用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 5.5Y近視, 點算, 有沒得醫?
go

5.5Y近視, 點算, 有沒得醫?

醒目開學勳章

我個女係一名大眼妹, 有次係一個鋪頭既老闆娘讚我個女對眼好大好靚, 就叫我帶個女去驗下眼, 佢就介紹左我去石硤尾盲人輔導會, 佢地有普通視光師驗眼服務, 收 $130/次, 不過就要一個月前預約, 我覺得個視光師好有耐性, 我個女都係5歲半, 驗完之後, 佢先俾左個心理準備我, 叫我唔好鬧個女, 因為個女有近視, 仲要係好深個種, 佢都好照顧到小朋友, 而且佢地都有佩眼鏡既服務, 當然你都可以羅佢地俾你個張驗眼報告出去佩啦, 由於我個女有近視, 佩完眼鏡之後, 要三個月後返去覆診, 跟進下睇下有冇加深近視, 同埋傾下點樣令d近視唔好再加深....你打電話去問下丫 tel :  2778 1772 或者你上佢地個網頁睇下岩唔岩你

你都可以去理大護眼中心,$500。

原帖由 嵐嵐mimi 於 08-12-9 16:44 發表
我個女係一名大眼妹, 有次係一個鋪頭既老闆娘讚我個女對眼好大好靚, 就叫我帶個女去驗下眼, 佢就介紹左我去石硤尾盲人輔導會, 佢地有普通視光師驗眼服務, 收 $130/次, 不過就要一個月前預約, 我覺得個視光師好有耐性 ...

我上星期陪小女做年檢, 幾天前預約已可以了 (幾年前或暑假期間可能要很早預約)

那裡的視光師, 我覺得女較男細心, 男的那位有做足所有程序, 但女的那位比較觀察入微.

醒目開學勳章

原帖由 smilejackie 於 08-12-10 14:36 發表

我上星期陪小女做年檢, 幾天前預約已可以了 (幾年前或暑假期間可能要很早預約)

那裡的視光師, 我覺得女較男細心, 男的那位有做足所有程序, 但女的那位比較觀察入微. ...

上次0個個視光師都係女黎嫁, 唔知我地係唔係同一個呢? 佢又真係好細心, 仲會幫小朋友講好說話, 等你地D家長唔好一聽到個小朋友有近視, 就鬧佢地.....

可能上次睇個時, 我個女係新証啦......所以要一個月前通知