用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望學校 (小學部) vs 嘉諾撒聖心學校 (P.M) ...
go

德望學校 (小學部) vs 嘉諾撒聖心學校 (P.M) [複製鏈接]

德望學校 (小學部) vs 嘉諾撒聖心學校(P.M 津)?

又考慮埋直屬中學,請大家分享吓意見.:idea:

0    0    0    0

德望的課程比聖心深好多,英文會比較好

My friend's girl just graduate from Scared Heart PM school last year... 係一間好多功課既小學...讀得好辛苦..不過又派得好好喎,去左庇理羅士!..咁睇下你同個女怕唔怕辛苦囉

回覆 # 的文章

請問你地係基於實質兩者分別去比較,還是單方面見解  

其實無得兩者比較喎,除非兩間都讀過姐,所以最多都係讀過這兩間學校的人分別講下學校的學習環境同課程然後自己比較,好難實質的去比較兩間學校喎,個個都只能講出自己的見解law,每間都一定有佢地過人之處或不好的地方,賣花一定讚花香

為什麼大家覺得德望英文特別好呢?
原帖由 LKMC 於 08-11-28 23:24 發表
德望的課程比聖心深好多,英文會比較好
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

我都想知 ,佢地唔係英小點解個個都話GH英文好?(唔係一定英小至好,但唔明點解咁多人咁講)

原帖由 safarimama 於 08-12-4 16:37 發表

嘩!!!你講野好有point.

你小朋友入到邊一間學校將來都 一定有成就, 因她有一個醒目的媽媽

入來小一topic 問野的家長好多都對小學教育認識唔深.

有 d 家長只是聽人地講下or   對某學校有偏見(原因可能是曾經抽不到or 考不到, 怕辛苦or 冇能力去讀)亂講.

原帖由 BBR 於 08-12-4 13:42 發表
其實無得兩者比較喎,除非兩間都讀過姐,所以最多都係讀過這兩間學校的人分別講下學校的學習環境同課程然後自己比較,好難實質的去比較兩間學校喎,個個都只能講出自己的見解law,每間都一定有佢地過人之處或不好的地方,賣花一 ...

原帖由 safarimama 於 08-12-4 16:37 發表

Hi! safarimama:

英文老師講的野.......佢比我感覺是一個比較懶的人, 我認為佢冇與時並進.

讀私校/直資同津校分別:

讀私校/直資的小朋友要是有良好基礎才可以考入, 而家長花錢去比小朋友讀私校/直資, 佢地一定也是有要求的家長, 佢地一定希望好重視仔女成績, 自已唔想理也會找補習幫手.

而津校的家長及學生就質數參差好大.
不過我賣花讚花香當然認為我仔女學校雖然是中文小學津校, 但英文程度是很好, 因為我很了解他們學校課程, 而德望是否特別好我就唔了解.

我認為唔係私校直資一定是最好, 何生個女都是讀聖心, 聖心校長以前是在st mary's 做校長, 現在的聖心比以前更出色.

嘩!我唔係一個醒目mami,我都要成日上黎問學校D野,亦都試過唔認同某學校比人鬧(我都係講事實都比D fans話 )。其實唔可以拎兩間學校去比,因為主要係你想要咩?每間學校有佢地特色,例如你想品德好咁米去A學校,想英文好米去B學校,你知自己小朋友無音樂天份米唔好去C學校law,所以我覺得應該聽清楚知清楚每間學校的強弱點跟住去揀間適合自己的小朋友,唔好為左想讀個間而唔理小朋友得唔得都要佢入。
亦希望各位mami好的意見要聽,唔好的都要比人講(當然係善意的批評),唔好下下一聽人話唔好就插。攪到個個mami都唔敢响到發言,我個私人信息日日都有10幾個mami pm我問我野或報料比我知,因為個個唔敢响到問/講

原帖由 yinyin 於 08-12-4 22:05 發表
嘩!!!你講野好有point.

你小朋友入到邊一間學校將來都 一定有成就, 因她有一個醒目的媽媽

入來小一topic 問野的家長好多都對小學教育認識唔深.

有 d 家長只是聽人地講下or   對某學校有偏見(原因可能是曾經抽不到 ...

同意

原帖由 BBR 於 08-12-4 13:42 發表
其實無得兩者比較喎,除非兩間都讀過姐,所以最多都係讀過這兩間學校的人分別講下學校的學習環境同課程然後自己比較,好難實質的去比較兩間學校喎,個個都只能講出自己的見解law,每間都一定有佢地過人之處或不好的地方,賣花一 ...

比較課程, 2間都好.
單比較小學, 英文不分高下.
一向gh英文給人印象很高, 是因CE要讀Eng Lit.
p.s. 親戚個女讀GH, 另我朋友教SH(pm)...

試下比較其他課程以外.....
‹ 上一主題|下一主題