用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2009年升小一生家長區-請進~
樓主: eva007
go

2009年升小一生家長區-請進~ [複製鏈接]

回覆 519# smartsuper888 的文章

謝謝各位報料,我今早已叫了囝囝做了這個3角柱name card,我個囝囝的聽英文能力真係麻麻,你睇你地d囝囝幾醒,一聽就明怎樣做name card,我個仔就時時一舊飯咁,問親佢都話”唔知呀”.我就嚟激有小一恐懼症啦.

另外,你們明天英文帶那些書?Magic text book是指那些?

梅蘭菊竹
你咁夜先來執書包,我地點答到你呀,要早訓覺呀!

magic text book咪就係英文書囉,面寫住呢個名架,買左兩本.
原帖由 梅蘭菊竹 於 09-9-9 23:16 發表
謝謝各位報料,我今早已叫了囝囝做了這個3角柱name card,我個囝囝的聽英文能力真係麻麻,你睇你地d囝囝幾醒,一聽就明怎樣做name card,我個仔就時時一舊飯咁,問親佢都話”唔知呀”.我就嚟激有小一恐懼症啦.

另外,你們明天英文帶 ...
http://era-central.blogspot.com/

回覆 522# Era 的文章

Era,
我係"貓頭鷹"托世的,夜晚才來活動的.

請問各位媽咪:
self-learning booklet是什麼?

另外,今天收到海報設計比賽的資料,究竟是什麼來的?我都唔知要設計那些?內容好似好空泛咁?

回覆 522# Era 的文章

請問有冇人可以SCAN :
Self learning booklet (P1)那頁工課給我呀?我亞仔唔見了此本書呀?
因我找了很久,只有 self-learning booklet (1B), 找不到(1A)那本呀.

我的電郵:
[email protected]

謝謝各位幫個大忙....

今日做義工派飯(1A), 其實D飯餸已經分好放在透明膠飯盒內(1格),下面係飯(足一碗飯), 上面係菜同餸, 頗多汁, 肉多, 同學仔都叻, 自己出去姐姐度攞飯盒(有飯盤, 好似大家樂甘 ) 食得好快(20-25MIN), 好多同學都食晒全部, 有D就食2/3, 之後自己用TISSUE清潔食具, 再自己拿飯盤出去姐姐度, 我地基本上都係提下佢地食快D, 要食菜, 要安靜, 個個都好叻!食完飯可以出去行一陣, 1:05上堂, 我仔仔都話好食, 布甸係自家製, 睇落好正!

醒目開學勳章

可以參考一下去年的作品

mcat
聽落好吸引呀,囝囝禽日都話幾好食,佢食咖哩班塊既.

今日你係咪都會再去幫手呀?
原帖由 mcat 於 09-9-10 19:24 發表
今日做義工派飯(1A), 其實D飯餸已經分好放在透明膠飯盒內(1格),下面係飯(足一碗飯), 上面係菜同餸, 頗多汁, 肉多, 同學仔都叻, 自己出去姐姐度攞飯盒(有飯盤, 好似大家樂甘 ) 食得好快(20-25MIN), 好多同學都食晒全 ...
http://era-central.blogspot.com/

梅蘭菊竹
我成晚都冇開到電腦呀,你收唔收到有人e-mail俾你呀?
原帖由 梅蘭菊竹 於 09-9-10 19:24 發表
請問有冇人可以SCAN :
Self learning booklet (P1)那頁工課給我呀?我亞仔唔見了此本書呀?
因我找了很久,只有 self-learning booklet (1B), 找不到(1A)那本呀.

我的電郵:
[email protected]

謝謝各位幫個大忙.... ...

回覆 # 的文章

Dear Era,

有呀!好彩最後都有媽咪電郵咗比我啦.
我本來想打比你,因我記得你曾經PM過我,留過手提給我的.但又怕冒昧嘛.

梅蘭菊竹
咁就好啦,如果你真係有需要既,就打俾我啦,唔洗驚冒昧既,互相幫助呀麻.
原帖由 梅蘭菊竹 於 09-9-12 14:04 發表
Dear Era,

有呀!好彩最後都有媽咪電郵咗比我啦.
我本來想打比你,因我記得你曾經PM過我,留過手提給我的.但又怕冒昧嘛.

回覆 530# Era 的文章

Dear Era,

你份人真係熱心,下次有機會要與你”相認”先得啦!

梅蘭菊竹
唔好講乜野熱心啦,咪就等下次囉,到時可能係要你幫我呀,所以咪等你欠下我d人情囉.
原帖由 梅蘭菊竹 於 09-9-14 18:31 發表
Dear Era,

你份人真係熱心,下次有機會要與你”相認”先得啦!

回覆 532# Era 的文章

Dear Era

咁我現在還你個人情先
請笑納..哈..哈....

中文科聽寫

Hi 各位家長
昨天收到學校之中文科聽寫通告唔係太明白, 是否即是中文默書 ?  又分小聽寫及大聽寫....又話內容在中文科書本, 又有拼音...有冇家長幫幫忙解釋下

梅蘭菊竹

咦...乜咁孤寒架!
原帖由 梅蘭菊竹 於 09-9-16 19:31 發表
Dear Era

咁我現在還你個人情先
請笑納..哈..哈....

isab_ho
我既理解就係有個小默囉,響22號,小默今次會分兩部分,一部份係認字,即係有得揀,選一個啱既.另一部分就係默寫,即係聽到個詞語就寫番個字出來囉.
今次既範圍係一至三課.

下次會有大默,到時就要成句句咁默啦.亦要默埋拼音.
原帖由 Isab_ho 於 09-9-17 14:14 發表
Hi 各位家長
昨天收到學校之中文科聽寫通告唔係太明白, 是否即是中文默書 ?  又分小聽寫及大聽寫....又話內容在中文科書本, 又有拼音...有冇家長幫幫忙解釋下 ...

Thank you so much ! 但每一課文後面都有好多生字係唔係都要默呀?

原帖由 Era 於 09-9-17 15:36 發表
isab_ho
我既理解就係有個小默囉,響22號,小默今次會分兩部分,一部份係認字,即係有得揀,選一個啱既.另一部分就係默寫,即係聽到個詞語就寫番個字出來囉.
今次既範圍係一至三課.

下次會有大默,到時就要成句句咁默啦.亦 ...

Hi all,

In the student handbook, a homework in the English section: Read Raz-kids Stories.
Any mum can explain what is it? Many Thanks

妳遇到咩問題呀?
我地OK 呀!

妳有冇input 個要密碼呀?

原帖由 sandrawun 於 09-9-19 01:41 發表

Teacher gives us a website:
http://www.raz-kids.com
Students are asked to read at least 4 books each month.
However, I don't know why I can't read the books.
‹ 上一主題|下一主題