用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

各位媽媽,

不知不覺,我們已係topic(1) 傾了 88篇了, 應家長要求, 再開新topic, 歡迎P1-P6, 及下年小一的家長入來一起再傾。

iwff

0    0    0    0

我黎暖下個場先...
後天要去旅行啦, 但我仲未知到時要做乜, 有D緊張tim . 午餐我諗住係樓下順便買件三文治去算啦, 係唔係好無heart呢?
女女話佢係學校都做過"義工", 我好奇問她才一年級, 可以幫助誰呢, 她說是教同學功課,  但必須自己全答對先可以教人.

早晨呀! Tomdog,

今早我同B班的家長傾計, 她都會做旅行義工的, 她說要負責幫手安排遊戲喎, 仲話1年班有3架旅遊巴士, B班被分開了兩部車。仲有原來派了一張紙訂在手冊上, 是旅行注意事項, 但我昨天唔見阿仔手冊有, 可能今日才派, 內容大致都係自備午餐及水, 著運動衫, 記得要帶餐墊比小朋友坐低食午餐喎, 我會帶張平時食飯用的薄膠台布, 用完可以掉。

我會整腿蛋治比仔仔帶去食, 一些餅乾及水果提子, 仲有一包提子汁及水, 應該都夠了。阿仔本來想我整壽司或飯團的, 我話唔夠時間整下次有機會先啦。冇話有冇heart的, 小朋友喜歡咪得囉, 他們有得玩食都不重要了。

明天有點擔心好凍, 好似得13度, 阿仔話要著羽絨喎,係咪誇張左呀。

iwff

原帖由 TomDog 於 08-11-27 00:13 發表
我黎暖下個場先...
後天要去旅行啦, 但我仲未知到時要做乜, 有D緊張timops:" />ops:" />ops:" /> . 午餐我諗住係樓下順便買件三文治去算啦, 係唔係好無heart呢? ops:" />ops:" />ops:" />
女女話佢係學校都做過"義工", 我好奇問她才一年級, 可以幫助誰呢 ...

原帖由 iwff 於 08-11-27 09:11 發表
早晨呀! Tomdog,

今早我同B班的家長傾計, 她都會做旅行義工的, 她說要負責幫手安排遊戲喎, 仲話1年班有3架旅遊巴士, B班被分開了兩部車。仲有原來派了一張紙訂在手冊上, 是旅行注意事項, 但我昨天唔見阿仔手冊有,  ...

hello iwff, 我都過黎暖場先 , 我仔昨日都派左張紙仔釘左係本手冊度, 同你講嘅一樣, 要帶以上嘅野, 你嘅提意幾好, 帶提子, 唔怕壞又唔怕會整爛, 仲有明天3點半放學, 咁即係回程3點半前就返到學校

原帖由 iwff 於 08-11-26 22:58 發表
各位媽媽,

不知不覺,我們已係topic(1) 傾了 88篇了, 應家長要求, 再開新topic, 歡迎P1-P6, 及下年小一的家長入來一起再傾。

iwff
HELLO IWFF
雖然我下年先至做小一家長,但一定要黎撐吓場先,你哋去旅行玩得開心D呀,諗起下年我都有份就開心喇

iwff,
未有人搵過我準備甚麼呢, 可能我地嗰班嘅義工夠齊人啦(有6位噢)。
有無人會去今晚家長學堂?

jovemama,

歡迎你呀! 學校旅行家長冇得去的, 只有早d報名做家長義工才有得去, 我今年遲了報名, 所以做不到義工, 因為港同的家長太熱心了, 好多人都想義工。

不過, 家教會攪的親子旅行每年都有的, 到時你可以去了。

iwff

原帖由 jovemama 於 08-11-27 11:25 發表
HELLO IWFF
雖然我下年先至做小一家長,但一定要黎撐吓場先,你哋去旅行玩得開心D呀,諗起下年我都有份就開心喇

Tomdog,

我聽到B班的家長義工講係用email聯絡安排遊戲事宜, 可能係全級一起玩的, 你到時都會大派用場的了, 唔駛擔心。你明天會唔會帶相機呀? 幫我個仔同你個女影返幅旅行相做紀念呀!

我今晚冇報名去聽講座呀! 之後的家長學堂我會盡量支持出席的。

iwff

原帖由 TomDog 於 08-11-27 11:26 發表
iwff,
未有人搵過我準備甚麼呢, 可能我地嗰班嘅義工夠齊人啦(有6位噢)。
有無人會去今晚家長學堂?

