用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞幼稚園點解咁出名?
go

維多利亞幼稚園點解咁出名? [複製鏈接]

我一直o係度struggle緊究竟幼稚園應俾女女讀傳統幼稚園如聖心st paul定活動多一點的victoria (假設都考到), 因我女女比較活躍, 英文能力較高, 而且我係聖心小學舊生而聖幼離家頗遠, 稔住俾阿女讀活動多d的victoria可發展佢自己思考同提高學習興趣. 第時小學佢派往聖心小學的機會亦高. 但係好多人對victoria都有不同的評價, 有冇媽咪可分享對victoria的睇法?
   1    0    0    0

原帖由 蜜蜜 於 08-11-29 22:08 發表
我一直o係度struggle緊究竟幼稚園應俾女女讀傳統幼稚園如聖心st paul定活動多一點的victoria (假設都考到), 因我女女比較活躍, 英文能力較高, 而且我係聖心小學舊生而聖幼離家頗遠, 稔住俾阿女讀活動多d的victoria可 ...

我都煩緊...

我係玫瑰崗國際班(已留位), 維多利亞幼稚園(12/5知結果)和聖心(1月見)這三間決擇

聽人講維多利亞幼稚園派位好, 讀完英文和普通話會好流利, 但有bk媽咪話victoria轉了教學方法, 外語學得不太好。

究竟victoria是否名符其實呢?

聖心--都唔知囡囡考唔考到, 因為佢母語係英文, 廣東話係識聽唔係咁識講...

我想囡囡讀傳統英小, 但聖心幼稚園, 聖嘉勒幼稚園(已收), 聖paul的課程很淺.
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

聖paul的課程很淺 (only a very very normal local kindergarden)... all parents.want to get into spk becoz they want to get into st paul convent (primary & sec) which they are very good/famous school...
(you will know how tough is the primary (P4) and the secondary)

victoria doesn't have such school linking .... so that's why ppl will love to choose st paul more
st paul this is has around 1400 applicants for 2009/2010 yr

see if there was a st paul co-ed kinergarden, i think there are 3000 application.

For the parents who loves victoria becoz they want their child happy.....

原帖由 fwc 於 08-11-30 10:49 發表

我都煩緊...

我係玫瑰崗國際班(已留位), 維多利亞幼稚園(12/5知結果)和聖心(1月見)這三間決擇

聽人講維多利亞幼稚園派位好, 讀完英文和普通話會好流利, 但有bk媽咪話victoria轉了教學方法, 外語學得不太好。

究 ...

就係同你一樣想女女學好英普加希望佢能學會主動學習自我探索等等,唔想徙左3年幼稚園學D普通過唔普通o既野。但又怕佢名不符實,所以想搵d support,我好彩在派聖心小學機會高d,但我始終怕唔係百分百,又稔如果st paul(雖然chance好微,因我個係細女)收就可以直上,但同時又諗咁st paul係咪好過聖心呢? 真係好煩,呢d問題近呢幾個月不停重覆o係我腦裡出現,今日可能決定俾阿女開開心心學多d野讀victoria(如果收的話),聽日又擔心返轉頭小學會唔會唔穩陣,我就來諗到癲

原帖由 fwc 於 08-11-30 10:49 發表

我都煩緊...

究 ...

moreover, "我想囡囡讀傳統英小, 但聖心幼稚園, 聖嘉勒幼稚園(已收), 聖paul的課程很淺." this is the point. st clare's 都收左我女女

原帖由 avbee 於 08-12-1 01:56 發表
聖paul的課程很淺 (only a very very normal local kindergarden)... all parents.want to get into spk becoz they want to get into st paul convent (primary & sec) which they are very good/famous school...
...

u are right, parents who choose st paul and sacred heart, they are not kin on the kindergarten but only the primary and secondary. our children may learn nothing but doing homework in these kindergarten, they might not happy to go to school, they might not be as active as she can be, 'cos those traditional kindergartens might have lots of rules for them to follow. every week, they only have 1 or 2 english classes with 20-25 mins each, is that really enough for learning english? i'm just wondering if i want her to be fluent in english and mandarin (although she is fluent in english now, but once she starts to study in st paul or sacred heart she will speaks cantonese most of the time, and she may forget all the english that she knew), how many courses i have to enroll for her and does she really have time to do so? (because i prefer her to study in pm session) i'm really confused......  

原帖由 蜜蜜 於 08-12-1 03:04 發表

u are right, parents who choose st paul and sacred heart, they are not kin on the kindergarten but only the primary and secondary. our children may learn nothing but doing homework in these kinderga ...

你簡直係我的心聲, 我的女兒母語是英文, 但我相信如讀聖心, 一定忘記英文, 只講廣東話

因為我的姨娚女是讀聖心,家姐說見過k1有小朋友滿口英文,但到k3已忘記一乾二淨

當年我姨娚女要狂報出面的英文班,家姐每月用二千幾. 因為學校一星期只有1-2堂英文

我c6的同事囝囝是讀聖paul幼稚園, 到st paul boy小學時跟不上, 打算轉校

因為幼稚園課程太淺, 他說在st paul小學見維多利亞幼稚園畢業生卻滿口英文, 跟得上

所以我沒有報聖paul

我都不想浪費三年的學習黃金期

我都想到頭爆...

