用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已經有幾個offer 既媽媽
go

已經有幾個offer 既媽媽 [複製鏈接]

大家都為左09/10 入學既小朋友報左好多間幼稚園面試, 最近都有大部份既幼稚園公佈了入學名單.

如果有幾個offer 既媽媽, 你地可唔可以盡快決定要邊間學校, 之后通知返唔要offer 既學校, d waiting list 既小朋友可以confirm 到有學校讀書??
因為真係仲有好多小朋友一個offer 都冇既.

Thanks very much!
   0    0    0    0

原帖由 kennistong 於 08-12-5 09:22 發表
大家都為左09/10 入學既小朋友報左好多間幼稚園面試, 最近都有大部份既幼稚園公佈了入學名單.

如果有幾個offer 既媽媽, 你地可唔可以盡快決定要邊間學校, 之后通知返唔要offer 既學校, 等d waiting list 既小朋友 ...

Well said.

But isn't it the case that if you do not show up and pay the registration fee means you are renouncing the place? Any need to write additional letter?

原帖由 chu__chu 於 08-12-5 09:52 發表

Well said.

But isn't it the case that if you do not show up and pay the registration fee means you are renouncing the place? Any need to write additional letter?

Chu_chu

可以咁講, d 媽媽會為左買保險, 先支付了留位費, 等到有心儀既學校收之后, 佢地就唔要之前已交留位費的學校, 但又未必會主動通知返之前果d 學校佢地唔再要個位, 直至去到要交第一期既學費, 佢地都唔show up, 學校先知, 再有位比d waiting list, 到時可以已經係出年既事.

係呀!所以我連留位費都無交,我估學校都知我GIVE UP, 應該會儘快將個位比人

不過,我都鼓勵交左留位費既MAMI儘快決定...我估不用寫信...打電話退學就OK!

原帖由 kennistong 於 08-12-5 10:17 發表

Chu_chu

可以咁講, 有d 媽媽會為左買保險, 先支付了留位費, 等到有心儀既學校收之后, 佢地就唔要之前已交留位費的學校, 但又未必會主動通知返之前果d 學校佢地唔再要個位, 直至去到要交第一期既學費, 佢地都唔sh ...

Agree. That's why I only registered 2 out of 5 offers that my daughter received.

In addition, I understand some parents only regard some kg interviews as playgroup session for their kids and they would not consider the kg even tho an offer was given. If that's the case, the parents should have ignore the offer and the kg would inform the kids on the waiting list ...

係呀,等緊o既媽咪好慘架

I am waiting list on both kv & st. cat

我都有同感, 建議家長一有決定就盡快通知學校個邊, 上年我都係用 email 通知學校, 又快又方便.
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

最衰係d幼稚園
如果統一公佈日期
就唔會咁多資源錯配
(要比幾間留位費  , 其他parent又要煩waiting! )

講得好好呀!!!

原帖由 issacee 於 08-12-5 14:56 發表
最衰係d幼稚園
如果統一公佈日期
就唔會咁多資源錯配
(要比幾間留位費  , 其他parent又要煩waiting! )

講得真係好好,我也身同感受。

但這些都是二、三線的幼稚園求賺錢角度的,如她們不早過優質的幼稚園面試,她又怎麼可吸引更多人報名及留位呢!

原帖由 issacee 於 08-12-5 14:56 發表
最衰係d幼稚園
如果統一公佈日期
就唔會咁多資源錯配
妳健康快樂,所以我們都快樂!
‹ 上一主題|下一主題