用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

Hi dear Parents

Can I ask if HKUGA has any 校隊 ?

Hi GIPW,

HKUGA 係有唔同的校隊的, 田徑, 游泳及合唱團等, 當然暫時冇傳統名校的校隊咁犀利啦, 你可上校網詳細睇下。

iwff

原帖由 GIPW 於 08-12-13 23:14 發表
Hi dear Parents

Can I ask if HKUGA has any 校隊 ?

Hi 各位家長,

大家都好靜下喎 昨晚有同班的家長義工找我, 說星期五的聖誕party, 原來家長都可以回校同小朋友一起玩的, 但我公司忙請不到假, 今次無緣去陪仔仔了, 不過我相信他冇我都玩得好開心的。

iwff

原帖由 iwff 於 08-12-17 09:31 發表
Hi 各位家長,

大家都好靜下喎 昨晚有同班的家長義工找我, 說星期五的聖誕party, 原來家長都可以回校同小朋友一起玩的, 但我公司忙請不到假, 今次無緣去陪仔仔了, 不過我相信他冇我都玩得好開心的。  ...

iwff, 我就係見咁靜, 所以都冇留言, 我地班就冇話家長都可以去玩, 只係叫整野食, 我同yipyip都有份 , 如真係可以去, 都想去添

iwff, yipyip, 星期六見家長時間大家都咁早, 不如我地約食早餐好嗎?

Kookoo,

我地又冇叫整食物喎, 只係叫我去一起玩, 可能去玩就要整食物了。

星期六我見9:00呀, 我估食不到早餐了, 因為我老公之後要返工, 可能我地早些去睇下可唔可以插隊。因為我朋友說見面時間好多時都會遲的, 因為之前的家長傾得較耐, d時間就遲哂喎, 我幼稚園見家長時都係咁。約9:00可以10:00都未見的, 我唔想老公見不到老師,所以睇下早點去可否插隊了。

不過都係睇家長是否長氣, 老師都唔想遲些時間, 但有家長想見哂兩個班主任聽哂兩個的意見,我見一個都夠了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-17 12:20 發表
iwff, yipyip, 星期六見家長時間大家都咁早, 不如我地約食早餐好嗎?

原帖由 iwff 於 08-12-17 12:48 發表
Kookoo,

我地又冇叫整食物喎, 只係叫我去一起玩, 可能去玩就要整食物了。

星期六我見9:00呀, 我估食不到早餐了, 因為我老公之後要返工, 可能我地早些去睇下可唔可以插隊。因為我朋友說見面時間好多時都會 ...

iwff, 唔緊要, 留番下次先, 咦...乜會見兩個班主任咁多架, 乜唔係已安排好邊個同學見邊個班主任咩?

Kookoo,

應該係見一個老師的,只係有些家長要求想見哂兩個班主任,不是每個都會的。

原來係我地自已的班父母係內聯網同班主任聯絡,希望可以出席X'mas party的, 老師又好歡迎家長的出席(只係11:30-12:30pm), 主要係交換禮物,玩遊戲及食野。雖然我去不到, 但好感激班父班母的安排, 將來都會有其他活動自己班攪的。

另外,星期一週會已頒發了第一學期不同的獎狀, 仔仔冇獎, 起初都擔心佢會唔開心, 因為幼稚園佢每年都有學業獎的, 我問佢心情時, 佢話冇唔開心, 仲替得獎的同學開心, 佢話下個學期會更加努力達到目標喎! 我都好安慰, 因為他大個仔了, 知道讀書要盡力, 獎項係其次, 我都相信佢會有更大的進步空間。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-17 13:10 發表

iwff, 唔緊要, 留番下次先, 咦...乜會見兩個班主任咁多架, 乜唔係已安排好邊個同學見邊個班主任咩?

原帖由 iwff 於 08-12-17 13:40 發表
Kookoo,

應該係見一個老師的,只係有些家長要求想見哂兩個班主任,不是每個都會的。

原來係我地自已的班父母係內聯網同班主任聯絡,希望可以出席X'mas party的, 老師又好歡迎家長的出席(只係11:30-12:30pm), 主要係交 ...

iwff, 原來係咁, 啲奬狀唔係昨日先派咩, 我仔話係老師派畀佢, 前日就攞左張書劵返黎, 佢話有個同學有4百幾蚊書劵, 攞左3張奬狀, 你仔仔真係叻, 識得今次唔得下次就要努力追到目標

最近在公司都login不到, 只能看, 不能發言, 很悶呢...

iwff,
你仔仔好懂事, auntie都對佢有信心!

班家長真係好有心, 很是感謝. 這個星期五應該沒ELA了?

Tomdog,

只能看,不能發言又真係幾悶喎!

