用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 離開I位
go

離開I位 [複製鏈接]

小朋友現在讀緊I位pre-nursery, 做評估話佢發展遲緩, 比一般慢左6個月。其實若佢進步得快, 我好想幫佢轉幼稚園(現在讀緊幼兒園)。事實上亦有普通幼稚園收左佢明年入k1。想問你地知唔知I位幾時再有評估, 睇下佢仲需唔需要I位, 或是可以轉回普通學位? 若佢能力未到, 我唔想勉強幫佢轉到普通學校。
另有問題: 因搬屋, 如我想幫佢轉荃灣/葵青區I位, 有邊間好學校? 聽人講救世軍好好。是否按現時編號很快可轉校,即不需重新排隊?
   0    0    0    0

其實i位都係正常學校呀,只係多左個別上堂時間之嘛... 唔明點解你要轉"普通"學校囉...

原帖由 miclui 於 08-11-27 14:34 發表
小朋友現在讀緊I位pre-nursery, 做評估話佢發展遲緩, 比一般慢左6個月。其實若佢進步得快, 我好想幫佢轉幼稚園(現在讀緊幼兒園)。事實上亦有普通幼稚園收左佢明年入k1。想問你地知唔知I位幾時再有評估, 睇下佢仲需唔 ...

返 I 位好過返普通幼稚園!!

I 位學到的嘢, 幼稚園一定無!!
幼稚園學到的嘢, I 位同樣可以學到!!

加上 I 位難求, 你一走, 想返轉頭唔係咁易架啦!! 大吉利是講句, 有咩返轉頭想入返真係無!!

Kindergarten

Totally agreed with annaanna & hinhei.

Your child is just studying PN, wait & see until 5.5 years' old la !

原帖由 miclui 於 08-11-27 14:34 發表
小朋友現在讀緊I位pre-nursery, 做評估話佢發展遲緩, 比一般慢左6個月。其實若佢進步得快, 我好想幫佢轉幼稚園(現在讀緊幼兒園)。事實上亦有普通幼稚園收左佢明年入k1。想問你地知唔知I位幾時再有評估, 睇下佢仲需唔 ...

你可以讀你心儀的幼稚園唔讀I, 不過揀E.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

因有I位的是幼兒園, 返全日. 我提到普通幼稚園(可能我形容得唔好)是返半日. 課程安排好唔同, 學野focus都唔同. 而我心儀的幼稚園是有外藉老師, 聯繫中小學. 而i位幼兒園是無的

原帖由 annaanna 於 08-11-27 15:25 發表
其實i位都係正常學校呀,只係多左個別上堂時間之嘛... 唔明點解你要轉"普通"學校囉...mouth:" />

I agreed with hinhei. 一走好難返轉頭, 所以先甘頭疼. 所以我要肯定我小朋友真的追得上才會quit I 位. 不然, 我唔會勉強轉幼稚園。所以咪想知何時再有評估? 同埋想知荃灣, 葵青什至9龍有邊間I位學校好.(因要搬屋, 就箅KEEP住I位都要轉校)
有無經驗可分享

原帖由 kikiboy 於 08-11-27 16:20 發表

你可以讀你心儀的幼稚園唔讀I位, 不過揀E位.

原帖由 miclui 於 08-11-27 18:13 發表
I agreed with hinhei. 一走好難返轉頭, 所以先甘頭疼. 所以我要肯定我小朋友真的追得上才會quit I 位. 不然, 我唔會勉強轉幼稚園。所以咪想知何時再有評估? 同埋想知荃灣, 葵青什至9龍有邊間I位學校好.(因要搬屋,  ...

你好難再等下一次時間做評估,
一般是選小學之前(約k2尾/k.3 9月頭),

你可要求學校(i位老師)寫轉介比心理學家,
佢會到學校及觀察/與家長傾/
睇小朋友能力表現再決定可否離開i位,
再唔係你自己同醫務社工/當時評估的醫生講唔要i位都得.
但個人認為真係嘥左個位,
有免費 ot / pt / st, 起碼自己唔需要辛苦同小朋友在外面上堂, 而且是小朋友熟悉的環境上堂, 表現亦會好d.
k.3時若問題已大致改善, 屆時可考慮不在選上小學
那表格上填[特殊編號], 唔會比人知讀過i位.

而家小朋友讀n班 !?!? 會否睇多半年先 !?!?
因為放棄左, 未必可以再排到.
請三思.

Crystal 媽, 請問i位小朋友到小一選校情況會係點, 可否詳細講我聽, thanks!

