用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 2009-2010之家長
樓主: salut
go

2009-2010之家長 [複製鏈接]

原帖由 ebbiemami 於 08-12-18 21:52 發表
I sent back the receipt yesterday morning and received the call from GT today. So I think you will received the call very soon.

Thanks.

I also sent the reply letter to GT and the the call from the school. See you soon!

歡迎各位準優才Mami/Dady。

我有兩個仔讀緊優才, 大仔G2, 細仔G1, 兩個都讀得好開心。

如果你地有D乜野問題, 想知多D, 好歡迎提出黎, 我知道既話, 一定回答。

仲想八吓, 你地小朋友讀邊間幼稚園?

中天英,

真喺唔該你先, 我哋d 優才新家長真幸運, 有咁多優才熱心嘅家長在BK分享哋嘅經驗, :) :)

小兒就讀St.Cat, 家住九龍塘, 唔知有無校車搭返學呢,

原帖由 owl99 於 08-12-24 23:45 發表
真喺唔該你先, 我哋d 優才新家長真幸運, 有咁多優才熱心嘅家長在BK分享哋嘅經驗, :) :)

小兒就讀St.Cat, 家住九龍塘, 唔知有無校車搭返學呢, ...

owl99,

今年好似冇校車去九龍塘; 不過出年有冇就未知, 要等出年六月, D學生正式注册後, 睇吓多唔多學生要求開呢條線, 先至決定。

出年MK校舍有九班, 比今年多兩班, 照計校車路線會多D選擇; 不過九龍塘去旺角都好近, 就算冇校車, 其他交通工具應該都會有, 係咪?

聽講 St Cat D 英文好勁, 點解你唔揀英文小學呢?

原帖由 中天英 於 08-12-25 00:34 發表

owl99,

今年好似冇校車去九龍塘; 不過出年有冇就未知, 要等出年六月, D學生正式注册後, 睇吓多唔多學生要求開呢條線, 先至決定。

出年MK校舍有九班, 比今年多兩班, 照計校車路線會多D選擇; 不過九龍塘去旺角都好 ...

我同太太喺雙職家長, 要靠工人接送小兒及明年就讀K2嘅女女, 如果無校車搭都幾踢腳嫁.

英文好勁又唔敢講(起碼我個仔唔喺), 唔報英小喺因為我覺得用母語教學特別在初小可以方便小朋友容易明白吸收, 而優才出嚟嘅學生英文能力都好好, 呢嗰都喺我同太太選擇優才嘅原因o

原帖由 owl99 於 08-12-25 15:12 發表

.....我覺得用母語教學特別在初小可以方便小朋友容易明白吸收, 而優才出嚟嘅學生英文能力都好好, 呢嗰都喺我同太太選擇優才嘅原因o

英雄所見略同。

除左優才, 你同仔仔仲報左邊幾間學校?

原帖由 中天英 於 08-12-26 03:39 發表

英雄所見略同。

除左優才, 你同仔仔仲報左邊幾間學校?

除左優才之外, 仲報左真道, 英華同DBS。 因優才1st round 收左仔仔, 都無再報其他學校。

中天英:

我個仔是讀救世軍卜凱賽琳幼兒園.  

在開學前,需不需要做任何預備功夫?

請赐教! 謝謝!

原帖由 中天英 於 08-12-24 01:15 發表
歡迎各位準優才Mami/Dady。

我有兩個仔讀緊優才, 大仔G2, 細仔G1, 兩個都讀得好開心。

如果你地有D乜野問題, 想知多D, 好歡迎提出黎, 我知道既話, 一定回答。

仲想八吓, 你地小朋友讀邊間幼稚園? ...

原帖由 ChunYat 於 08-12-26 22:31 發表
我個仔是讀救世軍卜凱賽琳幼兒園.  在開學前,需不需要做任何預備功夫?

基本上冇乜野要預備。

响九月開學前, 學校會有五、六個小一體驗日, 比D學生認識一吓D老師, 同時又熟習一吓學校既環境, 咁開學後就可以好快進入況態。

體驗日亦會有家長講座, 講吓學校運作同埋家校合作等, 可以比家長提早熟習學校, 亦可以認識吓其他家長, 千奇唔好錯過。

不過G1一開始, 英文堂就會用全英文上( 本地 + NET ), 如果小朋友唔習慣既話, 而家可以上吓D English Playgroup, 會有幫助。

另外G1有普通話堂, 要學漢語拼音, 而G2既中文堂就全普通話上; 咁有時間既話, 比小朋友參加吓普通話Playgroup, 就會更易適應。

原帖由 owl99 於 08-12-26 21:43 發表

除左優才之外, 仲報左真道, 英華同DBS。 因優才1st round 收左仔仔, 都無再報其他學校。

除左優才, 仲有邊間收左?

你都好熟識優才, 其實你係從乜野渠道知道既呢?

回覆 # 的文章

Dear Mr 中天英 ,

My Putonghua is very poor. I'm afraid I can't help my son with his Chinese when he goes to G2. Are the teachers able to make sure all the kids can handle using Putonghua in Chinese lessons?
Another question, does the school  use any special strategy to help learn more effectively?

