用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人放棄培僑P.1?
go

有無人放棄培僑P.1? [複製鏈接]

Hi,大家好。我是新會員,想知多唔多人放棄培僑同理由。我比我的女入讀,有d忐忑 。請各位分享下!
   0    0    0    0

原帖由 happyrain 於 08-12-1 09:48 發表
Hi,大家好。我是新會員,想知多唔多人放棄培僑同理由。我比我的女入讀,有d忐忑 。請各位分享下!

培僑都幾難考,恭喜,恭喜.

細路B適應力好強,唔洗太擔心,放鬆D喇.

但我見好多家長放棄.

原帖由 happyrain 於 08-12-1 09:48 發表

原帖由 jennyhsw 於 08-12-1 10:41 發表
但我見好多家長放棄.

其實都幾得意,有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場.

無得話對與錯,各取所需.

醒目開學勳章

其他人放棄只不過佢地有自己覺得更好o既選擇嗻, 原因可以有好多, 但絕對唔代表間學校有問題o既! 其實人只要一有選擇, 就梗會怕自己揀錯, 咁樣諗都好正常, 但你既然揀o左o勒, 同埋你揀得佢, 一定有你o既理由o既, 就放心讀啦, 唔好咁擔心!

原帖由 jennyhsw 於 08-12-1 10:41 發表
但我見好多家長放棄.

Exactly! 就是給留位費時見好似好多人放棄,但又已經放棄了抽獎 ,先至驚!

happyrain

我與你情況相同, 我在最後一天交留位費時,看見職員手上的記錄, 估計有20-30%的人還未交費, 回家後也有擔心, 現唯有寄望其他私小有沒有好消息, 再作決定

我們於自行分配時獲派了一所於九龍塘的學校,但最後放棄而選擇了培橋

人棄我取, 趁低吸納, 同買股票一樣, 考膽色及信心, 如果經過分析, 睇好前景, 何需怕... 不過, 當然要經過自己思考, 不要做羊生羊太!

Exactly.
Besides, there's no perfect school. 適合你小朋友的便是好學校!

原帖由 俊賢 於 08-12-1 12:22 發表
人棄我取, 趁低吸納, 同買股票一樣, 考膽色及信心, 如果經過分析, 睇好前景, 何需怕... 不過, 當然要經過自己思考, 不要做羊生羊太!

My girl will give up the seat as she will join the central allocation.  Good luck to those who want to get a seat.

Dear nn2003,
如果有其他學校收你的小朋友,will you give up Pui Kiu?
BTW, mine is a girl, how about yours?

原帖由 nn2003 於 08-12-1 12:03 發表
happyrain

我與你情況相同, 我在最後一天交留位費時,看見職員手上的記錄, 估計有20-30%的人還未交費, 回家後也有擔心, 現唯有寄望其他私小有沒有好消息, 再作決定 ...

Dear JC Chan,
你的小朋友是男仔或女?我的是女,可能遲d同班?

I think there is a lot of people to give up Pui Kiu too... Otherwise the school will not call the waiting list so early.

Although we will give up the seat, Pui Kiu is a good school.  Otherwise, we would not send the application.  I think most schools have started calling the wait list such as Ying Wah.  It is very common.

jychan
絕對認同你嘅講法, 所以我都幫囝囝選擇咗培僑

原帖由 jychan 於 08-12-1 12:45 發表
Exactly.
Besides, there's no perfect school. 適合你小朋友的便是好學校!

Originally Pui Kiu was not my top choice. But after I met the principal & knew more about this school, I choose it for my kid.   

原帖由 RYTS 於 08-12-1 17:40 發表
jychan
絕對認同你嘅講法, 所以我都幫囝囝選擇咗培僑

I'm also chose Pui Kiu now.

But seems not one explain the reason of drop Pui Kiu here.

我小孩今年已是小三,以往都有同大家的心情一樣,都擔心怕選擇錯,但是有誰可以知道現在不讀培僑,將來有的學校是否一定更好而沒有選錯呢?

在這三年間,孩子學到的知識不少,是否讀另一些學校學到的又更多更好呢?沒有人可告知!只是這三年孩子很開心,我也不太辛苦,工作忙些,讓孩子自己應付功課,自己不太忙的時間,便跟他功課緊些,對於要工作的我,倒覺合適!
孩子上月在學校上成長課,學習自行製作紙鳶,上面寫了一首詩,跟著學校便帶了他們去大尾督放紙鳶,我問他如何,他說很開心,可惜紙鳶飛不起,我問他如何是好,他說要再研究,是否平衡力及風阻力有問題!!!

去年有朋友替孩子選校,問我有關培僑之事情,後來,她說找到一間好過培僑很多的學校,所以不報培僑了!
O.K.!培僑又不是全世界最好的學校,各取所需啦!
原帖由 sumichow 於 08-12-1 18:58 發表
I'm also chose Pui Kiu now.

But seems not one explain the reason of drop Pui Kiu here.

happyrain

因我的是囡囡, 所以才擔心, 如有更好被其他私小取錄, 我可能會放棄, good luck!
‹ 上一主題|下一主題