用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 申請過幼稚園學費減免的家長, 請問...
go

申請過幼稚園學費減免的家長, 請問... [複製鏈接]

申請過幼稚園學費減免的家長, 請問...

申請過幼稚園學費減免的家長, 請問當你地交o左表格及資料比學校後,

1.  學生資助辦事處的人有冇打電話或上門到你地屋企做入息審查?

2.  填受供養父母方面, 如果不是與父母同住, 但有付生活費 (但他們指要提供全部生活費), 是否需要提供証明文件?

3.  申請時間需要幾耐?

vvmakyy

Re: 申請過幼稚園學費減免的家長, 請問...

問題一: 有朋友試過上門家訪。

問題二: 不需要。

問題三: 需時差不多兩個月。 (9月入紙申請, 11月批出。)

請問重有冇人知道係咪全部申請人都需要上門做家訪?

vvmakyy:

我未聽過有媽咪話要上門做家訪喎, 我申請時都冇, 不過會唔會有個別例子就唔知.

心媽 :

我曾經打過電話去問佢地填供養父母的問題, 如提供全部生活費給父母是否需要証明, 因為我地不是與父母同住, 負責人叫我地照填先, 到時會調查及家訪, 所以我想問有冇人試過

咁你有冇填供養父母及是否同住? 可否告知

vvmakyy

vvmakyy 寫道:
請問重有冇人知道係咪全部申請人都需要上門做家訪?

少部分要家訪, 多數都唔需要。

請問申請幼稚園學費減免要什麼資格?  讀私立幼稚園可以申請嗎? Thank you.

Smarties

Smarties 寫道:
請問申請幼稚園學費減免要什麼資格?  讀私立幼稚園可以申請嗎? Thank you.

Smarties

要視乎間幼稚園有沒有參加減免學費, 所以, 報名時要問清楚, 因為申請減免學費係要經幼稚園呈上去學生資助辦事處的。

網址: www.info.gov.hk/sfaa/cn/schemes.htm

Thanks Angeline!

如果屋企有工人係咪唔可以申請ga?洗唔洗申報埋ga?有冇人試過呢?
‹ 上一主題|下一主題