用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生同培正一樣, 今年只收足3為正選? 有冇細B收? ...
樓主: My_Princess
go

民生同培正一樣, 今年只收足3為正選? 有冇細B收? [複製鏈接]

I want to know too just to satisfy my own curiosity.  if 'big b' is the schools unspoken policy, so be it since getting b into school too early and have them mixed with kids 6-9 months older might not be the best thing for small Bs anyway.

醒目開學勳章

之前好多topic都講過, 細b唔使問都係蝕底d架啦!

算把啦, in多幾間睇吓邊間收囉!

d出名嘅幼稚園no way la!

大B vs 細B

路過, 有感而發

一間幼稚園收得小朋友, 就預左佢讀完3年之後, 會升上小一,
但係其實係教育界, 大部分人都唔讚成小朋友太早入學(小一),有時唔係只是講小朋友是否smart, 仲有其他因素, 例如自律和小肌肉的發展等,

係民生和培正呢的會收番自己幼稚園學生的學校, 我估佢地都好明白大B和細B的分別, 所以會有preference 就係0甘解

其實將來考小學, 大家都會感受到有的學校真係鍾意收大B 多的

原帖由 KLLP 於 08-11-28 10:18 發表
大B vs 細B

路過, 有感而發

一間幼稚園收得小朋友, 就預左佢讀完3年之後, 會升上小一,
但係其實係教育界, 大部分人都唔讚成小朋友太早入學(小一),有時唔係只是講小朋友是否smart, 仲有其他因素, 例如自律和小肌肉 ...

agree
其實bb係咪適合讀, 好難憑佢係nursery的表現作準的
差一年的分別, 在幼稚園初階, 甚至整個幼稚園階段
都唔會好明顯
但, 去到小三小四, 大家就會比較容易睇得到
都係果句, 人生的求學階段好漫長, 打好基礎真係好重要

我個b係0511b, 佢今年讀k1
講真, 佢比起d大仔, 真係蝕抵的
知識上佢未必pick up唔到
但, 小朋友係要睇整體發展, 大肌肉, 小肌肉, 群性發展等
都係要d時間浸的
所以我會比佢出年repeat k1
我相信, 令佢有學習興趣同埋自信心
比起佢早人一年學識26個英文字母, 幾十個中英文生詞緊要得多

講真呢D一條龍既學校,有時我覺得佢地根本唔係IN幼稚園學生,而係IN 小學生架,要一個2歲幾既豆靚自己行入班房係有D難度喎,因佢地預左我地讀埋小學,SO 佢地LIKE 收大B,起碼定D,課室上既問題都少D,呢D連上一輩我亞媽都知。

民生收了我個女(May/06),still waiting PC result.

嘩5000人收$30報名費都好和味, 成十幾万 , 唔收細B早响, 打電話問又話响06年出世就得, 早知慳返$30, 早慘就係晒我時經同埋晒咗Playgroud.

咁唔駛等 PC result啦,因為仔仔8月底,見佢可能根本唔諗住收佢~死半條心

我估新校長想做勢瓜!

已聽過有人話上一兩年前只收8月或之前, 同培正一樣, 冇得in.  以為今年放寬會真係收細b, 原來是假象, 真係差,

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

願佢好似培正咁, 明刀明槍!   

原帖由 kiki2007 於 08-11-28 14:50 發表
嘩5000人收$30報名費都好和味, 成十幾万 , 唔收細B早响, 打電話問又話响06年出世就得, 早知慳返$30, 早慘就係晒我時經同埋晒咗Playgroud.

my bb is a super small B (dec 2006) n now on the waiting list of munsang .... though i know the chance of being accepted at the end is small .. but at least my bb hasn't been rejected ... n still have a  chance ...

i actually treat this interview as warm-up ... i plan to let my son repeat K1 so not disappointed to the result at all
‹ 上一主題|下一主題