用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

校車一問 [複製鏈接]

囝囝出年九月便入讀cks, 想問乘坐校巴的家長事宜.  註冊時老師說cks是沒有學校校車, 而現在坐校巴的學生是出面提供, 所以校車運作是獨立, 同cks無關.  

本人想問問校車是不是直入學校, 定在校門下車?  
車上有保母嗎?  
是十六人校車或是傳統55人那種大校巴?  
車上全是cks學生定加插其他學校校生呢?
   0    0    0    0

原帖由 MimiCactus 於 08-11-29 09:45 發表
囝囝出年九月便入讀cks, 想問乘坐校巴的家長事宜.  註冊時老師說cks是沒有學校校車, 而現在坐校巴的學生是出面提供, 所以校車運作是獨立, 同cks無關.  

本人想問問校車是不是直入學校, 定在校門下車?  
車上有保母 ...

校門下車, TKO 個架全部係cks學生。

已聯絡了校巴, 本人囝囝將會乘坐的校巴是由青衣開出, 約7:05分上車(美孚), 回程會在下午四時前下車.  我問校巴負責人, 是不是全車CKS, 他老實回答去學校果程會有其他學校學生, 但放學時是全車cks. 我又問校車可否直入學校, 他回答: cks只准十架車入學校, 所以所有校巴要抽籤來取決.  我又問車費幾錢, 他回答現在收購$750, 出年未知.

想問問坐校巴學生的家長, 是不是真的只有10架車可入學校?  
不能入學校的校巴, 是否停在校門外?  
果個校巴負責人說停在入閘位?  那兒是閘位? 安全嗎?
有沒有學生在校門下車, 自己入學校?  
早上或下午校門外下車上車危險嗎?  是否車來車往較混亂?
下車後有沒有保母帶入學校?
原帖由 wensi 於 08-12-4 17:33 發表

醒目開學勳章

想問下你架TKO校車係咪去埋坑口??

原帖由 wensi 於 08-12-4 17:33 發表

原帖由 Funny 於 08-12-8 11:01 發表
想問下你架TKO校車係咪去埋坑口??

TKO校車有兩架,一架坑口個邊 ,另一架係TKO中心一帶。

因為CSK附近拆樓時好多人搬左去TKO。

原帖由 MimiCactus 於 08-12-6 09:35 發表
已聯絡了校巴, 本人囝囝將會乘坐的校巴是由青衣開出, 約7:05分上車(美孚), 回程會在下午四時前下車.  我問校巴負責人, 是不是全車CKS, 他老實回答去學校果程會有其他學校學生, 但放學時是全車cks. 我又問校車可否直 ...

想問問坐校巴學生的家長, 是不是真的只有10架車可入學校?  ...........係因為CSK外面停車個條路係個屋苑ga,所以一次5可以太多車停。但係咪只可以10架我就唔知la!

不能入學校的校巴, 是否停在校門外? ........我仔個架入左閘

果個校巴負責人說停在入閘位?  那兒是閘位? 安全嗎?..............即係屋苑入閘位近常盛街,個度有個門口 5知係咪A門

有沒有學生在校門下車, 自己入學校?  
早上或下午校門外下車上車危險嗎?  是否車來車往較混亂?

下車後有沒有保母帶入學校?.............無,放係行人路安全ge5會過馬路

醒目開學勳章

請問有無坑口架校車電話??  

原帖由 wensi 於 08-12-8 21:10 發表

TKO校車有兩架,一架坑口個邊 ,另一架係TKO中心一帶。

因為CSK附近拆樓時好多人搬左去TKO。

Hi MimiCatus,

我囝囝今年P1, 跟你坐同一架保母車, 你所擔心O既問題, 我開學時全部問過哂

保母車只會停係學校門外, 學生要自己行入學校, 保母會否帶佢地入去? 我去睇過, 那次係無, 以我所知, 學校門口無老師或校工看守, 開學初期, 我好擔心, 試過搵保母車負責人傾, 佢但無乜實質野可以做到, 之後, 我地諗住自己接送, 但屋企人手有限, 好難做到, 唯有教小朋友如何照顧自己,與其旨意別人,不如靠自己,好無奈.... 如果你搵到別的保母車,話聲我知

醒目開學勳章

原帖由 Funny 於 08-12-9 11:58 發表
請問有無坑口架校車電話??  

搵成太: 60888700

FiFii, 好多謝你的回覆.  想問放學時你的囝囝如何找回校車呢?  
校車是不是停在早上下車的地方?  
車上有沒有掛牌說明幾多號校車?  
假如沒有, 是不是要教定囝囝認定車牌上車?  
校門外是不是四方八面都有車停在門外?  放學時, 小朋友自己上校車危險嗎? 會困難找回校車嗎?
我開始有點擔心囝囝啦, 他是細仔年尾出世, 開學除了適應新環境外, 也有很多新挑戰要應付.

原帖由 FiFii 於 08-12-9 14:54 發表
Hi MimiCatus,

我囝囝今年P1, 跟你坐同一架保母車, 你所擔心O既問題, 我開學時全部問過哂

保母車只會停係學校門外, 學生要自己行入學校, 保母會否帶佢地入去? 我去睇過, 那次係無, 以我所知, 學校門口無老師或校工 ...

