用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 梁銶琚中學同百週年,邊間好d?
go

梁銶琚中學同百週年,邊間好d?

如果自行派位, 以上2間如何?只填其一(其實預咗唔收)

不過都請幫我分析一下..
百週年(是否很多功課同迫得好緊?) 不過就近屋企.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

是但一間都好

咁奇怪嘅?
預咗唔收你仲報呢兩間,咁咪白白浪費左d自選
自選其實係比自己選d心儀同埋合自己小朋友嘅水平嘅學校
咁無可否認,有好多家長都想自己d小朋友博一博入名校,但係比你博到又點,水平唔夠,入到去,排名係好後果d,個小朋友都覺得自卑,讀得唔開心啦,仲邊有心機讀
由其事呢d學校,後便果群學生,佢都唔會點谷佢地,你地追到上嚟就追啦

如果你個小朋友NG係全級10內, 你最好NG好選lee2間英中, 因為你會讀得好辛苦架, 而且佢第1 round 一定收d top 5既優質生, 到大抽獎時no. ng靚重慘呀, 派到好後架la, 小心d選, ng好浪費左自行2個機會la
原帖由 dder 於 08-12-2 19:53 發表
如果自行派位, 以上2間如何?只填其一(其實預咗唔收)

不過都請幫我分析一下..
百週年(是否很多功課同迫得好緊?) 不過就近屋企.
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原帖由 0120 於 08-12-4 10:25 發表
如果你個小朋友NG係全級10內, 你最好NG好選lee2間英中, 因為你會讀得好辛苦架, 而且佢第1 round 一定收d top 5既優質生, 到大抽獎時no. ng靚重慘呀, 派到好後架la, 小心d選, ng好浪費左自行2個機會la
...

Hi 0120

死啦, 如你所講, 咁我個仔咪好難揀 ?
佢全級 3x... 其實我想佢入董玉娣.. 咁第一輪點揀好呢?
no. 靚唔靚點睇架... 好擔心....我地呢 d 唔上唔落.. 好難揀 ...

係2006年果時我大仔得1間選擇, 佢全級39,我都只係選band 1 中中(都入ng到)
跟住係大抽獎唸住博下英中,又ng得, 結果look到笫14志願去叩門又ng係top 5, 英中連表都ng派tim
最後叩左間band 2頭咋, 所以今次細仔全級第9, 我都想係自行分配2間之內, 選1間英中, 1間中中保險d , ng想係大抽獎內如果no 又ng好, 派到最尾至選,就真係又要叩門架la, 所以就算係band 1 top都ng好頭5個志願 選哂d band 1中學呀 董玉娣真係好難架30xx

原帖由 ypmummy 於 08-12-4 14:11 發表

Hi 0120

死啦, 如你所講, 咁我個仔咪好難揀 ?
佢全級 3x... 其實我想佢入董玉娣.. 咁第一輪點揀好呢?
no. 靚唔靚點睇架... 好擔心....我地呢 d 唔上唔落.. 好難揀 ... ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P