原帖由 crystal媽咪 於 08-11-27 23:51 發表

你好難再等下一次時間做評估,
一般是選小學之前(約k2尾/k.3 9月頭),

你可要求學校(i位老師)寫轉介比心理學家,
佢會到學校及觀察/與家長傾/
睇小朋友能力表現再決定可否離開i位,
再唔係你自己同醫務社工/當時評估 ...

原帖由 miclui 於 08-11-28 09:14 發表
Crystal 媽, 請問i位小朋友到小一選校情況會係點, 可否詳細講我聽, thanks!

在小一選校時, 表格右上方有一欄叫[特殊編號],
在備註有教點填, 好似大約1-7/8個no.
如:小朋友在轉介入i位時有份form,
就填那個轉介的問題, 如:3(專注力不足及過度活躍).
咁交到小學同教育局手上, 佢地就會問學校/醫院取小朋友的資料 (在k.3那年st會比份form家長填同意[資料互通]).
咁如果教育局(好似叫評估組)得到小朋友最新資料,
大概知道小朋友的case, 就唔需要再見小朋友/作評估.

但如果d資料唔夠updated, 就會約見家長,小朋友,
甚至叫i位老師寫份report講下小朋友現時的情況.
就用作評估小朋友是否適合入讀的小學
(因為所揀的小學可能用[融合教育] / [新資助模式] /
直資小學 / 一般無融合服務 / 特殊學校,
屆時社工 / 醫生會比選校意見比家長,
係填一份簡單的form)

如果小朋友在選小學無填[特殊編號], 咁就在小一時
無左一些適切的服務, 因為老師會在上學期觀察學生,
下學期就填寫一些量表, 評估學生的表現 (如:讀寫障礙/
自閉 / 言語問題 .....)

講返小一選校的問題, 讀i位小朋友都有好多出路,
如果跟幾年跟得好, 小朋友問題在k.3都改善到,
可以讀一般小學.
or 睇你選邊種小學,
如是[融合服務]那種, 學校收夠8個有特殊需要
的學生就請一個資源老師 (當然唔係每個小朋友填都
一定有需要, 係評估中心都覺得有需要的).
如是新資助模式, 學校會就每位小朋友得到1-2萬的
費用, 款項多少視乎小朋友的問題, 一般語言/讀寫問題都係得一萬,
學校就睇當年邊類學生較多而運用呢舊錢,
可以選擇比老師讀下d course再教 / 買器材/教具,
or大多數會請坊間的導師來教.

Crystal, thanks for your information.
請問在那裹可看到有你所說有融合教育/資助學校資料?
另想問小一派位, i位d小朋友是否即與其他小朋友分開派位?

原帖由 crystal媽咪 於 08-11-28 11:05 發表

在小一選校時, 表格右上方有一欄叫[特殊編號],
在備註有教點填, 好似大約1-7/8個no.
如:小朋友在轉介入i位時有份form,
就填那個轉介的問題, 如:3(專注力不足及過度活躍).
咁交到小學同教育局手上, 佢地就會問學校/ ...

原帖由 miclui 於 08-12-1 08:44 發表
Crystal, thanks for your information.
請問在那裹可看到有你所說有融合教育/資助學校資料?
另想問小一派位, i位d小朋友是否即與其他小朋友分開派位?

今日上網,見到有08/09年度的新資料,
希望你合用.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6597/edbc08010C.pdf
(有關新資助模式)
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6597/wsa_guide_c.pdf
(有關新資助模式)

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6597/ie_school_list_chi.pdf
(融合服務學校名單)

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=6559&langno=2
(全校參與模式的融合教育)

你睇晒d link 就發現而家大部份都係採用新資助模式,
即係撥錢比學校自己選擇請老師教 / 買器材....

另外你問的讀 i 位入小學都係同一般k.3學生交表咁,
只係寫唔寫[特殊編號],
不過如果比醫生 / 心理學家 / 評估中心評左
係要入特殊學校, 咁就唔需要交小一表,
因為會直接交去選擇了的特殊小學, 不用參加
派位/攪珠.....

Crystal mami,

thank u very very much for below useful information. 資料太多, 真的要時間消化。但我看到原來有很多小學都有這方面支援, even the one 我心儀的那間。
早前看過你的發表, 知道你曾為i位老師, 怪不得你d意見甘專業......希望你不會介意我太多問題

原帖由 crystal媽咪 於 08-12-1 23:55 發表

今日上網,見到有08/09年度的新資料,
希望你合用.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6597/edbc08010C.pdf
(有關新資助模式)
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6597/wsa_guide_c.pdf
(有 ...
‹ 上一主題|下一主題