用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

Kookoo,

望就咁望啦, 希望佢地小二可以獨立d。我地都唔好咁緊張。

阿仔d濕疹好了好多啦, 條頸已冇再損, 但都有"r"痕的,我都好感激了。最初3個星期的中藥阿仔都飲得好快, 但這星期的中藥超苦(我都試過係好苦的)。不過都要阿仔飲,佢喊哂唔想飲,用了半小時再加蜜糖才飲完呀。

明天覆診問下醫師可否開d冇咁苦先。不過我都好欣賞阿仔的勇敢。佢有少少鼻敏感都好了及已冇流鼻血。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-4-17 11:29 發表

iwff, 我都係咁話, 我仔就係見我緊張, 佢咪唔緊張law, 升小二後, 我都想唔再check佢啲功課, 唔知做唔到做呢?! 係呢, 你仔仔濕疹進漸如何呀? 今日又熱番啦, 我仔今日都著左夏季校服, 昨日佢話班內都有好多同學換左 ...

Kookoo,

其實應該唔駛長期食的, 但我估都要食3個月睇下改善情況去到邊先。最大考驗係暑假的炎熱天氣, 因為D汗會令佢更痕的, 濕疹真係要長期作戰呀。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-4-17 14:09 發表

iwff, 你仔仔真係好叻, 有冇話仲要食幾耐呀? 連鼻敏感都好番, 真係好law!

Kookoo,

由食開始計3個月啦, 不過我都要再問下醫師先。其實飲中藥對阿仔的抵抗力都好的, 佢流感高峰期都冇病過, 真係好彩。

係呀, 炎熱已經辛苦, 仲加埋濕疹, 真係想死。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-4-17 14:55 發表

iwff, 即係要再食多3個月? 真係一出汗就會痕, 佢地又好自然係咁抓, 我仔冇濕疹, 但都會出左汗就會痕, 抓到起晒熱痱, 又係會損, 所以我一見佢抓, 除左叫佢唔好大力抓(我都明痕真係好想抓c佢個種感覺), 就同佢用水抹 ...

Kookoo,

唔該哂你呀, 我係內聯網都見到了。要開始叫阿仔積極去背默了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-4-17 16:21 發表

iwff, 中默係呢啲呀, 我今朝講錯左加分題個部分,

24/4 (星期五)背默第一課《聽啊》第三和四節: 聽啊,這是甚麼聲音?這是雷的聲音,一炮一炮轟炸我的心房!聽啊,這是甚麼聲音?這是媽媽的聲音哪,她說:「別怕,我就在你身旁!」加分 ...

Tomdog,

我仔仔有帶magnet回家,老師冇收到, 只係選一些同學介紹一下, 唔駛交的, 所以第二日都冇需再帶回校。

而show & tell 都係, 老師選了帶了物品的同學分享後, 第二日都唔需要分享了, 所以我仔仔都冇再帶。唔緊要啦, 有時放長假真係會帶漏野的, show & tell仲有好多機會。

iwff

原帖由 TomDog 於 09-4-17 18:49 發表
iwff,
囡囡都交唔齊Easter Holiday Homework, 都係因為我, 臨急臨忙找Magnet又搵唔到, 昨晚終於俾我找到, 但佢話老師已經收哂, 唔駛交啦喎。

我無諗第一日就show & tell, 所以沒有放那件東西入佢書包。 佢話因為無 ...

Kookoo,

我都有疑問係咪不用默bonus words? 不過幫仔仔默定一d"home"生字應該冇錯的了。至於黃色硬紙, 阿仔個班又冇派喎? 跟你仔仔所說的去做吧, 佢地會自己負責的了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-4-21 09:54 發表
hello 咁多位1年級媽咪, 請問黎緊5月6日spellng quiz, 係咪唔使默 bonus words 呀? 張unit 8 內, 唔見有講, 定係miss係堂上提過就算, 同埋昨日派左張黃色硬紙, 問我仔要寫乜野, 佢話係寫bonus words, 所以我都抓晒頭 ...

Kookoo,

水運會應該係全校去的, 因為我記得我朋友話佢個女唔識游水冇參加都要去做啦啦隊的。家長就不用去, 義工除外。我相信真係可以識游水又能參加比賽的學生比例較少, 所以全校都參與(打氣)係開心好多的。

昨天派了英文默書部, bonus mark有提到係要默"Home"的相關字。你見到嗎?

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-4-23 16:42 發表
請問水運會係咪 P1 - P6 都要去架? 同埋家長要唔要陪埋一齊去觀看?

Kookoo,

好似往年係柴灣的游泳池呀, 不過都要等正式通知才知的。

有時老師在網上功課都會有寫漏的, 要同仔仔的手冊兩邊一起睇, 以防欠交功課。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-4-24 09:40 發表

iwff, 今次個水運會改左係星期一, 嘻嘻....我可考慮個日請假 , 咦...知唔知地點係咪都會係港島區呀? 唔知會係維園/犘記呢? 做啦啦隊都幾好玩喎, 昨日冇派英文默書簿呀, 因miss請左病假, 另一位miss代課, 點 ...

Kookoo,

昨天我見到我朋友和她女兒, 佢個女說一年班係可以不用參加水運會的, 其他級別冇參加比賽的同學就要去做啦啦隊喎。咁我地的小朋友會多了一天假期了。

iwff

Kookoo,

係喎, 我完全唔記得有個學童保健要做, 真係要等學校通知時間的安排了, 到時都要請假帶小朋友去做檢查。

至於水運會, 最後都要等學校通知是否真的小一會放假。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-4-27 11:09 發表
仲有, 你記唔記得個學童保健仲未通知幾時去喎....

