用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

課外活動多數平日, 亦有d星期六例如童軍, 樂器班, pingpong校隊等
當然join唔join就完全optional喇
原帖由 h20471120 於 09-8-17 05:34 PM 發表
請問一下星期六有冇課外活動要返呢 ?

醒目開學勳章 王國長老

上星期六返左去聽簡介會, 第一次聽到官方數字, 應該大家都會有興趣
上年小六126個學生, 106個升上hkugac, 另外16個去左其他英中, 4個去左中中

大家好!
請問一聲,同學升班會是1A全班一齊升2A再3A還是會亂升的呢?
一年班跟普通話班主任,咁二年班會繼續跟還是會轉英文班主任或隨机的呢?
老師會否跟學生升的呢?
小兒今年剛上1A班,普通話跟廣東話班主任。
請多多指教!

小一升小二是同班的, 小一班主任如無意外也是跟上小二的。

7月份回校取評估表的時候, 我問過其中一位班主任, 他說兩位班主任只有一位跟上小二做班主任, 另一位不會做班主任但會教與小一時相同的科目.

原帖由 jlo 於 09-8-25 16:40 發表
一年班跟普通話班主任,咁二年班會繼續跟還是會轉英文班主任或隨机的呢?
老師會否跟學生升的呢?
小兒今年剛上1A班,普通話跟廣東話班主任。
請多多指 ...

TSLiu,

好耐冇見你上來呀! 你今年會否坐校車呀? 我都係去程送阿仔, 回程坐返校車。

iwff

原帖由 TSLiu 於 09-8-26 09:53 發表
7月份回校取評估表的時候, 我問過其中一位班主任, 他說兩位班主任只有一位跟上小二做班主任, 另一位不會做班主任但會教與小一時相同的科目.

原帖由 iwff 於 09-8-26 11:05 發表
TSLiu,

好耐冇見你上來呀! 你今年會否坐校車呀? 我都係去程送阿仔, 回程坐返校車。

iwff

iwff & all mums,
大家好嗎? 我工作比較忙所以好少回應, 剛好今日有時間上呢傾吓! 互相update吓! 囝囝會同舊年一樣搭校巴來回; 好似話今年會換午餐供應商, 係唔係? 希望我地d小朋友可以收拾心情enjoy their school lives again.

TSLiu,

係呀, 今年會轉午餐供應商, 希望ok啦, 其實舊年的供應商都唔差的。

咁我仔仔都會同你仔仔同一校車回來了。我已包好新書本,迎接新一年, 但阿仔仲好似好有假期 feel, 到時要開始返早起身的日子, 希望好快適應返啦!

iwff

原帖由 TSLiu 於 09-8-26 13:23 發表

iwff & all mums,
大家好嗎? 我工作比較忙所以好少回應, 剛好今日有時間上呢傾吓! 互相update吓! 囝囝會同舊年一樣搭校巴來回; 好似話今年會換午餐供應商, 係唔係? 希望我地d小朋友可以收拾心情enjoy their school ...

請各位多多指教, 阿仔入咗1A班, 第一日嘅文具唔知駛唔駛帶顔色筆,如木顔色或臘筆之類呢?

deleted

deleted messages

‹ 上一主題|下一主題