用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 今日去完interview n1既入黎傾下
go

今日去完interview n1既入黎傾下 [複製鏈接]

今日去完interview,你地d小朋友表現ok嘛?我個b不過不失咁啦,叫做既指示都做到,不過就唔係立即做囉所以我都唔會抱太大希望,你地呢?
   1    0    0    0

我個B都係呀,我地IN 下午,佢係8月架, ,係細B,MISS 一見就問識講野未,叫佢比野媽媽同DADDY,冇反應,只係比MISS,問佢邊隻係貓,狗,都唔知係撞彩定佢真係知,好攪笑,MISS 話有野送,佢就仲開心,即刻爬上枱要MISS 比,MISS 話可以走喇,去玩車車,BB一聽到即走!HAHA
唔知結果點呀,個到D環境真係唔錯,D玩具都好新

知唔知太約幾耐先會有信通知收唔收架 ?
[

K1-interview

我地IN 上午.

我個B更加懵, 佢係12月細B, 都未夠兩歲, 亞 Sir 問 'What's your name?' & 'How old are you?' 佢好似聽唔倒, 自顧自玩玩具, 不過就算聽到, 佢都唔識答, 我無教佢這些對答. 亞 sir 滿臉鬍鬚, 佢好驚呀! 連正視亞 sir 都唔敢.

最後選擇 cards 佢就啱曬! Where's the cat / dog / apple ...?

其實問家長好似多過小朋友, 你地覺唔覺?

係呀...個日勁多人
連miss叫名都冇人應
我9:30 interview都人山人海啦...
歡迎參觀我的個人網頁

醒目開學勳章

原帖由 anixon 於 08-12-1 12:02 發表
我地IN 上午.

我個B更加懵, 佢係12月細B, 都未夠兩歲, 亞 Sir 問 'What's your name?' & 'How old are you?' 佢好似聽唔倒, 自顧自玩玩具, 不過就算聽到, 佢都唔識答, 我無教佢這些對答. 亞 sir 滿臉鬍鬚, 佢好驚 ...

MISS 問左我幾題, 問平時邊個照顧呀仔? weekend 去邊到玩多 ?  仔仔既作息時間 ? 仔仔平時玩時會唔會叫自己個名?   就係咁多咋.

in 我地果個 miss 好似睇呀仔既反應多d, 同仔仔既對答多過同我.  大家有無留意原來未埋interview 果張table, 老師已在觀察我地既一舉一動, 我都唔知, 好在有陪呀仔玩積木.  因埋到 interview table, 老師同我講原來你仔仔識講好多野.  我諗佢離遠聽到仔仔自言自語.  我先知可能頭先已計緊分.

係呀,我都覺
加上我個女好小見到外國人,仲見正個鬼婆金晒HAIR又眼好大又藍色,佢勁怕醜完全唔出聲....唉我估衰多架喇
,好快就出黎喇,我見其他人都IN好耐下架...我地咁快....即係玩完
原帖由 anixon 於 08-12-1 12:02 發表
我地IN 上午.

我個B更加懵, 佢係12月細B, 都未夠兩歲, 亞 Sir 問 'What's your name?' & 'How old are you?' 佢好似聽唔倒, 自顧自玩玩具, 不過就算聽到, 佢都唔識答, 我無教佢這些對答. 亞 sir 滿臉鬍鬚, 佢好驚 ...
[

剛打去問左老師,1月2日前會收到信通知,嘩...等好耐呀
[

醒目開學勳章

原帖由 babycoming 於 08-12-1 14:32 發表
剛打去問左老師,1月2日前會收到信通知,嘩...等好耐呀

等到頸都長....

回覆 # 的文章

miss 問大人既問題,個個都一樣,但小朋友果d就有d唔同,佢會問我個女識唔識野,我話單字囉,不過佢會明白我地講既野!!!咁佢miss就攞一個橙俾我個女叫佢俾媽咪,佢有做.跟住攞個apple叫佢俾嫌嫲嫲,佢都有做 (不過對眼就望住檯上既玩具囉),之後就叫佢指邊度係眼耳口鼻(我個女掛住玩玩具,要叫幾次先做,有時仲要拎住d玩具引佢先肯做),咁就in完喇,miss 都係話1月2日前會收到通知囉!!!
我都唔敢抱太大期望呀,果日咁多人in,其他d小朋友又咁叻!!!

我們2公婆都是著牛仔褲去咋
當然要整齊d 同詩文d好
bb就扮得精靈活潑d 但一定要佢著得舒服
歡迎參觀我的個人網頁

你講果d我發覺星期六果日9成人係咁,得小部份唔係,我就係果小部份...老公話,喂,最寒酸都係我地一家3口喇   
原帖由 pigletmom 於 08-12-1 16:05 發表
請問Baby洗唔洗著到去飲咁, Daddy洗唔洗著西裝, 媽咪洗唔洗化晒妝; 其他人著成點? 請多多指教!  我阿B 未識講野, 不過撞下彩!
[

醒目開學勳章

原帖由 babycoming 於 08-12-1 16:46 發表
你講果d我發覺星期六果日9成人係咁,得小部份唔係,我就係果小部份...老公話,喂,最寒酸都係我地一家3口喇   

都唔係, 仲有我陪你.  我都係jeans 加外套, 好 casual, 仔仔都係t-shirt + jeans.  整整齊齊企企理理咪算囉.    我都覺果日好多家長都係悉心打扮的.  好多 daddy 都係老西上陣.

My daughter got the seat last yr and she was also the youngest one(30th Dec).  So, I guess most of the kindergardens got no preference about younger or older, but from what my opinion, if she could sit well with respond, that is good enough even her answer is wrong.  So, just remember to teach them to sit well, listen and with respond to others.  Good luck.

回覆 # 的文章

me 3,我都係着牛仔褲咋!!!

據我相信,父母既衣著唔係學校考慮既因素,不過當然都要整齊啦.
反而我聽講今年都唔少係住好遠既報左,學校就唔想收住咁遠既小朋友啦,一來小朋友辛苦,二來亦怕會容易遲到,難控制.
原帖由 pigletmom 於 08-12-1 16:05 發表
請問Baby洗唔洗著到去飲咁, Daddy洗唔洗著西裝, 媽咪洗唔洗化晒妝; 其他人著成點? 請多多指教!  我阿B 未識講野, 不過撞下彩!

http://era-central.blogspot.com/

阿仔嗰日表現很差,我都預咗落空。

MISS又係問我平時呀仔邊個照顧? weekend去邊到玩 ? 仔仔既作息時間 ?...

佢問呀仔鼻係邊... 邊張卡係蘋果...佢全部唔識... 我諗都係無多架啦...  

其實in個小朋友的時間短未必一定不行.有些小朋友年紀太小, in 久了也沒作為啦。如果小朋友很快徊完題目,很快可以in完。而有些小朋友要老師tum好耐都未答到的,..就...

另外,家長穿怎麼樣也不是最重要, 重要的是對老師的態度...對老師有禮貌的話有分加。

個B 太黏身/年紀太細/太活躍/爬上桌子上的...機會好微。
.
有禮貌/會說話/會笑/肯跟老師走的 BB
一定有分加!!

醒目開學勳章

原帖由 hiu_wa 於 08-12-11 21:03 發表
其實in個小朋友的時間短未必一定不行.有些小朋友年紀太小, in 久了也沒作為啦。如果小朋友很快徊完題目,很快可以in完。而有些小朋友要老師tum好耐都未答到的,..就...

另外,家長穿怎麼樣也不是最重要, 重要的是對老 ...

有道理
‹ 上一主題|下一主題