[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

Dear all,
my kids is P2 now, his English (oral and grammar) ok in primary school and Chinese not really up to standard like other local kinder.
For my kid Mandarin and English both are ok.
He is a out spoken kid .
原帖由 fwc 於 08-12-1 06:14 發表

你簡直係我的心聲, 我的女兒母語是英文, 但我相信如讀聖心, 一定忘記英文, 只講廣東話

因為我的姨娚女是讀聖心,家姐說見過k1有小朋友滿口英文,但到k3已忘記一乾二淨

當年我姨娚女要狂報出面的英文班,家姐每月用 ...

其實聖心小學係中文小學黎,我朋友個女讀緊,我宜家都諗緊比個女讀St. Clare's好定聖心好,因為St. Clare's就係英文小學,好多野都係英文課本,小朋友日常在學校都要用英文同老師和同學溝通,我星期六去完聖心小學interview,得個幾百人in,但之前間間都起碼過千幾2千,令我好担心聖心係米真係咁好?至於victoria我個女playgroup到有兩個小朋友讀緊,佢地居然話想轉返出黎,因為學校轉左教學法之後好差喎,唔知係米

原帖由 BBR 於 08-12-1 08:50 發表
其實聖心小學係中文小學黎,我朋友個女讀緊,我宜家都諗緊比個女讀St. Clare's好定聖心好,因為St. Clare's就係英文小學,好多野都係英文課本,小朋友日常在學校都要用英文同老師和同學溝通,我星期六去完聖心小學intervie ...

我女讀緊victoria nursery, 細女also, 好活躍, 佢都係sc收左, 1月會in sh, 但佢仲未識講嘢(我意思係句子), 我稔緊多數都唔會讀返victoria, 唔係話佢唔好, 不過, 我想佢第時入返traditional sch, 所以就想佢入到d有k, p同secondary嗰d學校, 可以唔洗煩.

講番victoria, 我女讀得真係好開心, 我覺得佢哋教學方法好適合佢, 學校晌來年會實施2文3語, 但據知, 而家都有教女女普通話.  我提過我女未識講嘢, 所以真係唔知女女响學校學左d咩, 但victoria其中有一度係做得好好, 我唔清楚其他學校有無, 但我覺得都好有用, 就係佢哋會每月upload返上堂情況/ 生日會嘅相片上家長website, 唔係一兩張交待, 係有好多! 我就係欏住呢d相同女女睇番, 佢好有反應同好開心.  同埋深信老師都好錫小朋友, 因當我提佢老師嘅名, 問佢嘢, 佢會好開心嘗試同我講.

我一直都唔覺得女女晌學校實際學到d乜, 成日稔緊學費同學到嘅嘢好似不成正比, 但完來佢已學到好多嘢, 都係我最近發現.  而英文方面, 唔知係咪都係學校較著重 (雖然佢係讀英/粵班), 所以好多嘢佢會講英文多d (我屋企以廣東話做母語), 如剛過去發現, 佢講學校, 會叫school; 我哋同佢講生果, 佢唔明, 但一話佢知生果=fruits, 佢好有反應知道係乜同講fruits.

所以, 總結來講, 我都覺得victoria都算有一分前一分貨, 而我煩緊, 唔知一下子將女女轉去traditional會唔會揀錯?! 因我女女性格都幾似我, 我以前都係讀traditional, 但回想, 我係讀得唔開心, 只為應付測驗功課, 但你話d中英基礎, 就真係到而家都幫到我, 其他額外知識, 稔頭, 轉數, 自問真係唔夠好多人鬥嚕! 好怕女女行返我條路, 佢會怨我!

我個兩個朋友响causeway bay個間讀p.m.,佢地係英普班,佢地話D小朋友會走哂去講英文而唔會講普通話(因為而家個個小朋友都會講英文),同埋唔鍾意咁多人一班,而且太多英,普,廣响同一個課室,聲音太雜,同一個時間同一個課室上堂,一邊英一邊普,佢地係咁講,我唔知係米

原帖由 foggyao 於 08-12-1 10:06 發表

我女讀緊victoria nursery, 細女also, 好活躍, 佢都係sc收左, 1月會in sh, 但佢仲未識講嘢(我意思係句子), 我稔緊多數都唔會讀返victoria, 唔係話佢唔好, 不過, 我想佢第時入返traditional sch, 所以就想佢入到d有 ...

