用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 游水
go

游水

想請問各位家長,我見英華有泳隊,咁其實小學係有冇游水堂要上呀?如果要上,幾年級開始,去邊度上呀?
http://era-central.blogspot.com/

冇游水堂, 不過有興趣班可以上及有水運會, 游得好有可能選入校隊, 希望可以答到你.

原帖由 Era 於 08-12-2 11:54 發表
想請問各位家長,我見英華有泳隊,咁其實小學係有冇游水堂要上呀?如果要上,幾年級開始,去邊度上呀?

Smallmama
多謝你,咁我個囝就會好安心啦,因為佢好怕水呀!
原帖由 smallmama 於 08-12-2 12:41 發表
冇游水堂, 不過有興趣班可以上及有水運會, 游得好有可能選入校隊, 希望可以答到你.
http://era-central.blogspot.com/

hor hor hor.... my son would be very happy too

其實學校都應該整返個全天侯恆溫暖水池益下所有同學啦!呵~呵~

2ling
你囝囝又係怕水呀?
我果個直頭同我講:點解唔去自行分配果間喎!
因為佢知道果間一定唔洗游水呀.
原帖由 2ling 於 08-12-2 21:20 發表
hor hor hor.... my son would be very happy too

咁可能要好多家長出力喎,英華唔係揀有家底既,比較難成事呀!
我估有既話,對泳隊一定有幫助啦.
原帖由 gracechung 於 08-12-2 22:41 發表
其實學校都應該整返個全天侯恆溫暖水池益下所有同學啦!呵~呵~

其實我估學校有想過, 因為在前年第一期的PTA家教會年報上, 其中內容林校長有問過d小朋友, 如果學校想起一個泳池, 應在那裡位置起.....我估係有想過卦

咁如果你地係學生, 你地又點答那個位置是最適合  (內文有答案....考考你們)

原帖由 Era 於 08-12-3 10:46 發表

,IQ題玩呀?好玩呀!

正路來諗,學校唔算好大喎,響籃球場果位起,會攪到球場要起高左,咁就冇晒view。屋頂就未必承受到多一個泳池既力。睇來最多係可以響足球場果邊起,下面泳池,上面足球場。

不過jammama又話內文有答案,咁就真係考起啦。唔通係響校長室? 照計係呢度既學生,又唔會有d咁既答案既.
原帖由 JAMmama 於 08-12-3 11:55 發表
其實我估學校有想過, 因為在前年第一期的PTA家教會年報上, 其中內容林校長有問過d小朋友, 如果學校想起一個泳池, 應在那裡位置起.....我估係有想過卦

咁如果你地係學生, 你地又點答那個位置是最適合:hap ...

你好趣緻.....真係陪我癲  

點解你會懷疑小孩子有何種答案呢? 為了你, 我真係找回引述小孩的答話 我睇返本會刊, 看真d, 原來係d小學生問校長, 學校會否考慮興建游泳池  所以, 我引述的都只是兩年前的對話.....

有的答 : 足球場,
有的答 : 如果足球場沒有了, 就將三個籃球場變成一個足球場,
有的答 : 七樓教員室旁的籃球場,
有的答 : 教員室上加建,

我講內文的答案, 只是校長到最後對小孩的建議 你如果有興趣....比你再估吓.....我遲一點再quote埋校長的建議比你知  (我要出去預備接仔, 下午出街, 要遲一點, 請等等啊)

原帖由 Era 於 08-12-3 13:22 發表
,IQ題玩呀?好玩呀!

正路來諗,學校唔算好大喎,響籃球場果位起,會攪到球場要起高左,咁就冇晒view。屋頂就未必承受到多一個泳池既力。睇來最多係可以響足球場果邊起,下面泳池,上面足球場。

不過jammama又話內文有答案,咁就真係考起啦。唔通係響校長室? 照計係呢度既學生,又唔會有d咁既答案既.

jammama

我好鍾意估IQ題,我囝囝遺傳左,仲要誇張過我添,日日都要玩,我都冇咁多俾佢玩,攪到我都煩晒.

我有諗過,如果想high-tech既,就要響成個校園既頂起,好似個天幕咁,要搭升降機上去.

我諗英華仔係冇理由天真到話響校長室起既.

咁就等你搵番出來啦,我5點半先放工.

