用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家庭方面,如何培育小朋友英文﹖
go

家庭方面,如何培育小朋友英文﹖ [複製鏈接]

著重小朋友英文,耐何成績又好,命水又好,家底唔夠都好,最後無緣入讀英小,但唔想錯過小學階段語言打底既黃金時機,請問用咩方法幫小朋友好呢﹖

註:屋企無操流利英語既人,亦無錢請net一星期talk返幾堂。
   0    0    0    0

多看英文台節目,如卡通片

有錢請net都好難請到個有料,識教小朋友既net teacher。

冇咩點幫,旨意亞媽就死喇,事關佢亞媽我自細都係屋村學校大,講英文都係港式口音

好在亞仔好肯睇書。四個月間睇左至少五六十本chapter books。包括全套magic tree house、Spiderwick Chronicle、同好多本Roald Dahl的書……

最難得佢太沉迷呢d故事,成日搵返呢d story的audio book黎聽,所以佢listening and reading絕對冇問題。講就…好核突,跟左工人的口音,死未?!

不過我老公話如果大個去外國讀書,口音會改到喎,咁算啦,亞仔的父母從來都唔係精英出身,今時今日比到咁既生活佢,已經好好啦!

PS.所費無幾,全部資源取自公共圖書館。各位納稅人,請善用應有福利。

自己製造一個"英文環境"出o黎。慳錢方法,去圖書館借o的英文故事或兒歌等,總之係全英語o既,o向屋企由日播到黑,吾駛捉住小朋友坐定定聽o既,小朋友只要隨意活動就得,因為呢的o野迫吾o黎,就慢慢等佢吸收囉,總有一o的會入到佢耳o既,佢自自然又會跟住讀嫁。

真係一言驚醒夢中人,我仔都有睇英文書,但都係我教佢讀既,無聽cd,一心諗住咁樣會增加親子情,無諗過用埋cd,有助發音tim,等我同佢一齊聽先。多謝你地提點呀!

原帖由 veekmom 於 08-12-12 16:08 發表

環境學習法...都好WORK架!

同意呀~~ 看英文DVD也有效的, 但要選有質量如: THE MAGIC KEY, THE MAGIC SHCOOL BUS, MILLY & MOLLY... 連大人也覺得好看

Hi mamapapaca,

Where can I find this type of DVD ? Tks!
原帖由 mamapapaca 於 08-12-12 16:48 發表

同意呀~~ 看英文DVD也有效的, 但要選有質量如: THE MAGIC KEY, THE MAGIC SHCOOL BUS, MILLY & MOLLY... 連大人也覺得好看

醒目開學勳章

原帖由 gracechung 於 08-12-11 11:38 發表
有錢請net都好難請到個有料,識教小朋友既net teacher。

冇咩點幫,旨意亞媽就死喇,事關佢亞媽我自細都係屋村學校大,講英文都係港式口音

好在亞仔好肯睇書。四個月間睇左至少五六十本chapter books。包括全套magi ...

唱多些英文曲,  英文讀音會好正及講得快.

Watch more english movies or cartoon

原帖由 LV77 於 08-12-14 00:48 發表
Hi mamapapaca,

Where can I find this type of DVD ? Tks!

大眾書局可找到, 要到大間一點如沙田店, 但milly&molly 是朋友從外地帶回來的.

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題