用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 09年小一家长交流下
go

09年小一家长交流下 [複製鏈接]

以决定俾小朋友读汉华, 希望与其他家长认识下, 有些关照, 所以先报到.
   0    0    0    0

原帖由 hellobaby 於 08-12-1 11:04 發表
以决定俾小朋友读汉华, 希望与其他家长认识下, 有些关照, 所以先报到.
Hello, 您好~小女都是明年入漢華, 不知今年收生情況如何呢?

原帖由 TIN821 於 08-12-3 08:28 發表
Hello, 您好~小女都是明年入漢華, 不知今年收生情況如何呢?

TIN821, 很高兴认识你.
我个是仔.  希望佢地做到同班同学啦.
据我老公係注册时见, (看到个名单), 已注册报读的人数不多, 我估现在有二十几人吧.  

请问你住边区, 会俾小朋友搭校车吗?

hi! 我兒子也註了冊!星期六你們會否去學校開放日?

原帖由 hellobaby 於 08-12-3 12:12 發表

TIN821, 很高兴认识你.
我个是仔.  希望佢地做到同班同学啦.
据我老公係注册时见, (看到个名单), 已注册报读的人数不多, 我估现在有二十几人吧.  

请问你住边区, 会俾小朋友搭校车吗? ...
吓, 得咁少人炸~~我住係柴灣頭, 可能都會搭校車,不過要睇下佢條路線點行, 如果尾站接柴灣學生就ok, 如果第1站要上車就要唸下lu~

原帖由 yeungchingma 於 08-12-4 06:43 發表
您好~open day 我不打算去lu, 因為我已經去過漢華幾次, 所以吾去啦, 你唸住去? 好似有教學示範

Hi~~~ 我囝囝09年都會讀漢華。

原帖由 yeungchingma 於 08-12-4 06:43 發表

我都唔打算去學校開放日, 因为同个仔有其他课外活动.

Yeungchingma, 你住边区, 会搭校车吗?

原帖由 Carol88Chan 於 08-12-4 11:45 發表
Hi~~~ 我囝囝09年都會讀漢華。

Carol88Chan,
很久无见你上来, 我最后都决定俾阿仔读汉华 (尽管自行收生派到我自己心仪的学校,但是传统个种), 希望佢读得开心, 并交多些朋友啦.

原帖由 hellobaby 於 08-12-4 12:32 發表

Carol88Chan,
很久无见你上来, 我最后都决定俾阿仔读汉华 (尽管自行收生派到我自己心仪的学校,但是传统个种), 希望佢读得开心, 并交多些朋友啦.

Hellobaby,

好開心知道你都決定比囝囝讀漢華,希望我哋既囝囝都可以開心上學,而又能夠學到更多知識。

原帖由 TIN821 於 08-12-4 08:35 發表
吓, 得咁少人炸~~我住係柴灣頭, 可能都會搭校車,不過要睇下佢條路線點行, 如果尾站接柴灣學生就ok, 如果第1站要上車就要唸下lu~

TIN821

上次我係學校門口等個仔拎番D野....咁岩主任係門口....所以傾左幾句....我都有問今年收生情況點呀, 佢答今年 OK 仲 reject 左十幾個....重質唔重量.

回覆 # 的文章

hellobaby, 我住筲箕灣,打算搭校車,我已向校方取了校車資料

hi! 我會去 open day ,因為我想俾個仔熟悉多D間學校,到時小一適應快D
原帖由 TIN821 於 08-12-4 08:37 發表
您好~open day 我不打算去lu, 因為我已經去過漢華幾次, 所以吾去啦, 你唸住去? 好似有教學示範

原帖由 yeungchingma 於 08-12-5 02:55 發表
hellobaby, 我住筲箕灣,打算搭校車,我已向校方取了校車資料
您好! 想請問知5知校車路線是否尾站才接柴灣的學生呢?

原帖由 yeungchingma 於 08-12-5 03:09 發表
hi! 我會去 open day ,因為我想俾個仔熟悉多D間學校,到時小一適應快D
哦, 都好的, 其實我都想睇教學示範, 不過又真係無時間去, 回來和我們分享一下吧

原帖由 yeungchingma 於 08-12-5 02:55 發表

我都係住筲箕灣, 都打算搭校車.
係啦, 你去完汉华Open day, 上来分享下感受呵

原帖由 hellobaby 於 08-12-5 12:05 發表

我都係住筲箕灣, 都打算搭校車.
係啦, 你去完汉华Open day, 上来分享下感受呵

hi!呢幾日好忙,都唔得閒上來,講下open day 的感受,我和仔仔星期六及日都有去。星期六就比較多人,而禮拜日就較冷清,相比以前我去過的open day 真的泠清清的!我捻大部分係本身學生的家長,因為大多數的學生都要當值。我仔喜歡玩下遊戲,例如攀石、電腦等。因為星期六只去了一個多小時,沒有完成所以禮拜又去了一個上午。我音了些小一的功課,感覺都很簡單,而老師普遍都好nice。而小一英文試幻課都ok!

提醒大家这个星期六/日, 要到学校办理註册

原帖由 hellobaby 於 09-6-8 15:20 發表
提醒大家这个星期六/日, 要到学校办理註册

更正, 应该是星期五/六.

原帖由 hellobaby 於 09-6-9 12:26 發表

更正, 应该是星期五/六.

Thank you! 我會係星期六去註冊。
‹ 上一主題|下一主題