方面的知识外,锻炼思想灵活是很重要的。

我個女都考左入st. cat. 上午班,其實我都同大家一樣三心兩意,唔知讀唔讀好?
因為女女現在讀緊劍鳴n1班,讀得幾好,不過我都有交st. cat. 留位費。
我本人認為kv較為死讀書,我就無選擇佢,相反,雖然st. cat. 有人都話佢會教得深,但我認識一d讀過st. cat. 既家長都認為小朋友讀得開心,唔覺得好催谷。
我認為需要看長遠一點,因為家長會同小朋友報讀一些好既小學,如果幼稚園較為遜色,入好既小學(直資/私立)亦較難,所以幼稚園係好重要。

‹ 上一主題|下一主題