用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

原帖由 small_cc 於 08-11-27 15:26 發表

Me too. 但我家住的遠,可能只能選一、二項…

明年的新丁也來part 2報到
HELLO,新丁2號,你係咪決定左唔比亞仔讀真小喇?我就無去真小留位啦,你想参加邊幾樣呀?

iwff,
先旨聲明, 我相機+技術都好渣.  

Tomdog,

我唔介意架,我驚你捉唔到我個仔影相咋!

iwff

原帖由 TomDog 於 08-11-27 15:54 發表
iwff,
先旨聲明, 我相機+技術都好渣.  

small_cc,

歡迎你呀! 我同你住的地方一樣, 我仔仔都參加左兩樣課外活動, 分別係合唱團及趣味數學(好開心的, 因為每堂都有數學玩具派)。另外有些課外活動分上下學期的, 例如:趣味數學上學期10月-1月,下學期係2月-6月(課程一樣的), 所以只須報一期。我等緊學完上學期的趣味數學,下學期學小型網球呀(後補中)。

另外, 我們住TKO, 課外活動的校車比較麻煩, 只去到藍田及麗港城, 所以我都係姐姐接送, 車費比較多了。 唔知下年會否有改善。不過據我所知今年課外活動九龍校車已有改善,舊年係唔做課外活動的九龍線的,經家教會商討才爭取到去藍田及麗港城。

iwff

原帖由 small_cc 於 08-11-27 15:26 發表

Me too. 但我家住的遠,可能只能選一、二項…

明年的新丁也來part 2報到

iwff, 突然醒起, 明天咁凍 , 係咪可以著街外套呢, 我諗我都係會畀佢著

好熱鬧waa. 唔該晒iwff 開左個新場 and 歡迎各位新生家長.

... 呢排Charlotte_mom好少黎, 唔知佢適應份新工未呢.

今朝同個仔講, 明天旅行著得多又怕佢玩到熱. 著得少怕係新界好凍. 佢話不如著件夏季運動衫係底, 我會幫佢加件風褸算喇. 件外套學校應該唔會執得太緊既. great! 星期一放假.

原帖由 savoy 於 08-11-27 17:28 發表
好熱鬧waa. 唔該晒iwff 開左個新場 and 歡迎各位新生家長.

... 呢排Charlotte_mom好少黎, 唔知佢適應份新工未呢.

今朝同個仔講, 明天旅行著得多又怕佢玩到熱. 著得少怕係新界好凍. 佢話不如著件夏季運動衫係底,  ...

savoy, 短袖加風褸會唔會唔夠呀, 明天得13度, 新界區會仲凍啲喎

Kookoo,

我會著長袖底衫+冷衫+校褸, 13度又真係凍了點, 但去到室內又怕熱, 下午又會暖D的。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-11-27 17:49 發表

savoy, 短袖加風褸會唔會唔夠呀, 明天得13度, 新界區會仲凍啲喎

原帖由 jovemama 於 08-11-27 15:30 發表
HELLO,新丁2號,你係咪決定左唔比亞仔讀真小喇?我就無去真小留位啦,你想参加邊幾樣呀?

阿仔自己選了港同,選活動可能要和仔仔商量吓,因為佢好多意見的。

iwff:
我大概選一、二項囉!除非校車有改…到藍田接,不如自己到學校接囉!
有一天五點多看到一個約中年級的女仔係坑口地鐵站下車(自己返、放學,好叻!)

係啦, 明日戶外會好凍, 好大風, 但如果有太陽的話, 又會好熱喎, 真係唔知著咩衫好喎.
根據高年班家長的經驗所得, 話得幫佢地喺外套到寫名呀, 因為年年都會去完旅行之後, 有一大堆外套無人認領架, 你知啦, 尤其係一年級生喎, 有得玩, 咩都唔記得啦.

醒目開學勳章 王國長老

以前家教會無親子旅行架, 今年第一次攪咋
如果以後一年攪一次都好wor! (其實真係要抽籤的, 都係1/3人抽唔到呀! 如果多d義工support就可以放心攪大d)
嘩! 我份新工, 忙到喊呀 , 果然出咁多糧係有代價的! 老土d講係有job satisfaction既! 希望老闆keep住咁nice我就安樂了
聽日旅行呀! 多謝有心人提醒要帶floor mat, 等我去執先!

原帖由 iwff 於 08-11-27 11:34 AM 發表
jovemama,

歡迎你呀! 學校旅行家長冇得去的, 只有早d報名做家長義工才有得去, 我今年遲了報名, 所以做不到義工, 因為港同的家長太熱心了, 好多人都想義工。

不過, 家教會攪的親子旅行每年都有的, 到時你 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-28 00:30 發表
以前家教會無親子旅行架, 今年第一次攪咋
如果以後一年攪一次都好wor! (其實真係要抽籤的, 都係1/3人抽唔到呀! 如果多d義工support就可以放心攪大d)
嘩! 我份新工, 忙到喊呀 , 果然出咁多糧係有代價的 ...

