用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 KV畢業多數去邊d小學呢?
樓主: hkqmark
go

KV畢業多數去邊d小學呢? [複製鏈接]

what is SFA ? pls.

SFA 即是聖芳濟各英文小學, 在石硤尾.

原帖由 Cecilia818 於 08-12-3 10:49 發表
what is SFA ? pls.

回覆 # 的文章

thank you.

我知道去年有一K3女仔 , 考了6-7間私小和直資都收了 , 包括 DGJS/GH/SFA/KTS/TSL/真光 / ......... 連 MCS 都抽到 !!
KV 教出來的小朋友真是很有實力 ,
請各準KV媽媽放心

其實我自己比較擔心佢地d英文, 因為佢地冇NET.
大家有什麼意見呢?

原帖由 hkqmark 於 08-12-4 00:15 發表
其實我自己比較擔心佢地d英文, 因為佢地冇NET.
大家有什麼意見呢?

Their English level is not bad as many students will attend the course after school.

同意!  對我來說,  有沒有NET 都沒有所謂. 因為KV 真是一間非常有實力的幼稚園, 我很高興小兒能在這間學校受教, 學校英文教得唔夠可以出去再補補, 因為KV 其實 中文數學程度都是比其他幼稚園高少少.   

原帖由 yimwmc 於 08-12-4 01:01 發表

Their English level is not bad as many students will attend the course after school.

全是我的目標!

原帖由 sd7789666 於 08-12-3 23:27 發表
我知道去年有一K3女仔 , 考了6-7間私小和直資都收了 , 包括 DGJS/GH/SFA/KTS/TSL/真光 / ......... 連 MCS 都抽到 !!
請各準KV媽媽放心 ...
~easybring~

可唔可以講下學校嘅中文名呢??? 勞煩晒!!!!
MCS, DGJS, GH, KTS, TSL

原帖由 easybring 於 08-12-4 15:51 發表
全是我的目標!

GH you mean Good Hope?
原帖由 sd7789666 於 08-12-3 23:27 發表
請各準KV媽媽放心 ...
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

GH = 德望
DGJS = 女拔
SFA = 聖芳濟各
KTS = 九龍塘學校
TSL = 陳守仁
MCS = 瑪利諾

MJS,

想請問,你是否覺得KV教出來的學生考小學真的比St Cat的來得好呢?我的小朋友是男仔,都算活躍,所以而家好頭痛應該選邊間才對呢!

Dear Fung Mm, 2ling, CandyChing,

My son is studying K1.  Apart from KV academic training, could you share what other after-school training/courses your child had taken when they are K1 & K2?

Thank you so much!!!!

原帖由 sd7789666 於 08-12-5 00:41 發表
GH = 德望
DGJS = 女拔
SFA = 聖芳濟各
KTS = 九龍塘學校
TSL = 陳守仁
MCS = 瑪利諾

KTS is it a good primary School??

Dear 2 ling,

嘩! 妳個仔好叻仔呀!他平時在KV的成績是否很好嗎? 妳仔仔考的小學是用什麼形式來考的。可否告訴我知嗎?

我女女在今年讀KV的K1,她很適應學校的生活而且仲好開心呀!
其實我本人都對KV都好有信心,即使考不到有名的小學,我都深信可以應付任何一間小學。 大家都接受過香港的教育其實大部份都是傳統的,不傳統便要附出好多金錢。

Dear all Ma Ma,

GH = 德望
DGJS = 女拔
SFA = 聖芳濟各
KTS = 九龍塘學校
TSL = 陳守仁

本人對以上的小學都很有意思真的想知道這些學校是用什麼形式來考的。可否告訴我知嗎?

原帖由 2ling 於 08-12-2 09:31 PM 發表
I applied the following schools for my son:
1)  SFA - accepted
2) St Joseph - accepted
3) KTS - accepted
4) Ying Wa - accepted
5) DBSPD - had 2nd in, now waiting for the result.

Evita & Fargo's Ma Ma
Candy Law

我不敢說KV 的小朋友考小學是比 ST CAT 好.  大家都有很多不過的地方.  我親眼看見 KV 的小朋友識中文字/中國語文方面及數學根基打得好. 英文就係少DD.不過由於每天的功課量都只算ok,  英文reading方面一定沒有st cat 好. 所以我要另外俾佢在出面再學學. kv 的中文程度對一個 4yr old boy 來說是很高.  比出面其他學校都係advance少少.不過老師都很有辨法, 他們都能記得學得好好.  我仔仔都係很活潑, 見到小朋友都很活躍熱情, 不過男仔都係咁, 要玩時俾佢玩, 但係decipline同禮貌都好重要,所以我狼心選了KV, so far, 老師真的教識我仔好多野, 我仔係出面上一些補習班,老師都會讚我仔好定, 佢話有可能係因為佢係kv 讀書原因. 我唔忘我仔能考到一些名牌小學...中中地校風好ge我已經好開心.   

原帖由 bebegirl 於 08-12-5 00:48 發表
MJS,

想請問,你是否覺得KV教出來的學生考小學真的比St Cat的來得好呢?我的小朋友是男仔,都算活躍,所以而家好頭痛應該選邊間才對呢!

My son will study K1 in KV p.m. do you know any course at a.m.??? Pls email me thanks ([[email protected])][email protected])[/email]

原帖由 loksum0525 於 08-12-5 09:57 發表
Dear Fung Mm, 2ling, CandyChing,

My son is studying K1.  Apart from KV academic training, could you share what other after-school training/courses your child had taken when they are K1 & K2?

係呀,數學方面真係教得幾好,好似啱啱見到上星期五亞囡(K2)做嗰份數學功課,原來亞囡已學識計一d簡單嘅加數橫式e.g. 3+2=?, 4+1=?, 0+4=?.....,唔係用手指數,係用心算,仲計得鬼咁開心。我自己從來冇教過亞囡加數。

原帖由 MJS 於 08-12-8 13:27 發表
我不敢說KV 的小朋友考小學是比 ST CAT 好.  大家都有很多不過的地方.  我親眼看見 KV 的小朋友識中文字/中國語文方面及數學根基打得好. 英文就係少DD.不過由於每天的功課量都算ok,  英文reading方面一定沒有st cat  ...

請問你仔仔在KV既成績係咪好好架? 我仔仔成積麻麻地, 唔知有無機會考到呢??

原帖由 2ling 於 08-12-2 21:31 發表
I applied the following schools for my son:
1)  SFA - accepted
2) St Joseph - accepted
3) KTS - accepted
4) Ying Wa - accepted
5) DBSPD - had 2nd in, now waiting for the result.

‹ 上一主題|下一主題