我本來都好想個囝讀維記的,但最後我就連in都冇去in,揀咗傳統kg,主要係基於以下人士作出的comment:

1.有兩個子女先後於維記畢業的家長
- 如果你唔係諗住讀佢番維記的小學,我就建議唔好揀啦。一來又學費貴,二來佢對仔女讀番傳統小學,佢話追得好辛苦。(筆者comment:事實上有1/4維記畢業生都係會入番維記小學的。)

2.我個囝個playgroup老師(係wxxxland的老師)
- 若果要個小朋友同時掌握兩種語言(係講緊講同寫),個小朋友會好辛苦。

3.我有個auntie
- 若果你讀維記d課程,去傳統小學就會好辛苦。但係若果讀傳統kg,你仲可以隨時選擇去番dd學校/國際學校。

4.有個讀小二女兒的朋友
- 你唔好以為英文好難學,其實中文仲難。英文用simple eng抑或是好靚的eng都可以溝通倒,但係中文就真係要逐個字逐個字記。

另外,我本來以為維記學生唔使再出去學英文,但係我睇過其他d post,其實佢哋同傳統kg差唔多,好多家長課餘都係俾佢哋上英文playgroup。

蜜蜜,

您的struggle好正常,呢個不是兩或三所幼稚園之間的選擇,而是培育女女成長的過程之中的必然思量。

今日傳統幼稚園不再只是"傳統",活動多的幼稚園也不只是"活動";  簡單的二分法令您看不見每一所幼稚園的特點。

維記的出名因為分校不少,有些名人子女在就讀;  至於她的特色每所分校也有不同,視乎您選哪一所。

聖心、st clare、st paul、甚至st stephen都各有特色,每間學校都能作育英才,又有名人校友,不用分高下,只要用心培育自己的女女就夠。

成長過程無捷徑,幼稚園只是起步前的熱身,路正長。

原帖由 蜜蜜 於 08-11-29 22:08 發表
我一直o係度struggle緊究竟幼稚園應俾女女讀傳統幼稚園如聖心st paul定活動多一點的victoria (假設都考到), 因我女女比較活躍, 英文能力較高, 而且我係聖心小學舊生而聖幼離家頗遠, 稔住俾阿女讀活動多d的victoria可 ...

原帖由 BBR 於 08-12-1 10:33 發表
我個兩個朋友响causeway bay個間讀p.m.,佢地係英普班,佢地話D小朋友會走哂去講英文而唔會講普通話(因為而家個個小朋友都會講英文),同埋唔鍾意咁多人一班,而且太多英,普,廣响同一個課室,聲音太雜,同一個時間同一個課 ...

係啦, 面試都覺得煩, 同一句, 三位老師一齊講, 廣普英,

我都懷疑會否影響學習和專注力

原帖由 BBR 於 08-12-1 08:50 發表
其實聖心小學係中文小學黎,我朋友個女讀緊,我宜家都諗緊比個女讀St. Clare's好定聖心好,因為St. Clare's就係英文小學,好多野都係英文課本,小朋友日常在學校都要用英文同老師和同學溝通,我星期六去完聖心小學intervie ...

雖然聖心是中文小學, 但程度高於ST CLARE'S

點解香港咁少英文小學...

原帖由 fwc 於 08-12-1 06:14 發表

當年我姨娚女要狂報出面的英文班,家姐每月用 ...

著重英語不是不好,但想想我們兒女長大后,普通話的重要程度如何?是否當中取個平衡更好?

睇下你講邊方面,英文就應該St.Clare's好D,因為St.Clare's係英小,小朋友日常溝通都要用英文,同老師講野都要用英文,St.Clare's這兩年好左好多,我昨天去聖心interview得幾百人去咋,之前間間女校都起碼千幾2千人去in,中學應該聖心好,但小學我覺得St.Clare's好D

原帖由 fwc 於 08-12-1 20:19 發表

雖然聖心是中文小學, 但程度高於ST CLARE'S

點解香港咁少英文小學...

原帖由 nnmama 於 08-12-1 20:50 發表

著重英語不是不好,但想想我們兒女長大后,普通話的重要程度如何?是否當中取個平衡更好?

是呀, 普通話都十分重要, 可是傳統名幼稚園英普都不着重.

它們的好處就是一條龍...

着重中文, 只是廣東話

I don't understand why parents always worry about St Paul Kidergarten 課程很淺.
The beauty of SPK is that there is no need to push the kids too hard as >90% of them will go straight up to St Paul Convent.
Since St Paul Convent comprises of kids almost exclusively from their 3 associated kindergartens and no one has ever complained that St Paul Convent's standard is too low, it seems to me that there is no need for SPK to make their 課程 more difficult.
Kids seem to adapt very well when they get to primary section.
Of course if you are targeting other primary schools then you should perhaps choose another kindergarten, but if St Paul Convent is your target, relax & let your daughter enjoy their kindergarten years.

其實幼稚園的課程深同淺無所謂,我個女讀個間都好淺,我想佢開心完成幼稚園,唔好抗拒返學,你可以自己慢慢教,我個女好鐘意返學,但我用平時的時間另外教佢其他野,佢現在識+-x除,識串9百幾個英文字,識寫讀2百幾個中文字,作句子,做緊1,2年級作業,所以我寧願課程淺D,咁我有多D時間同佢慢慢學其他野預備小學,因為佢地重細,學校教得太快,太深佢未必吸收到,咁不如比佢開心返學
‹ 上一主題|下一主題