多謝你的鼓勵, 其實每個小朋友都有唔同的特性, 我見仔仔每天返學都好開心, 無憂無慮咁, 我已相信他在學校真的是愉快學習了。

係呀, 明天無ELA, 跟住大家會放一個開心假期。

祝各位媽媽仔仔囡囡聖誕快樂

iwff

原帖由 TomDog 於 08-12-18 00:02 發表
最近在公司都login不到, 只能看, 不能發言, 很悶呢...

iwff,
你仔仔好懂事, auntie都對佢有信心!

班家長真係好有心, 很是感謝. 這個星期五應該沒ELA了? ...

原帖由 iwff 於 08-12-18 09:03 發表
Tomdog,

只能看,不能發言又真係幾悶喎!

多謝你的鼓勵, 其實每個小朋友都有唔同的特性, 我見仔仔每天返學都好開心, 無憂無慮咁, 我已相信他在學校真的是愉快學習了。

係呀, 明天無ELA, 跟住大家會放一個開心假期。 ...

tomdog, 我之前都試過 - 齋睇, 真係幾悶兼冇癮, 會唔會係你公司block左所以login唔到, 希望只係技術性暫時有問題, 快啲整番好, 你就可以再入黎傾

iwff,  ELA  係指邊科呀?

醒目開學勳章 王國長老

見班主任愈應該只係見一個, 預左等半小時以上架喇, 而家應該改左無得插隊 , 早左去, 都係要等到appointment time (以前試過早到早見, 結果人人都等到發毛, 如果有2個小朋友兩邊走果d仲大件事, 又唔知走唔走開好......)
如果係最遲果批, 或者有機會見晒2個班主任既! 不過人人都overrun, 真係有d難度架

iwff,
嘩! 你個仔好叻呀, 我咁多年都未遇過呢d威水事 , 只係上年學期尾english fiesta有個dressup story telling, 我女贏過一張書券咁多!

原帖由 KooKoo 於 08-12-18 09:22 AM 發表

tomdog, 我之前都試過 - 齋睇, 真係幾悶兼冇癮, 會唔會係你公司block左所以login唔到, 希望只係技術性暫時有問題, 快啲整番好, 你就可以再入黎傾

iwff,  ELA  係指邊科呀? ...

Kookoo,

原來你已忘記了啦, ELA 係 Extended Learning Activities延伸學習活動, 你仔仔星期五係學小型網球呀!明天不用上了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-18 09:22 發表

iwff,  ELA  係指邊科呀? ...

Charlotte_mom,

原來冇得插隊架, 不過我見9:00點希望唔好太遲啦!我朋友兩個女都好難遷就呀, 結果比佢改到係星期五下午4:00提早見哂兩個班級的老師。我朋友個女讀3年級應該同你囡囡唔同班, 不過我問佢, 佢都識你個囡喎!

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 08-12-18 10:26 發表
見班主任愈應該只係見一個, 預左等半小時以上架喇, 而家應該改左無得插隊 , 早左去, 都係要等到appointment time (以前試過早到早見, 結果人人都等到發毛, 如果有2個小朋友兩邊走果d仲大件事, 又唔知走唔走開 ...

原帖由 iwff 於 08-12-18 10:26 發表
Kookoo,

原來你已忘記了啦, ELA 係 Extended Learning Activities延伸學習活動, 你仔仔星期五係學小型網球呀!明天不用上了。

iwff

iwff, 嘻嘻....唔記得個 short name 即係延伸活動, 我仔唔係學網球, 係學漫畫, 玩多3堂就學玩, 跟住就黏土樂

Kookoo,

係呀,我記錯了,好似係TSLiu個仔學網球, 他們上完ETA真的好開心, 希望仔仔上完趣味數學,下個term可以後補到小型網球啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-18 10:58 發表

iwff, 嘻嘻....唔記得個 short name 即係延伸活動, 我仔唔係學網球, 係學漫畫, 玩多3堂就學玩, 跟住就黏土樂

原帖由 iwff 於 08-12-18 11:52 發表
Kookoo,

係呀,我記錯了,好似係TSLiu個仔學網球, 他們上完ETA真的好開心, 希望仔仔上完趣味數學,下個term可以後補到小型網球啦。

iwff

iwff, 咦...係喎, 你之前提過後補喎, 而家仲未知道得唔得架? 要唔要打去問下?

Kookoo,

算啦,我相信負責老師有備案的了,我見名單上都有我仔仔個名,不過係colour左的(後補意思),有位都會通知我的了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-18 12:09 發表

iwff, 咦...係喎, 你之前提過後補喎, 而家仲未知道得唔得架? 要唔要打去問下?

原帖由 iwff 於 08-12-18 12:35 發表
Kookoo,

算啦,我相信負責老師有備案的了,我見名單上都有我仔仔個名,不過係colour左的(後補意思),有位都會通知我的了。

iwff

iwff, 咁又係, 嘻...我諗佢地今日都唔使點上堂lu, 佈置課室多啲
‹ 上一主題|下一主題