用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 一人一花計劃 (2008)資料
樓主: yannokmum
go

一人一花計劃 (2008)資料 [複製鏈接]

我遺失了學校派發的相關工作紙 各位可否幫忙pm一個copy給我。謝謝!

工作紙

但是工作紙已經做了大半, 如不介意可scan , 後然email 給你, 請pm email address.

大家的三色堇進展如何?囝囝的那盆只是多了幾塊葉子,花就連一小朵也沒有。

同你一樣,無花 ! 要繼續努力:

原帖由 pc_choi 於 08-12-30 22:03 發表
大家的三色堇進展如何?囝囝的那盆只是多了幾塊葉子,花就連一小同朵也沒有。

阿仔嗰盆有好多葉,我見到中心位置有幾粒白色懷疑係花冧的物體,但係成個幾星期都唔見佢有長大到,同埋而家d葉向外擴散已經出左花盆個邊,需唔需要換個大d的盆呢?如果要換,又點樣換呀?麻煩高人指點一下!

bbdou
熙熙好勁呀.
我地果盆已certify.

其實熙熙都冇乜照顧過盆花,多得工人姐姐每朝幫佢淋水,又搬佢去有陽光的地方俾佢晒太陽,至有咁的成績。不過熙熙都有貢獻的,我叫佢日日唱一首歌俾盆花聽,等盆花開心d,生長得好d,雖然佢唔係日日都記得唱,不過間唔中都有唱。

因為佢d葉向外擴散到太過個花盆,佢琴日問左Ms. Foo需唔需要換盆,Ms. Foo話要換個大d的盆,方法係成盆連d泥攞晒出來,係新盆底舖一層新泥,然後放棵花落去,再將新泥填返d位,熙熙仲話Ms. Foo話唔駛日日淋水,一個星期淋一次就夠喎,但我地日日淋都ok,可能唔係淋好多。

原帖由 bignose 於 09-1-8 16:52 發表
bbdou
熙熙好勁呀.
我地果盆已certify.

Our flower is certified too.  Actually it has never grow since it comes home.  So we record the same height for the past 4 weeks on the worksheet.  I heard one of the classmates took the plant back to school which is very big and tall.
‹ 上一主題|下一主題