Kookoo,

我仔仔今日喉嚨痛但冇發燒, 所以都冇比佢返學, 留在家中休息。他說他班中昨天都有3個同學請了病假。

至於畢業典禮和結業禮, 我記得我朋友提過家長可以去睇的, 但要入場卷, 唔睇都得, 我要遲d問下我朋友再答你, 你是否要安排d假期呀?

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-4-27 17:21 發表
iwff, 仲有兩樣活動, 麻煩你幫我問下你朋友呀, 就係7月8日和9日個兩個畢業典禮和結業禮, 只要學生出席, 定係家長都要出席呀?

JCSSCheng,

好耐冇見你上bk了, 有時間多d上來傾啦。

一年班是否有得參加水運會比賽, 我都唔肯定, 不如等學校通告再決定啦。

iwff

原帖由 JCSSCheng 於 09-4-28 00:19 發表
iwff, Kookoo
what if my daughter wants to participate in the swimming gala ? is she allowed to compete ?

Charlotte_mom,

有你的回覆就最好了。我都冇想過要去畢業禮呀, 睇下到時d假點安排先算啦。

Kookoo,

我相信學校冇得訂口罩的, 我好在仲有存貨。學校剛打比我問阿仔詳情, 相信學校都好緊張學生的病況, 阿仔好精神的, 不過喉嚨仲有痛, 我今晚回家才同佢睇醫生了, 希望明天可以返學啦!

iwff

Kookoo,

我仔仔今日有燒, 但冇喉嚨痛, 所以都唔可以返學。昨天衛生署打電話比我(相信係學校呈報的資料) , 問我仔仔怎樣, 要多休息等。原來阿仔個班有6個同學請假, 學校下午再打比我話阿仔個班的學生要停課外活動, 暫時不可參加集會, 要觀察情況。今早我回校交功課及請假, 阿仔個班仲有4個同學要請假, 佢個班不用排隊, 直接上課室, 減少同其他班聚集的機會。希望全部小朋友早日康復啦。

JCSSCheng,

Welcome back!

iwff

Kookoo,

多謝關心, 阿仔都係微燒的, 都好精神, 要退哂燒才比返學, 唔想傳染同學, 感冒多數都會發燒的。其他班情況應該ok的, 只是因為豬流感, 學校跟衛生署指引, 做好應變措施, 對學生的健康是好的安排。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-4-29 10:35 發表

iwff, 乜有咁同小朋友請假, 我昨晚唔記得問我仔佢個班嘅情況, 不過應該都唔會係豬流感個隻, 你仔仔係咪都係微燒咋? 祝個個小朋友都快啲好番.

Kookoo,

阿仔打電話比我, 話已經冇燒了, 不過要睇定d, 可能只係食了退燒藥關係。佢仲一早走去做哂d網上功課, 好似好得閒咁。希望明天可以返學啦, 係屋企真係好悶。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-4-29 12:00 發表

iwff, 精神好又食得又玩得, 咁都唔大問題, 都係一般過濾性病毒, 同一個班房傳黎傳去都唔奇, 可能係星期一開始返學同午餐後, 都會 check 住體溫, 咁大家都安心啲 ...

JCSSCheng,

我仔仔就係成日掛住一返屋企就做網上功課,反而真正的功課都未做好呀 !

Charlotte_mom,

我仔仔一時時主動做功課, 最快做好係數學, 因為他喜歡計數, 寫中文字就最慢, 希望佢升上2年班可以自動自覺唔駛我煩啦。

Kookoo,

我其實想找私人上門補習比仔仔的, 但好難找適合的老師, 有補習我回家都輕鬆好多。另外, 你有冇參加English summer camp呀, 起初見到都好吸引, 但我住又得遠要比來回交通費, 連續3星期返全日, 阿仔唔想, 佢希望暑假可以輕鬆d, 咁又係既, 好似返學咁冇了半個暑假, 我要再找其他summer course了。

另外, 阿仔個班的同學都好返哂了, 但仍要隔離, 同其他班分開小息, 冇課外活動, 坐校巴要戴口罩直至本星期五。不過阿仔話小息係課室玩好開心喎。

iwff

Tomdog,

唔該哂你呀!

iwff

原帖由 TomDog 於 09-5-6 13:08 發表
EMB終於出左足5年直資小學的comprehensive review: reporthttp://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=7281

我由2008年頭問EMB幾時有GT的comprehensive review report睇(佢07年尾做assessment), 足足一年零 ...

Kookoo,

芝芝都係港同學生定係你朋友呀? 第一次見過佢上來傾計喎!

iwff

Kookoo,

I see, 原來朋友仔過來探你。

我收到你的email了, 謝謝! 我都聽過鱈魚可以治濕疹, 但冇買來試, 你阿嫂會唔會買來試下呀? 我仔仔現在的濕疹食了兩個月中藥後好了很多, 佢話同學仔都讚佢靚了。

不過我都有興趣試下係"自由報料" topic 中, 有關"竹醋蒸餾液"可以治濕疹, 好似效果幾好, 係北角新都城廣場有得買, 我相信你知係邊的, 你都叫你阿嫂買來試下。我今晚放工都去睇下先。用完再回報。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2259945&extra=page%3D1

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-5-13 16:45 發表

iwff, 芝芝係我仔幼兒園嘅同學仔, 佢而家讀3年級, 不過唔係港同, 大家好耐冇見, 所以佢入黎找我; 我頭先send左個e-mail 畀你, 係關於鱈魚可以治濕疹, 畀你睇下 , 頭先新聞confirm左有第2宗豬流感呀mouth:" />mouth:" /> ...

‹ 上一主題|下一主題