用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂2009小一家長交流站
樓主: NELWINYOG
go

一呂2009小一家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 susanl 於 09-9-10 13:57 發表
My son is studying in 1D.

Susanl, 你好! 我仔仔都是讀1D班, 以後大家可以在這裹溝通一吓, 方便有照應.

原帖由 NgVivian 於 09-7-12 17:14 發表
Hello 各位好 我小朋友是叩門生入讀一呂。請各位多多指教

你小朋友一定好smart,  想問問叩門情程序 和 Interveiw 情況  ??   

醒目開學勳章

原帖由 JitMom 於 09-9-22 08:59 發表
My son is in P.1C.

Hi  JitMo , 我囡囡都係 1C 班呀

[quote]原帖由 abbytang 於 09-9-24 03:02 發表

請問你們知唔知今天學校是不是水果日?

醒目開學勳章

原帖由 NELWINYOG 於 09-9-25 11:34 發表
[quote]原帖由 abbytang 於 09-9-24 03:02 發表

請問你們知唔知今天學校是不是水果日?

OH SORRY 我吾知呀 , 因囡囡日日都有帶生果

另我想吓你地覺得 "網上家課" 延長時間會吾會好啲呢

原帖由 abbytang 於 09-7-7 01:05 發表

我囡囡係派位入架 , 我住康林苑
hi~
想問你囡囡之前係咪讀民生ga?
因為我仔仔都讀過民生,因為某d問題(唔關學校事)而轉校
而家都想幫仔仔報呂小
希望可以順利入到啦,唔知學程深唔深,係咪谷得好犀利ga..?
我又驚個仔入到但讀唔上呀...真係神又係我鬼又係我啦

我都覺得網上家課延長些會好一點. 有時我囝囝都會寫漏功課.

Hi, NELWINYOG, glad to see you here! My son did not bring any fruit to school so far. No problem yet!

原帖由 NELWINYOG 於 09-9-22 10:25 發表

Susanl, 你好! 我仔仔都是讀1D班, 以後大家可以在這裹溝通一吓, 方便有照應.

以我所知,最多延長多一至兩星期...因為始終都要訓練小朋友寫齊手冊, 如果唔係,他們只會依賴網上功課,不會進步的....

你們會點樣溫習測驗? 測驗範圍好大, 應該點樣幫亞仔溫習好呢? 大家有無什麼方法?

原帖由 susanl 於 09-9-28 13:50 發表
Hi, NELWINYOG, glad to see you here! My son did not bring any fruit to school so far. No problem yet!

susanl, thank you!

Yes, you are right. I asked my son to tell me what he felt difficult, such as any difficult Chinese or English words to write. Then I supervise him to practise more on the difficult ones.

How about you?

原帖由 NELWINYOG 於 09-10-14 07:29 發表
你們會點樣溫習測驗? 測驗範圍好大, 應該點樣幫亞仔溫習好呢? 大家有無什麼方法?

醒目開學勳章

原帖由 dorcasyiu 於 10-5-19 23:58 發表
my son is in P1B.
我主力做多d閱讀理解!同要佢自己讀題目!

hi , 依到啲媽媽好耐冇 update 啲 info 啦 , 個個都忙卞 test & exa一, 今日終於鬆口氣啦

原帖由 abbytang 於 10-6-11 20:32 發表

hi , 依到啲媽媽好耐冇 update 啲 info 啦 , 個個都忙卞 test & exa一, 今日終於鬆口氣啦

係呀! 今個星期學校開始學術週, 亞仔好開心!, 學校安排得幾好, exam後給學生有幾會在這2星期玩一吓, 我看到通告schedule, 玩捉棋, 看圖書, 猜謎語, 等等....... 今天還帶他們去超級市場買東西, 亞仔好開心.

我見通告寫7月8日畢業典禮及成績表, 唔知家長是否要回校呢?

你們有無報學校暑期班呀? 我只報了聖假, 其他便在屋企附近報名. 不過玩埋這十幾天就放暑假了, 之後便升小二了. 唔知會否原班升呢? 或是混班升呢? 亞仔又大一年啦! 祝各位家長及小孩都有個愉快暑假.

醒目開學勳章

原帖由 NELWINYOG 於 10-6-24 16:24 發表

係呀! 今個星期學校開始學術週, 亞仔好開心!, 學校安排得幾好, exam後給學生有幾會在這2星期玩一吓, 我看到通告schedule, 玩捉棋, 看圖書, 猜謎語, 等等....... 今天還帶他們去超級市場買東西, 亞仔好開心.

我見 ...

YES, 放假啦 , 祝各位小朋友有一個愉快嘅暑假

我囡囡升咗 2C 班 , 有幾多同學係依到呢

舊書

請問有無人要P1 & P2 的書,
免費的. 小女升P3, 因不想浪費.

請聯絡

原帖由 abbytang 於 10-7-8 19:42 發表

YES, 放假啦 , 祝各位小朋友有一個愉快嘅暑假

我囡囡升咗 2C 班 , 有幾多同學係依到呢

attytang, 你好! 我仔仔都是升2C班.

請問你女女以前是不是讀民生幼稚園?

我的仔仔也升2C。

醒目開學勳章

原帖由 NELWINYOG 於 10-7-21 12:59 發表

attytang, 你好! 我仔仔都是升2C班.

請問你女女以前是不是讀民生幼稚園?

係呀, 我女女7以前係民幼呀, 点解咁問呢
‹ 上一主題|下一主題