Many thanks!

原帖由 中天英 於 08-12-27 00:17 發表

除左優才, 仲有邊間收左?

你都好熟識優才, 其實你係從乜野渠道知道既呢?

只有真道有2nd in, 不過都無去in, 疊埋心水入優才o

對優才嘅認識, 其實都喺睇吓優才嗰website, 聽過入學講座咋, 當然BK呢度D料又堅又詳細,一定要睇啦

原帖由 enidchiu 於 08-12-28 14:58 發表
My Putonghua is very poor. I'm afraid I can't help my son with his Chinese when he goes to G2. Are the teachers able to make sure all the kids can handle using Putonghua in Chinese l ...

我唸大部份優才家長既普通話, 都係痲麻地, 係幫唔倒小朋友既; 佢地主要係靠堂上教師既教導, so far 效果都唔錯。

以我自已為例, 我普通話算唔錯(香港人標準), 但係都從來唔敢教我兩個仔, 因為始终唔係母話, 怕教錯; 而我既漢語拼音就唔掂, 冇可能教小朋友既。

G1每週三堂普通話課, 由一級水平、北京藉老師教, 為G2純普通話中文堂做好準備。

以我觀察, 大部份小朋友都可以順利過渡到普通話上中文堂, 可能頭兩、三個月會有D聽唔明, 但係通常好快就無晒問題。

我知道有個別家長, 會安排小朋友, 响課外再學普通話, 咁就可以比小朋友快D適應學校既課程。

原帖由 owl99 於 08-12-28 23:45 發表

只有真道有2nd in, 不過都無去in, 疊埋心水入優才o

對優才嘅認識, 其實都喺睇吓優才嗰website, 聽過入學講座咋, 當然BK呢度D料又堅又詳細,一定要睇啦 ...

owl99,

你都算十分鐘情優才喎, 疊埋心水, 唔考其他學校; 事關大部份家長, 都會報好多間直資/私校, 就算攞倒幾個offer, 都會先注册, 慢慢先決定讀邊間既。

優才創校十年, 起初都冇乜人識; 等到呢兩、三年, 轉左直資, 學費平左好多, 又搬左去將軍澳, 校舍大左, 可以收多D學生, 加上開始有畢業生考公開試, 成績都好好, 咁先至發展到而家, 十個人爭一個位。

其實優才既名聲, 主要係靠家長口碑, 一個傳一個咁; 以我接觸倒既優才家長, 絕大部份都好滿意仔女接受既教育, 仲好樂意推薦優才比其他人既。

中兄,

你都幾了解我喎

小兒今年G1由起初唔敢講又話唔識聽,到依家喺屋企吱吱喳喳教妹妹聲母韻母,玩得好開心. 我發覺他的發音和辭典機分別不大,條脷幾時要捲好清楚,搞到我都唔敢亂咁up.  

原帖由 中天英 於 08-12-29 00:57 發表

我唸大部份優才家長既普通話, 都係痲麻地, 係幫唔倒小朋友既; 佢地主要係靠堂上教師既教導, so far 效果都唔錯。

以我自已為例, 我普通話算唔錯(香港人標準), 但係都從來唔敢教我兩個仔, 因為始终唔係母話, 怕教錯 ...

原帖由 中天英 於 08-12-29 01:26 發表
...

其實優才既名聲, 主要係靠家長口碑, 一個傳一個咁; 以我接觸倒既優才家長, 絕大部份都好滿意仔女接受既教育, 仲好樂意推薦優才比其他人既。

回覆 # 的文章

Many thanks!

原帖由 靚咪媽 於 08-12-29 08:46 發表
小兒今年G1由起初唔敢講又話唔識聽,到依家喺屋企吱吱喳喳教妹妹聲母韻母,玩得好開心. 我發覺他的發音和辭典機分別不大,條脷幾時要捲好清楚...

係呀, 小朋友學習語言既能力好強, 只要提供一個好既語言環境, 佢地會學得好快。

優才從G1就提供好好既英語/普通話學習條件, 每週各有三堂課由操純正英語/普通話既老師教, 所以班G1仔女, 好快就會捲晒條脷咁講嫁啦。

講開又講, 今晚食完飯, 我兩個仔就做小老師, 教我日文添;  佢地攞住D字咭, 自已讀一次, 之後要我跟住讀咁; 人老喇, 每學五個字, 最多學識一、兩個, 最後要舉白旗, 唔敢再學。

原帖由 靚咪媽 於 08-12-29 08:49 發表

靚咪媽,

原來妳兩個仔女既出生月份, 同我兩個仔一樣, 都係五月同十月, 相差一年半都一樣 !!!!

我覺得兩兄妹/兄弟年齡接近, 對佢地幾好, 起碼兩個可以玩埋一堆, 唔會咁無聊。

咁妳亞女會做"大女"定"细女", 响邊年讀小一啊??

‹ 上一主題|下一主題