原帖由 iwff 於 08-11-27 11:34 發表
jovemama,

歡迎你呀! 學校旅行家長冇得去的, 只有早d報名做家長義工才有得去, 我今年遲了報名, 所以做不到義工, 因為港同的家長太熱心了, 好多人都想義工。

不過, 家教會攪的親子旅行每年都有的, 到時你 ...
吓係呀 咁我下年早少少報名LOU,家教會攪嘅旅行駛唔駛先到先得架?

jovemama,

家教會旅行會係星期日攪的, 多人報名要抽籤的, 不過多數都去到的, 唔駛太擔心。

iwff

原帖由 jovemama 於 08-11-27 11:55 發表
吓係呀 咁我下年早少少報名LOU,家教會攪嘅旅行駛唔駛先到先得架?

原帖由 iwff 於 08-11-27 12:01 發表
jovemama,

家教會旅行會係星期日攪的, 多人報名要抽籤的, 不過多數都去到的, 唔駛太擔心。

iwff
哦....唔該哂,我仲想問呢.....係哋D小朋友有無参加學校D課外活動架?可唔可以参加多過一樣呢又??

jovemama,

可以的, 逢星期一至五都有課外活動, 費用都係每堂大概四五十元不等, 若你想報名的活動冇撞同一日咪可以報多過一項囉, 不過我覺得最多3項已足夠了。人多報名又係要抽籤的。課外活動好多種類的, 我擔心你樣樣都想報喎!

iwff

原帖由 jovemama 於 08-11-27 12:10 發表
哦....唔該哂,我仲想問呢.....係哋D小朋友有無参加學校D課外活動架?可唔可以参加多過一樣呢又??

原帖由 iwff 於 08-11-27 12:17 發表
jovemama,

可以的, 逢星期一至五都有課外活動, 費用都係每堂大概四五十元不等, 若你想報名的活動冇撞同一日咪可以報多過一項囉, 不過我覺得最多3項已足夠了。人多報名又係要抽籤的。課外活動好多種類的, 我擔心你樣 ...
你點知架?? 我去網頁LOOK過真係樣樣都想参加喎

iwff, 我用左你嘅好提意 -> 提子, 頭先買左lu.

tomdog, 我都冇報名今晚個家長學堂

yipyip, 我都想你幫我仔同你仔/佢地個組影番張相, 想畀個相機我仔帶, 但唔知佢影唔影, 又驚佢會唔見左, 唔....今晚同個仔商量下先

iwff & yipyip, 記得我地嘅約會嗎

原帖由 jovemama 於 08-11-27 12:27 發表
你點知架?? 我去網頁LOOK過真係樣樣都想参加喎

jovemama, 網頁內有啲係畀高年級學, 不過低年級都有唔少

Kookoo,

你好快手喎 , 是否買了冇核那隻細提子呀, 好好味架。

我建議你唔好比部相機仔仔帶了, 唔見左或者弄壞了就唔好啦, 我相信yipyip and Tomdog會醒目的了。

不如就約定你明天2:00鐘係學校gate 1 門口等, 再找地方飲tea 好嗎? 電話聯絡啦!

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-11-27 14:29 發表
iwff, 我用左你嘅好提意 -> 提子, 頭先買左lu.

tomdog, 我都冇報名今晚個家長學堂

yipyip, 我都想你幫我仔同你仔/佢地個組影番張相, 想畀個相機我仔帶, 但唔知佢影唔影, 又驚佢會唔見左, 唔....今 ...

原帖由 KooKoo 於 08-11-27 14:49 發表

jovemama, 網頁內有啲係畀高年級學, 不過低年級都有唔少
哦........係呀?我想比亞女参加童軍,綠色小先鋒,游水,奧數,手工藝,黏土,濕水彩,趣味數學,管樂.......嘩撞鬼,愈揀愈多

原帖由 iwff 於 08-11-27 14:53 發表
Kookoo,

你好快手喎 , 是否買了冇核那隻細提子呀, 好好味架。

我建議你唔好比部相機仔仔帶了, 唔見左或者弄壞了就唔好啦, 我相信yipyip and Tomdog會醒目的了。

不如就約定你明天2:00鐘係學校gate 1 門 ...

iwff, 我係買冇核個隻深紅提子, 個隻爽啲架, 嘻嘻....咁就要麻煩tomdog 和 yipyip 喇, 就 gate 1 門口等同電聯

原帖由 jovemama 於 08-11-27 15:19 發表
哦........係呀?我想比亞女参加童軍,綠色小先鋒,游水,奧數,手工藝,黏土,濕水彩,趣味數學,管樂.......嘩撞鬼,愈揀愈多

你真係好多喎 , 你講個啲低年級都可以報架, 不過有幾樣都有可能撞時間, 管樂要學1年架, 唔可以半途退出, 童軍都好似係, 呢個太多人報, 要抽籤

原帖由 jovemama 於 08-11-27 15:19 發表

Me too. 但我家住的遠,可能只能選一、二項…

明年的新丁也來part 2報到
‹ 上一主題|下一主題