用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 15分兼跨區大機會入聖心嗎?
go

15分兼跨區大機會入聖心嗎? [複製鏈接]

問題如上,而我的囡現是在聖心幼稚園讀的。請幫忙解答,謝謝。
   0    0    0    0

你個囡讀聖心, 就算自行唔收, 叩門機會都好大, 只要一心一意入聖心, 修女一定幫你諗辦法, 你放心啦
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

原帖由 beaclem 於 08-12-3 14:38 發表
你個囡讀聖心, 就算自行唔收, 叩門機會都好大, 只要一心一意入聖心, 修女一定幫你諗辦法, 你放心啦

HI , beaclem,

我女女都係 讀 sh kinder 啊

妳所謂一心一意是否填 form 時, first priority 撰 sh primary 呀 ?

原帖由 kiteli 於 08-12-11 08:47 發表

所謂一心一意是否填 form 時, first priority 撰 sh primary 呀 ?

很有趣的問題

如果填表時,聖心下午不是自己的首選,請問可以怎樣告訴修女,自己囡囡是「一心一意」想入聖心 ?

一心一意即係自行揀聖心, 統一派位(如在中西區)都要揀聖心first choice, 咁叩門時就多數都會收架啦!!!

原帖由 kiteli 於 08-12-11 08:47 發表

HI , beaclem,

我女女都係 讀 sh kinder 啊

妳所謂一心一意是否填 form 時, first priority 撰 sh primary 呀 ?

原帖由 beaclem 於 08-12-17 13:39 發表
一心一意即係自行揀聖心, 統一派位(如在中西區)都要揀聖心first choice, 咁叩門時就多數都會收架啦!!!

beaclem,

唔該晒妳呀

就係因為我不是住在中西區, 所以 LUCKY DRAW 一定 ( 中多數) 返唔到 聖心津小

咁我就對妳所講0既 [一心一意] 有疑問

希望我女女到時真係可以返到聖心津小呢個大家庭啦
係呢, 妳地小朋友 放學返到屋企咪好夜,妳地點同佢分配時間呀??
如做功課 >> 夜晚  OR 第日早上 ??

THANKS YOUR SHARING

唔嫌學費貴, 聖心私小機會都好大

因為我住附近, 所以放學返到屋企都唔算好晏, 而津小既功課真係唔算多, 所以亞囡好快就做完功課, 第二日朝早佢通常都會瞓得好晏(約十點), 所以食完飯無幾耐就要返學架啦, 學校其實都有唔少課外活動係早上, 所以亞囡有一、兩日都要朝頭早返學架, 而測驗、考試我就會安排補習or補充練習係早上比佢做, 因為佢通常夜晚溫完, 瞓醒一覺會好易唔記得, 等佢做番一、兩個練習, 希望佢可以"恢復"番一D記憶

而五、六年級因為全日制, 所以佢放咗學返屋企, 都有幾多時間做功課架, 但係五、六年級比起小一至小四, 真係多好多功課, 所以做功課時間亦多咗, 咁我就會因應佢既進度, cut咁D 課外活動咁囉

原帖由 kiteli 於 08-12-17 13:53 發表

beaclem,

唔該晒妳呀

就係因為我不是住在中西區, 所以 LUCKY DRAW 一定 ( 中多數) 返唔到 聖心津小

咁我就對妳所講0既 [一心一意] 有疑問

希望我女女到時真係可以返到聖心津小呢個大家庭啦
係呢, 妳地小朋友  ...
還使我的心靈得到舒暢。

原帖由 beaclem 於 08-12-20 12:21 發表
因為我住附近, 所以放學返到屋企都唔算好晏, 而津小既功課真係唔算多, 所以亞囡好快就做完功課, 第二日朝早佢通常都會瞓得好晏(約十點), 所以食完飯無幾耐就要返學架啦, 學校其實都有唔少課外活動係早上, 所以亞囡有 ...

多謝妳0既 sharing 呀

唔洗客氣, 你重有乜問題, 可以再問或pm我都得架

原帖由 kiteli 於 08-12-23 13:49 發表

多謝妳0既 sharing 呀
還使我的心靈得到舒暢。

你大可放心, 本身已是聖心幼稚園, 入讀小學機會有8成以上架! 小女成績一般, 都可以由聖心幼稚園上小學, 不過由小三開始受不住成績及老師既壓力, 中學另選一所女校了, 而家比小學時開心好多呢 .

原帖由 媽打 於 08-12-2 16:44 發表
問題如上,而我的囡現是在聖心幼稚園讀的。請幫忙解答,謝謝。

唔嫌學費貴, 聖心私小機會都好大‧ 好意思其實是否律校

原帖由 winchoy16888 於 09-3-1 09:28 發表
唔嫌學費貴, 聖心私小機會都好大‧ 好意思其實是否律校

上午係私校, 下午先係律校.

上午校(私小)同下午校(津小)運作上好多唔同, 教學方法, 學生來源, 以至「壓力」都唔同, 不能一概而論, 各有各長處, 不過, 一分耕耘, 一分收獲, 讀乜野水平學校, 家長、同學就要付出乜野水平氣力。Think before you choose。

聴聞今年有15分自行入到聖心津小,大家認為可信度高嗎?

Yes.  my girl's classmates got allocated to SH PM with 15 marks on 1st round.

原帖由 jollyma 於 09-4-13 08:08 AM 發表
聴聞今年有15分自行入到聖心津小,大家認為可信度高嗎?
‹ 上一主題|下一主題