用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 請問浸小是否收好多浸幼的學生
go

請問浸小是否收好多浸幼的學生 [複製鏈接]

請問浸小是否收好多浸幼的學生?有幾多成?浸小是否很難考?
   0    0    0    0

我都想問浸幼同浸小係唔係一條龍?浸小係唔係一定會收浸幼學生?過去唔係所有浸幼學生升浸小係唔係因為佢地想入其他學校?其實浸幼有無講明一條龍?

我是浸幼學生的家長,今年報讀的有超過9成是被取錄。

根據教育局資料,一條龍只有中學和小學才有,幼稚園是沒有所謂正式的一條龍,但實際有不少小學會優先取錄有關係的小學,浸小和浸幼就是這種關係,當然最後還是取決於浸幼家長會不會報讀浸小,以及浸小收不收浸幼生吧!

咁即係讀浸幼差不多會取錄於浸小? 係咪都係同外來生一齊interview?

原帖由 MsWoo 於 08-12-12 11:45 發表

是與其他小朋友一起進行面試的,家長面試時亦是與其他(非浸幼)的家長一起的

原帖由 MsWoo 於 08-12-12 11:45 發表

有件咁事???
今年 K3 下午班既家長們,無一個有咁既講法喎!

The statistics of 2008/09 P1 is <50%.  Some of those accepted eventually did not take the offer.  Hence, graduates from HKBUK studying in WKF school was around 30% in that year.

WKF - Wong Kam Fai
that's what this page is talking about

我個仔係浸幼學生,我岩岩先in完第一圈(即亞仔先見老師),要等通知先知道家長會唔會有機會第二圈面試,如果10月收信叫見的話,應該有8成機會..不過我當日個段時間個hall都好多家長,我諗都幾多人爭呢..

雖然話浸幼生唔係直接升浸小, 但係咪好少會唔收返呢?  請問有無家長知道真係有浸幼學生升讀唔到WKF呢?

謝謝!

浸幼全名是香港浸會大學附屬幼稚園,
原帖由 coreylung2008 於 09-9-19 23:11 發表
唔好意思, 想請問你地講梗"浸幼"全名係咩呢?

其實會係優先考慮(有分加),但並非全部都收,我有位朋友都未收到信..另外如果住係沙田區的話,學位計分就會少D.
原帖由 nc2000 於 09-9-18 16:22 發表
雖然話浸幼生唔係直接升浸小, 但係咪好少會唔收返呢?  請問有無家長知道真係有浸幼學生升讀唔到WKF呢?

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題