用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 點解"韋氏兒童智力量表"會咁??
go

點解"韋氏兒童智力量表"會咁??

最大問题係...5歲至16歲(問嘅..問题都一樣)

咁啲大囝一定高分啲(唔怪得咁多资優生啦)

如果啲媽媽..想小朋友係资優的話,就9歲..10歲先去睇,
因啲問题..只啱5歲或6歲嘅小朋友(如果真係想試吓自己個小朋友係咪..真的资優)就要5歲最好,因啲問题太並通!!
(問题1)太陽係邊到升起...
(問題2)你有幾多隻耳仔....

wrong concept, IQ test is norm referenced, in other words, a person's performance is compared to that of his same age peers'.

原帖由 FITTI 於 08-12-5 00:05 發表

最大問题係...5歲至16歲(問嘅..問题都一樣)

咁啲大囝一定高分啲(唔怪得咁多资優生啦)

如果啲媽媽..想小朋友係资優的話,就9歲..10歲先去睇,
因啲問题..只啱5歲或6 ...

妳地攪錯啦"韋氏兒童智力量表"係用

(智慧年齡÷實際年齡) × 100 ﹦智商 (I.Q.)

(假設小朋友係 10歲, 而佢的智慧係 14歲, 佢 I.Q. 就係 140)但係"韋氏兒童智力量表"有10測試要平均晒計