今年第一次搞架? 辛苦晒 pta 成員呀 , 我畀左張即棄枱布我仔, 佢話係舖係地下, 啲食物放係上面喎, 所以畀張枱布佢舖, 大張啲可以多啲人坐 , 我仔昨晚係咁講"好緊張, 明天去旅好緊張", 嘻嘻....我都有緊張架, 話晒佢係第一次冇我地陪同下去旅行 , 不過好彩以前係幼兒園時, 搞嘅參觀活動(半日個啲)都有跟開義工家長, 希望佢今次都會乖乖地跟住yipyip, yipyip麻煩晒你

醒目開學勳章 王國長老

係呀係呀, 以前讀幼稚園, 樣樣都有人安排晒, 連去廁所都有晒時間表, 上左小學, 突然間好多野都可以自主, 的確又幾興奮+緊張架
我個女, 尋日打電話話自己執野去旅行, 懶係organised咁仲話埋用邊個袋, 放工返去見佢執好晒咁叻, 打開黎睇下有咩啦............1隻黑熊, 1隻北極熊, 1頂太陽帽, n本圖書, 一包紙巾, note pad同顏色筆, 完!
! 點攪架!
原帖由 KooKoo 於 08-11-28 09:20 AM 發表

今年第一次搞架? 辛苦晒 pta 成員呀 , 我畀左張即棄枱布我仔, 佢話係舖係地下, 啲食物放係上面喎, 所以畀張枱布佢舖, 大張啲可以多啲人坐 , 我仔昨晚係咁講"好緊張, 明天去旅好緊張", 嘻 ...

各位媽媽,

早晨呀! 旅行那天仔仔話玩得好開心喎!今天學校假期不用早起身, 真好呀!

Tomdog,

唔該哂你照顧埋我仔仔呀, 佢話你有幫佢影左相, 仲幫佢塞件外套入去佢個袋喎, 你真係細心呀!

Kookoo, Yipyip,

那天放學後你們的仔仔去了公園玩, 我仔仔都話想去玩的 , 但我話趕時間要下次先。

iwff

原帖由 iwff 於 08-12-1 11:58 發表
各位媽媽,

早晨呀! 旅行那天仔仔話玩得好開心喎!今天學校假期不用早起身, 真好呀!

Tomdog,

唔該哂你照顧埋我仔仔呀, 佢話你有幫佢影左相, 仲幫佢塞件外套入去佢個袋喎, 你真係細心呀!

Kookoo, Yipyip,

那天放學後你們的仔仔去了公園玩, 我仔仔都話想去玩的 , 但我話趕時間要下次先。

iwff
...

iwff, 個日我都見到你仔仔都好想一齊玩, 個表情好唔捨得, 睇下次家長會我地會安排係幾點, 如夾到時間, 又一齊玩啦, 個日佢地都玩到4點幾先走, 卒之冇去tea, 哈哈...唯有下次啦

iwff,
唔駛客氣, 咁啱我跟你仔仔嗰組, 可以多d認識, 你仔仔都好乖, 濕疹方面完全唔見佢抓過。 我差少少就整理好哂d相, 留意email。

Tomdog,

係呀, 阿仔話你睇佢地個組, 仲問係咪我安排定的, 我話冇內定喎, 真係咁啱咋。佢d 濕疹一時時會"R"的, 有得玩分了心咪唔"R"囉, 期待你的相片呀!

Kookoo,

千萬唔講得比阿仔知你的仔仔係公園玩到4點幾呀, 實羨慕死佢 下次一定有機會一起玩的。

iwff

原帖由 TomDog 於 08-12-1 13:45 發表
iwff,
唔駛客氣, 咁啱我跟你仔仔嗰組, 可以多d認識, 你仔仔都好乖, 濕疹方面完全唔見佢抓過。 我差少少就整理好哂d相, 留意email。

原帖由 iwff 於 08-12-1 14:15 發表
Tomdog,

係呀, 阿仔話你睇佢地個組, 仲問係咪我安排定的, 我話冇內定喎, 真係咁啱咋。佢d 濕疹一時時會"R"的, 有得玩分了心咪唔"R"囉, 期待你的相片呀!

Kookoo,

千萬唔講得比阿仔知你的仔仔係公園玩到4 ...

iwff, 其實個日佢地都唔願走架, 不過 yipyip個仔要學畫, 唔走唔得咋, 唔係玩到天黑佢地都仲想玩落去, 得一個滑梯, 佢地都一樣玩得咁開心

這兩天咁靜既! 原來新學期已開始了。我想知道下午的單元, 節奏藝術是要著運動服的, 但2nd term開始了, 沒有了節奏藝術, 是否戲劇那天可以著運動服呀, 我唔想4天都著校服呀!

iwff

原帖由 iwff 於 08-12-4 11:22 發表
這兩天咁靜既! 原來新學期已開始了。我想知道下午的單元, 節奏藝術是要著運動服的, 但2nd term開始了, 沒有了節奏藝術, 是否戲劇那天可以著運動服呀, 我唔想4天都著校服呀!

iwff ...

iwff, 我都見呢兩日咁靜冇入黎傾, 你仔個班2nd term就有節奏藝術呀? 我仔就星期二係武術, 星期三係戲劇, 兩日都要著體育服, 3rd term 先有節奏藝術和舞蹈.
‹ 上一主題|下一主題