用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇識得人統一第二志願入到何文田迦密or華英 ...
go

有冇識得人統一第二志願入到何文田迦密or華英 [複製鏈接]

請問有冇人知到一些統一派位第二志願 (甚至放到第三、第四...) 都入到何文田迦密or華英的案例?
可否 share 一下. Thanks.
   0    0    0    0

迦密:YES
華英:一定 NO

原帖由 delimama 於 08-12-7 00:56 發表
請問有冇人知到一些統一派位第二志願 (甚至放到第三、第四...) 都入到何文田迦密or華英的案例?
可否 share 一下. Thanks.

華英第二志願一定無。
迦密第二志願一定有機會。
九龍城還有其他BAND1,亦不失禮呀。

原帖由 漢堡飽 於 08-12-8 22:49 發表
華英第二志願一定無。
迦密第二志願一定有機會。
九龍城還有其他BAND1,亦不失禮呀。

對啊! 九龍城區英中選擇是較其他區多,我和小兒已鎖定了第一志願 (旅港,愛它的balanced academic/sports development),自行時亦會只報此間。就是怕自行失敗兼失守攪珠第一志願,所以現正惆悵如何部署其他志願。各位過來人請賜教賜教,小兒學校在黃大仙區,考20/級,但因家住九龍城,故打算轉回來。雖然他們學校成績不俗,排名70幾的也是黃大仙區內band1生,但九龍城區學生成績較優,增加了變數,若不能入到第一志願,就希望第二志願穩當點... 各位有冇心得可以share一下...

原帖由 delimama 於 08-12-9 02:08 發表

對啊! 九龍城區英中選擇是較其他區多,我和小兒已鎖定了第一志願 (旅港,愛它的balanced academic/sports development),自行時亦會只報此間。就是怕自行失敗兼失守攪珠第一志願,所以現正惆悵如何部署其他志願。各位過來 ...

選旅港非常正確,它確是學術與體育並行的好學校,師生關係又好,校風又好。不過最重要是你孩子成績一定要好,因為競爭大。

全級20應該有機會,我鼓勵你去試。就算失敗,大抽獎一定有機會,如果放第一志願,因我覺得大部分都不會放旅港在第一。

上年08經驗得出結果,统計同級派位同學,迦密,華英,旅港都係放第一位才入到,有同學將咖密,華英,旅港,銀禧放第一位抽唔到,反而丘佐榮二,三位幾個入到.小女何文田迦密統一派位第一志願抽唔到,另華英,旅港,银禧,一定要放頭位,丘佐榮二,三位也有機,所以放丘佐榮第一位九成入硬.
九龍城BAND1學生多數都係放果五間英中頭五位,睇你點排.旅港,華英,咖密,丘佐榮,黄笏男..

去年我見過幾個第二志願入迦密喎。

原帖由 yayawo 於 08-12-12 01:43 發表
上年08經驗得出結果,统計同級派位同學,迦密,華英,旅港都係放第一位才入到,有同學將咖密,華英,旅港,銀禧放第一位抽唔到,反而丘佐榮二,三位幾個入到.小女何文田迦密統一派位第一志願抽唔到,另華英,旅港,银禧,一定要放 ...

原帖由 BillyM 於 08-12-12 23:47 發表
去年我見過幾個第二志願入迦密喎。

絕對百份百迦密放第一位,甲,乙部份係放第一位,張排位表副本重未吊.可能男女分隊抽或教局亂黎.

原帖由 漢堡飽 於 08-12-9 23:13 發表

選旅港非常正確,它確是學術與體育並行的好學校,師生關係又好,校風又好。不過最重要是你孩子成績一定要好,因為競爭大。

全級20應該有機會,我鼓勵你去試。就算失敗,大抽獎一定有機會,如果放第一志願,因我覺得大部分都不會放 ...

漢堡飽,多謝你的鼓勵。
旅港是小兒和我的目標,我打算自行淨報旅港,大抽獎亦會放第一,只是怕兩者都失敗,所以想向大家取經如何可在第二第三志願穩中求勝。在同輩的比較中,小兒英文程度較中文優勝,相信英中較合適,但把其他英中放第二第三位,又怕冇機會,真是不知如何是好...

原帖由 delimama 於 08-12-13 04:25 發表

漢堡飽,多謝你的鼓勵。
旅港是小兒和我的目標,我打算自行淨報旅港,大抽獎亦會放第一,只是怕兩者都失敗,所以想向大家取經如何可在第二第三志願穩中求勝。在同輩的比較中,小兒英文程度較中文優勝,相信英中較合適,但把其他英 ...

我覺得一d都無問題,如果是band 1生,一定入到英中,第一已選旅港,其實入到機會好大,第二、三志願可以選銀禧,迦密,或丘佐榮,應該仲有機會。
如果旅港有叫你兒子面試,通知我呀!

原帖由 漢堡飽 於 08-12-13 08:56 發表

我覺得一d都無問題,如果是band 1生,一定入到英中,第一已選旅港,其實入到機會好大,第二、三志願可以選銀禧,迦密,或丘佐榮,應該仲有機會。
如果旅港有叫你兒子面試,通知我呀! ...

Thank you, 漢堡飽. 我們會努力的.
請問你知唔知旅港 badminton 如何, 看重否? ...知唔在這方面的獎項會唔會有幫助...

原帖由 yayawo 於 08-12-13 01:24 發表

絕對百份百迦密放第一位,甲,乙部份係放第一位,張排位表副本重未吊.可能男女分隊抽或教局亂黎.

yayawo,
Feel sorry to know 令千金 could not get her 1st choice. 希望她現在 settle 下來 and enjoy her school life.
令千金是否九龍城本區生, 還是他區選校擇迦密? 可否告知令千金的 banding 呢? 因聽你所言, 上年好像很多人失落於第一志願, 真令人擔心. 他們都是同一學校,都是band 1 生嗎?  thanks.

原帖由 delimama 於 08-12-13 22:25 發表

yayawo,
Feel sorry to know 令千金 could not get her 1st choice. 希望她現在 settle 下來 and enjoy her school life.
令千金是否九龍城本區生, 還是他區選校擇迦密? 可否告知令千金的 banding 呢? 因聽你所言 ...

是九龍城區,全級考十八名屬band 1生,自行報迦密,(交表時以見排到7佰幾號碼)和何官.大抽獎時唔好彩及自己排錯小小,派到弟八位,不過都OK.(女校),因同班幾個同學填表時頭五位一樣,最多學額果六間,但佢地派到有的頭,二或三位.證明運氣唔好,天意.

旅港注重體育成績,不過是田徑的成績,羽毛球無聽過有好成績wo,唔緊要呀,最重要是孩子的學業成績,課外活動有成績一定有幫助的。
我女兒自行亦有考旅港,她玩中樂有成績,但報自行時成績一般,一樣無收,要大抽獎才入到。

回覆 # 的文章

Can I know which school your daughter allocate?

I think if your daughter is studying happily. It is fine.

原帖由 Viman 於 08-12-14 19:48 發表
Can I know which school your daughter allocate?

I think if your daughter is studying happily. It is fine.

嘉諾撒聖家書院 (英中,17)
‹ 上一主題|下一主題