用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 取捨問題 -- 要沙田網 / 九龍城網
go

取捨問題 -- 要沙田網 / 九龍城網 [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 6191094 於 08-12-7 01:14 發表
我小朋友係九龍城 band 1學校
考得比較後

好怕統一未能派回自己學校既中學

我見沙田網既 band 1 & band 2學校
好似 比 九龍城多

究竟, 我要沙田網 / 九龍城網好呢

有無人可以解答我呢 ! ...

自行可選擇不同區中學,在大抽獎如要選擇沙田網,就等於放棄直屬或聯繫中學,敬請三思

原帖由 6191094 於 08-12-7 01:14 發表
我小朋友係九龍城 band 1學校
考得比較後

好怕統一未能派回自己學校既中學

我見沙田網既 band 1 & band 2學校
好似 比 九龍城多

究竟, 我要沙田網 / 九龍城網好呢

有無人可以解答我呢 ! ...

如果係band1尾,自行就邊個網都冇所謂,成功機會比較微. 如果搏抽獎, 就一動不如一靜, 因為邊緣人始終有風險, 轉區會唔會跌band好難講. 我就唔會轉啦.

當然是九龍城啦!
九龍城區學校你一定比較熟,知道情況。沙田區只聽口碑看資料,太大風險。
自行BAND 1 尾成功機會已很微。

當然要填足30個位,只要你選的學校適合你的banding,你入到心儀的中學機會會好高,最多去到第五個志願,放心啦。

恕我直言,成績300人考尾 30 好大機會係band3生,除非直屬中學是一條龍全收,否則返回直屬中學機會幾微。

原帖由 6191094 於 08-12-10 00:50 發表
漢堡飽

咁即係 band 3 既都要差不多填埋入去 ??

如果妳係我, 妳會點選擇 ?
請妳比頭 6個中學名我呀 !
第1) 一定係自己學校既直屬中學
咁其他呢 ?

我小朋友係 band 1學校 300人考尾 30
得 5級琴 cert.
熱愛打乒乓 ...

又恕我直言, 我估你小朋友的學校, 係我朋友讀個間, 佢既小朋友果年考上中學, 老師說要120名先至安全升回直系中學. 近年另一朋友剛升中1, 她說要考150名以內, 才安全升回. 這間學校雖然很出名, 但佢band1(abt50%) 位相對係好少, 而且佢仲係私校. 如果300人考30尾, 可能已係band3, 除非學校老師講埋學校有幾多band2/3位.   

如果住係沙田, 博佢九龍塘既banding 高d, 轉入沙田提升番多d, 沙田博直資培基, 馬安山胡中......校風好,band
2生有機會.

原帖由 88muimui 於 08-12-10 09:53 發表
恕我直言,成績300人考尾 30 好大機會係band3生,除非直屬中學是一條龍全收,否則返回直屬中學機會幾微。

對不起!原來你兒子考尾30,成績應該是band 3了,有的選擇並不多。九龍城可嘗試選余振強,聖三一,五旬節,胡兆熾,不要太期望過高,最重要是校風好,成績我覺得是次要。沙田區資料恕我不大清楚。

你兒子考尾30, 我相信沙田很多band 2 都未必收.

大家都為小朋友, 你要問番老師小朋友係band2 or band3,
九龍城另一間程度很高既私小, 有 bk 媽咪報料 , 1班內有好幾band3派了官塘既band3中學, 好似仲係買位學校.個老師仲話x生學生入了band3學校會考第一.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 6191094 於 08-12-10 17:24 發表
我校既老師講.....佢地學校程度較高
一般呈分上去
最差既...係統一位
d 學生都唔會去到 band 3 生
我見亞仔做其他 band 2 小學既卷
係可以有85分以上 ??

我係頭痛緊....
係幫佢選擇 band 2 咩學校
而且, 好似多數 b ...

若肯定入唔番直屬中學,
我會係沙田攔間band 1尾 band 2頭嘅學校搏一搏,
沙田有14間英中, 好多band 2 都可以入英中,
而且有d 中中(梁文燕)都OK呀。

如看07中六收生,胡忠很早就無位,報梁文燕,基督書院比較安全差一點,當然要是乎學生究竟是BAND 2 或3.

很想知道哪觀塘中學的名,可否告之?

引用 bk之前家長既post //我朋友個女,上年民生升中派位,
一班40幾人有10多個派band 3, 有些派地利亞,九龍塘,新亞.....//

原帖由 ALAL 於 08-12-10 20:46 發表
如看07中六收生,梁文燕比胡忠差一點,所以可以一博,另外基督書院與梁文燕07中六收生情況差不多,但應有大約有八個位比九龍城區抽獎,亦可一試.

很想知道哪觀塘中學的名,可否告之? ...

一級300人又有直屬中學九龍城小學唔多,如果樓主講學校係我估個間,可以考慮下五旬節,因為聽五旬節學生講佢地唔少同學來自呢間小學,呢班學生成績同操行都高於平均。
如果樓主仔仔操行優良,我相信同區一般band 2中學都會有機會!

回覆 # 的文章

樓主:

要謹慎啊,唔好太迷信名牌小學既影嚮力,發生我身邊既兩個 CASE:阿A ,九龍塘皇牌男校,比派去余振強(傳說是BAND 3)后,四處敲門都無其它學校收,最后都要讀BAND 3學校。阿B, 讀九龍名名地小學,全級20+/180,平均分都90+,自行報沙田三大天皇之一,點知連INTERVIEW既機會都無。

我幾同意其它媽媽建議報粱文燕,馬鞍山胡忠機會都微呀。

想問下如果九龍城BAND 3 生大抽獎報五旬節 (應是BAND 2 尾或中) 作為首位的機會怎樣?

原帖由 漢堡飽 於 08-12-10 11:42 發表
對不起!原來你兒子考尾30,成績應該是band 3了,有的選擇並不多。九龍城可嘗試選余振強,聖三一,五旬節,胡兆熾,不要太期望過高,最重要是校風好,成績我覺得是次要。沙田區資料恕我不大清楚。 ...

同意 漢堡飽的看法,不過學校推介方面,
禮賢會,聖三一,五旬節,胡兆熾
以上學校都是Band 2尾3頭。

余振強是校風不好的band 3學校,
有得選擇就不好選這間。

觀塘區更加不建議,觀塘區不少BAND 2中-尾
的校風都已經麻麻。某些觀塘BAND 2中的家長都
問我自行去東區BAND 2中 學校怎樣做。
九龍城其實已經叫比較多選擇。
‹ 上一主題|下一主題