用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘宣道一問
go

九龍塘宣道一問 [複製鏈接]

想問吓咁多位媽咪, 聽聞就算入左宣道讀幼稚園, 亦只得好少人可以升返佢間小學, 小學比較鍾意收其他幼稚園的小朋友多d, 係咪真嘅呢? 而佢幼稚園的程度亦比較淺, 又係咪真嘅呢? 咁如果讀宣道, 要去考其他私立或直資小學係咪會有一定難度呢? 因為佢連自己間小學都咁難入得返....
   0    0    0    0

我已前大仔in宣道時, 個miss第一句同我講:「你知道小學唔一定上到o架喎!」, 我當然唔知喇, 不過我當知道咁去interview囉....

吓? 連佢地自己d miss都係咁講呀?? 咁我真係要重新考慮吓去唔去in 好啦...

係呀, 當年面試時,第一句就問我們是否知道不是可以直上小學

that's true, if ur child could not get into Aps Primary, it would be headache !

原帖由 恩林 於 08-11-27 00:30 發表
我已前大仔in宣道時, 個miss第一句同我講:「你知道小學唔一定上到o架喎!」, 我當然唔知喇, 不過我當知道咁去interview囉....

原帖由 yyqueen 於 08-11-26 10:48 發表
想問吓咁多位媽咪, 聽聞就算入左宣道讀幼稚園, 亦只得好少人可以升返佢間小學, 小學比較鍾意收其他幼稚園的小朋友多d, 係咪真嘅呢? 而佢幼稚園的程度亦比較淺, 又係咪真嘅呢? 咁如果讀宣道, 要去考其他私立或直資小 ...

好多家長都有錯覺,以為宣小一定收番宣幼啲畢業生,其實面試時老師都會話俾你聽唔係,佢地亦唔會優先考慮宣幼啲畢業生.據聞只有約三成宣幼畢業生入到宣小.宣小每年都收唔少其他幼稚園旣畢業生. 宣幼旣課程係比較淺旣,但宣小係比較谷旣,識得有啲小朋友小二頂唔順要轉校.

小学跟唔上、無得留下。

原帖由 mission 於 08-12-12 21:57 發表

好多家長都有錯覺,以為宣小一定收番宣幼啲畢業生,其實面試時老師都會話俾你聽唔係,佢地亦唔會優先考慮宣幼啲畢業生.據聞只有約三成宣幼畢業生入到宣小.宣小每年都收唔少其他幼稚園旣畢業生. 宣幼旣課程係比較淺旣, ...

據聞只有約三成宣幼畢業生入到宣小-----"據聞"...哈哈,一傳十,十傳百,返轉頭句說話變晒. 其實係倒轉左講,宣小有60個位俾宣幼學生讀,剛好係小學三分一學位.

在宣幼讀兩隻腳你差不多入左一隻腳不要廉少阿!  大家要知宣小收一回事,私校要學費讀是另一回事,不是個個考到宣小的家長會俾小朋友入讀的,形成據聞只有少數宣幼入讀宣小的事實.  但衆人只知其果不知其因.  宣幼的學科算較多,概括講乜都接觸到,較平均,課程淺但要求高,.起碼能達到名私小入學門檻.  以我所知不少名小學名列前芧的學生,也系出宣幼,如你只計算人數當然不及幾所動輒幾百幾百人畢業的私立名校[其中一所傳聞宣小最喜收的,女兒當年也有幸考上,不過因盤算過各方因素[尤以學券因素,但凡是起碼兩面,有人覺得有學券的因素更加要選私校(如學費不是一個負擔的話更加明顯)最後決定替女兒選讀宣幼],但當你發覺宣幼百零人數的畢業生的成功率,你會覺得飲得杯落有餘.  最為人津津樂道的是它的德育教學,大部份小學愛收它們的學生因他們實在特別乖特別有禮. 你不多聽聞一個宣幼畢業的小朋友會好"曳"好"曳",講個真人真事你聽,話說有曳到不得了的K1同學仔,在經歷一整個學期,耳濡目染下,K2已變得不一樣,EQ再沒以往般低.   現今有學券的學校課程受到"沒有能力"的政府(不是我們選的政府令到我們如今正苦)干預,我們也只好另覓蹊徑為孩子們增值吧.  

雖然本人未段的言論可能為大家帶來無奈的嘆息,我絕不是想埋怨但現今教育的結果正正受到那些死要面子死不悔改不知所謂的行政手段的干預變得慘不忍睹. 雖則出生率是最大的問題但不用每年施政報告""會重點投放資源在教育但實在變成了干預及搞垮了教育.  搞亂了的政策不能撥亂反正前,大家為了子女將來及香港的將來怎樣也要用正面態度去面對啊.
我是藍的
錯錯錯
我是男的

感謝
‹ 上一主題|下一主題