用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞幼稚園點解咁出名?
樓主: 蜜蜜
go

維多利亞幼稚園點解咁出名? [複製鏈接]

原帖由 BBR 於 08-12-8 10:53 發表
我同意你講廣東話係好快可以學識,但對一個幾歲小朋友要去面對小學的interview就可能唔夠時間比佢答得留利諗得快,因為會用左英文D語法去講中文,好似"i meet my friend on the bus"佢地會講"我遇到朋友响架巴士到"但其 ...

囡囡完全沒有這情況, 因為一轉台, 就全部係廣東話咁講, 就ok, 要全句, 佢就跟住講, 連語氣都會學埋

當然不能太遲教廣東話,同時教兩種語言都是沒有問題, 但一定要其中一種語言已成她的母語, 否則會令她有語言障礙.

或者我見有些父母一句裏有又中又英, 那麼中英都會學不好.

始終每個小朋友的情況不同, 因人而異, 不能一概而論.
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

原帖由 BBR 於 08-12-8 09:23 發表
我個女出年讀小學,我以前都係幼稚園教師,幼稚園interview時用英文答間間都無問題,因為間間都遇左2,3歲小朋友應對不會太好,所以中英interview幼稚園都唔會理,但去到小學interview時個情形會好唔同,你會以為廣東話好易 ...

我是小學教師
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

係, 一定唔可以一句中一句英,一係中間就加幾個英文字一定唔得.可能我個女比較蠢,佢一心急D廣東話能力表達好差,英文完全無問題m ,但成日將D英文直翼廣東話,但平時就無問題,駁嘴更加無人能及佢,比佢激死. 我鐘意教幼稚園,因為D小朋友好可愛又無咁大壓力

原帖由 fwc 於 08-12-8 12:34 發表

囡囡完全沒有這情況, 因為一轉台, 就全部係廣東話咁講, 就ok, 要全句, 佢就跟住講, 連語氣都會學埋

當然不能太遲教廣東話,同時教兩種語言都是沒有問題, 但一定要其中一種語言已成她的母語, 否則會令她有語言障礙. ...

唔好意思, 個話題好似遠左少少, 咁.... 請問有無 mami 可以講下佢個仔 / 女既學業情況呢

因為呢個星期五係 deadline 交錢
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

Yes, please comment.
原帖由 MrsCLee 於 08-12-8 16:52 發表
唔好意思, 個話題好似遠左少少, 咁.... 請問有無 mami 可以講下佢個仔 / 女既學業情況呢

因為呢個星期五係 deadline 交錢

幼稚園用英文interview無所謂,只係上到小學interview時好多學校會用廣東話interview,所以你放心啦

原帖由 Bingb 於 08-12-8 23:30 發表
Thanks again FWC & BBR!

I will try my best to teach her, since it is only few weeks to go!  
I am a working mom.  My girl get used to Eng, esp always get along with Bun Bun.  She seems quite confuse  ...

KKmoremore

唔好擔心太多啦, 有時我覺得考學校運氣都好緊要, 之前我都無諗維記會收我個女, 諗住蘇淅實得, 點知又唔得,
d 人話維記出來好難讀傳統小學,c校好難考,但都有人考到, 我睇佢地派位出來好多都係好學校, 我在想唔通全部都讀唔到咩,我唔信,就算讀其他出幼稚園,除了一條龍,都要睇好唔好彩多過表現,我有一個朋友,佢小一都考到真光做backup. 點知都派到好學校,唔使讀真光, 我真係好明白你的, 因為我都想報st. paul就係希望唔使煩, 但我又唔想放棄讀好英文, 你小朋友讀邊間vic,   maybe 我地好好彩可以係k3考到心儀小學呢

原帖由 kkmoremore 於 08-12-6 15:57 發表
INBB,
其實我囡依家已經讀緊維紀pn, 所以留咗位. 佢都同你囡囡一樣,好鍾意返學, 每朝一起身就話要返學. 出面有人話傳統學校不太喜歡收維記學生, 有啲私校連sec in 機會都冇. 因為維記學生太活躍,以及課程除英文外,其 ...
‹ 上一主題|下一主題