原帖由 JAMmama 於 08-12-3 13:51 發表
你好趣緻.....真係陪我癲  

點解你會懷疑小孩子有何種答案呢? 為了你, 我真係找回引述小孩的答話 我睇返本會刊, 看真d, 原來係d小學生問校長, 學校會否考慮興建游泳池  所以, 我引 ...

JAMmama,
你真有料到! 兼有記性 !
我直覺是有機的, 加上轉了直資, 決定及話事權多左....

原帖由 JAMmama 於 08-12-3 11:55 發表

咁如果你地係學生, 你地又點答那個位置是最適合:hap ...

醒目開學勳章

jam
我都來湊吓熱鬧先.校長好似話可以考慮係停車場...
個地底???...我有無記錯

2ling/eva
大家好,先歡迎你地加入!
仔仔怕水,多d鼓勵下佢啦,
我記得以前校長有講過希望入得來d學生,
係升中前個個都識swimming嫁!

原帖由 Era 於 08-12-3 14:18 發表
jammama

我好鍾意估IQ題,我囝囝遺傳左,仲要誇張過我添,日日都要玩,我都冇咁多俾佢玩,攪到我都煩晒.

我有諗過,如果想high-tech既,就要響成個校園既頂起,好似個天幕咁,要搭升降機上去.

我諗英華仔係冇理由 ...

嘩...呢句一定唔俾得囝囝見到啦,咪佢一定話唔想入啫.

佢玩水就好開心,成日話要去游水,但係一話要學,佢就唔肯啦.平日洗頭,少少水濕到塊面,都瓜瓜嘈.佢既朋友仔個個都學晒啦,係佢唔肯.攞住個水泡響度又話自己識游.

我都有諗過停車場,不過咁細,照計放唔落喎?!一起就梗係要起一個標準既啦.

原帖由 010 於 08-12-3 14:27 發表
jam

2ling/eva

...

應該可以夠位建 25m短池.

原帖由 Era 於 08-12-3 14:33 發表

佢玩水就好開心,成日話要去游水,但係一話要學,佢就唔肯啦.平日洗頭,少少水濕到塊面,都瓜瓜嘈.佢既朋友仔個個都學晒啦,係佢唔肯.攞住個水泡響度又 ...

你咁大頂高帽戴下來.... 有點不好意思!

我記得的原因是當時看過後, 入咗腦! 所以咪.....實情....我都要翻睇返先可以quote返出來的

原帖由 tytc_lau 於 08-12-3 14:22 發表
JAMmama,
你真有料到! 兼有記性 !
我直覺是有機的, 加上轉了直資, 決定及話事權多左....

Bingo 點解你會知ga, 你當時應該未入來的  

原帖由 010 於 08-12-3 14:27 發表
jam

係丫, 就係因為校長這一句, 我個大仔就真係的起心肝去學游水, 可惜, 游水真係要講天資ga 希望來年....佢會更進一步, 快d學好佢! (其實佢以為自己叫識游喎 )

2ling/eva

...

Era,
我細仔做緊功課, 所以有少少空檔上來開估 010答啱了! 不過成唔成事, 還是要等....

小孩某天會特然轉變的, 不用擔心, 或者佢上了小學之後, 佢會突然有天會同你講想學游水  我大仔細個時, 都很像你兒子一樣, 很怕水, 所以我由得佢無要佢學! 現在佢身邊個個同學都識游水, 加上學校鼓勵, 佢地會有轉變的  

原帖由 Era 於 08-12-3 14:33 發表

佢玩水就好開心,成日話要去游水,但係一話要學,佢就唔肯啦.平日洗頭,少少水濕到塊面,都瓜瓜嘈.佢既朋友仔個個都學晒啦,係佢唔肯.攞住個水泡響度又 ...

雖然我冇家底,但為求亞仔更佳學習環境,一定出盡力支持。
其實YW校友作風低調遮,有好多都幾好景架!我叔仔係old boy,fund man係架,ok架,如果籌錢起泳池,我第一時間實出盡力……"Lur"佢

原帖由 Era 於 08-12-3 10:46 發表

咁又係,話晒咁多年歷史,都出左好多猛人,照計都唔會差既.
睇來你都會好盡力喎.
原帖由 gracechung 於 08-12-3 15:17 發表
雖然我冇家底,但為求亞仔更佳學習環境,一定出盡力支持。
其實YW校友作風低調遮,有好多都幾好景架!我叔仔係old boy,fund man係架,ok架,如果籌錢起泳池,我第一時間實出盡力……"Lur"佢

...