MimiCactus

好多謝你的回覆.  想問放學時你的囝囝如何找回校車呢?  ...........分車集隊先,所以遲過有家長接個D走

校車是不是停在早上下車的地方?  .........有校車保母接上車,初期好似有掛牌。

車上有沒有掛牌說明幾多號校車? ..........有點人數上車,5見人會call 我。

校門外是不是四方八面都有車停在門外 ... 放心!

上年朝早我有返學校幫手,見過好多次,校車一定泊係校門果邊放D細路落車,D細路直行十來步入學校,去洗手,之後拍卡。

你試吓搵日7: 20 - 30am 去到學校昅吓!

TKO兩架校車都係成生成太ga, 一人一架接埋CSK 中學生。其他保母車都唔會有EE帶小明友入學校 ga la!要趕住走,好多車等上落。TKO兩架校車好la只再CSK學生。

我仔小一都一舊雲,放心!人人都ok,你小朋友都一定OK。

Dear MimiCactus,

想問放學時你的囝囝如何找回校車呢?

同學要先在COVERED PLAYGROUNG 搵返自己架車條隊,排隊上車,但放學時,所有學生都在COVERED PLAYGROUND, 要搵到條隊,都唔係一件易事,PLAYGROUND 度無 LABEL 話你知1號車排邊度,2 號車排邊度,現就讀O既學生會知道大約係邊個位等,
但新生開始時難免會有D不安,咁細個細路,你話叫佢去邊度搵呢?你叫佢記住同老師講佢住邊區,咁老師會幫到佢

CSK無校車,只有保母車,服務質素同校車無得比,可能個別保母車安排會比較妥善,但有不善O既地方,就投訴無門,現在開學幾個月,都算係RUN IN左,起碼再無乜令人提心吊膽O既事發生

學WENSI話斉,人人都ok,你小朋友都一定OK

原帖由 MimiCactus 於 08-12-11 21:42 發表
FiFii, 好多謝你的回覆.  想問放學時你的囝囝如何找回校車呢?  
校車是不是停在早上下車的地方?  
車上有沒有掛牌說明幾多號校車?  
校門外是不是四方八面都有車停在門外 ...

CSK是有校車的,我仔仔也在今年轉乘搭校車。

校方會在開學時訓練小朋友放學的秩序和乘搭校車的排隊位置,相信小朋友很怏便會適應。

以往,我仔仔乘搭褓姆車時,褓姆車會泊在校門前,而褓姆會在乘車排隊處接學生上車的。
每班車也會選一個高年級的同學當車長協助同學,所以不用太擔心啊!

DEAR csk家長jj,

CSK 有校車的嗎???? 可否告知行走路線????

我地住荔枝角那邊, 如果有校車到, 等我地可有多個選擇。 THANKS.

原帖由 csk家長jj 於 08-12-15 15:47 發表
CSK是有校車的,我仔仔也在今年轉乘搭校車。

校方會在開學時訓練小朋友放學的秩序和乘搭校車的排隊位置,相信小朋友很怏便會適應。

以往,我仔仔乘搭褓姆車時,褓姆車會泊在校門前,而褓姆會在乘車排隊處接學生上車的。
...

原帖由 FiFii 於 08-12-15 18:17 發表
DEAR csk家長jj,

CSK 有校車的嗎???? 可否告知行走路線????

我地住荔枝角那邊, 如果有校車到, 等我地可有多個選擇。 THANKS.

我仔仔乘搭的校車放學時是先到梭椏道、太平道一帶,然後到太子道西,再去又一村,最後到界限街。

想問問校車路線有幾多條???

係咪有D區有校車到,但有D區校車唔到?

原帖由 csk家長jj 於 08-12-15 23:02 發表

我仔仔乘搭的校車放學時是先到梭椏道、太平道一帶,然後到太子道西,再去又一村,最後到界限街。

原帖由 FiFii 於 08-12-16 14:35 發表
想問問校車路線有幾多條???

係咪有D區有校車到,但有D區校車唔到?

或者我pm校車負責人的電話給你丫!

Sure, Thanks!!

原帖由 csk家長jj 於 08-12-16 22:32 發表

或者我pm校車負責人的電話給你丫!

多謝Wensi and FiFii 的回覆.  現在大概知道乖搭校車的流程, 心中多了一分預備, 心身也定了.  只是怕囝囝怕羞不敢問一同乘校車的學長和學姐.  又怕他找不到集隊上校車的隊伍.  現在開始明白做一個事事為子女作未雨綢繆媽咪不易.  遲些可能有更多關於CKS學校生活要請教大家.
原帖由 FiFii 於 08-12-15 14:57 發表
Dear MimiCactus,

想問放學時你的囝囝如何找回校車呢?

同學要先在COVERED PLAYGROUNG 搵返自己架車條隊,排隊上車,但放學時,所有學生都在COVERED PLAYGROUND, 要搵到條隊,都唔係一件易事,PLAYGROUND 度無 LABEL 話 ...
‹ 上一主題|下一主題