用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思, 明慧和玫瑰崗幼兒園, 那間好呢?
go

啟思, 明慧和玫瑰崗幼兒園, 那間好呢? [複製鏈接]

我囡囡明年入讀N1,07年多人生bb, 競爭好大, 所以報了3間幼兒園, 想是但一間收讀都ok, 但現在3間都收她, 都唔知讀那一間好呢, 我想如ok, 可以直接讀完k3, 不用一年又轉變環境, 3間幼兒園如下:

1. 啟思(律倫街)下午班
2. 北角明慧(國際班)上午班, 但k1要轉下午
3. 玫瑰崗(司徒拔道)上午班

每間都有他的好處, 都唔知那間好 , 請問你們有那些見意呢? 請幫忙, 謝謝
   0    0    0    0

hihi,

我BB都報了啟思和玫瑰崗.

1.啟思(深灣)上午.
2.玫瑰崗-下午.

仲有康傑未IN. 一月IN,都唔知去不去.
我都好煩,讀那間

係啊, 都唔知那間好, 但我己全部交晒留位費, 可以再慢慢想及問意見, 但我報了玫瑰崗的playgroup, 看看到時老師的教學手法及囡囡鐘唔鐘意那裡才再決定, 你囝囝有否報playgroup呢?

原帖由 violetbb 於 08-11-26 02:45 發表
hihi,

我BB都報了啟思和玫瑰崗.

1.啟思(深灣)上午.
2.玫瑰崗-下午.

仲有康傑未IN. 一月IN,都唔知去不去.
我都好煩,讀那間

個人覺得三間幼稚園都各有特別之處, 真係好難話邊間好d! 要視乎家長想小朋友在哪種氣氛下學習!?
好似啟思以母語為主, 活動教學, 如家長希望小朋友在無壓力下學習, 這間必然最適合不過了。
而明慧則著重英語培育, 如果希望bb英文好加上愉快學習, 明慧也是個不錯的選擇。唯獨是位置比較近馬路, 空氣質素不太理想。
玫瑰崗比起明慧相反地環境大和空氣好, 還有學校課程會比其他兩間為深, 外語方面比較分散, 因1星期內主要有2天是全英語、2天是全廣東話、另1天是全國語。
我也報了玫瑰崗的playgroup, 唔知會唔會同一班呢?

原帖由 joycepsk 於 08-11-27 14:18 發表
係啊, 都唔知那間好, 但我己全部交晒留位費, 可以再慢慢想及問意見, 但我報了玫瑰崗的playgroup, 看看到時老師的教學手法及囡囡鐘唔鐘意那裡才再決定, 你囝囝有否報playgroup呢?

...

原帖由 joycepsk 於 08-11-27 14:18 發表

...

我無報playgroup.因我bb有其他playgroup 返,今天見你報了,我都想報,不過要11月28日前報.我要想想

原帖由 sasa_p 於 08-11-27 16:54 發表
個人覺得三間幼稚園都各有特別之處, 真係好難話邊間好d! 要視乎家長想小朋友在哪種氣氛下學習!?
好似啟思以母語為主, 活動教學, 如家長希望小朋友在無壓力下學習, 這間必然最適合不過了。
而明慧則著重英語培育, 如 ...

HI SASA,

嘩!你好清楚玫瑰崗 你BB都是返上午,你BB幾大??我BB返下午,所以我要想想.

Hi violetbb,

都唔可以話好清楚, 而係有朋友的BB讀過話很好叫我報, 加上佢都有同我講關於學校既教學模式, 所以就知D囉! 我囝囝現在19個月收了上午班啊! 妳BB幾大呀?
原帖由 violetbb 於 08-11-27 22:55 發表

HI SASA,

嘩!你好清楚玫瑰崗 你BB都是返上午,你BB幾大??我BB返下午,所以我要想想.

那你都有報playgroup嗎? 你是否決定比bb讀玫瑰崗呢?

原帖由 sasa_p 於 08-11-28 00:15 發表

都唔可以話好清楚, 而係有朋友的BB讀過話很好叫我報, 加上佢都有同我講關於學校既教學模式, 所以就知D囉! 我囝囝現在19個月收了上午班啊! 妳BB幾大呀?
...

hihi 大家好!

玫瑰崗 & 啟思 (杏花村) 都收左我亞 b (依家就快 13 個月) 出年讀 n1.

我比較鐘意玫瑰崗, 地方大, 空氣好.
我地收左 am 班呀. and 報左 playgroup.
唔知到時會唔會見到大家呢?

我諗返佢地既playgroup從而能夠體會到學校的教學質素吧! 所以我也報了哩! 都好期待囝囝快d有得返啊! 都想看看仔是否習慣啊~

...

我都報了玫瑰崗的playgroup.......希望看他喜歡這裡嗎

原帖由 sasa_p 於 08-11-28 00:15 發表

...

hihi,

我bb現在15個月,不過收了下午,所以都要想返下午好嗎??

好啊, 一齊番playgroup, 唔知會否同一班呢, 到時大家可以交流吓.  
‹ 上一主題|下一主題