用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友保暖飯壺
go

小朋友保暖飯壺 [複製鏈接]

想問大家媽咪,小朋友用什麼牌子飯壺,因阿仔就黎升小一所以想睇吓邊隻好,夠保暖右唔太貴,唔該
   0    0    0    0

原帖由 19770104 於 08-11-25 10:29 發表
想問大家媽咪,小朋友用什麼牌子飯壺,因阿仔就黎升小一所以想睇吓邊隻好,夠保暖右唔太貴,唔該

我已經買左個正方形既三文治盒, 我仲想買個Buffalo三層飯壺, 人地話夠熱, 唔知邊度買平啲呢?

我買左"象印" $298, 用之前要用滾水沉壺20分 鐘先架, 然後倒左d水才放飯盒入去, 先至暖得耐d! 我另外買個buffalo 0.5lit個隻放少少湯比佢飲, 佢好钟意!

我都是用"象印",囝囝說很暖,我試過早上9時多放飯菜入飯壺,他1:10p.m.吃仍很暖,用之前要用滾水沉壺,我在吉之島買,是3層,約$26X,如果有"J Card", 每月2號或20號買,另有95折。

吉之島22-27日,牛頭牌50%,唔知好唔好用,請比意見唔該

牛頭牌是不是"Buffalo",基本上這飯壺是保暖的,但對小朋友來說就不容易打開,因為飯壺蓋是圓拱形,小朋友手細,很難自己打開,我在囝囝學校幫手做飯堂的"愛心媽咪",小一生多數不能自己打開,要愛心媽咪幫手。

原帖由 MariaTsui 於 08-11-25 15:33 發表
我都是用"象印",囝囝說很暖,我試過早上9時多放飯菜入飯壺,他1:10p.m.吃仍很暖,用之前要用滾水沉壺,我在吉之島買,是3層,約$26X,如果有"J Card", 每月2號或20號買,另有95折。 ...

請問"用滾水沉壺" 是什麼意思?放水入3個壺內?

原帖由 heiheibbchu 於 08-11-25 21:47 發表

請問"用滾水沉壺" 是什麼意思?放水入3個壺內?

應該係將滾水放入不銹鋼外壺內.  

請教各位媽咪需要幾多滾水呢?  四分一壺浸20分鐘夠唔夠?  Thank you.

Which Jusco shop? 50% off for all styles??

原帖由 19770104 於 08-11-25 17:01 發表
吉之島22-27日,牛頭牌50%,唔知好唔好用,請比意見唔該

係將D滾水浸滿佢再蓋住煱佢20分鈡 (不用將飯餸盒放入,淨係煱個胆), 開蓋後倒D滚水走, 再將果D個盒裝完飯餸後放入再蓋好, 完成!

我個"象印"真係好暖,我買左後測試過12個钟, D水都仲暖架! 姐姐在早上6點半到, 炒菜飯後入落個壺度, 個女12點半食午飯佢話好暖!

原帖由 Yau_Cheung 於 08-11-26 12:58 發表

應該係將滾水放入不銹鋼外壺內.  

請教各位媽咪需要幾多滾水呢?  四分一壺浸20分鐘夠唔夠?  Thank you.

我個囡用tiger 的飯壺都是ok ,我試過早上7:00放到囡12:40吃lunch,都暖的,不過要用熱水浸吓先 ,可以保暖點

象印真係好暖!!

Thank you very much.

原帖由 conniengor 於 08-11-26 13:37 發表
係將D滾水浸滿佢再蓋住煱佢20分鈡 (不用將飯餸盒放入,淨係煱個胆), 開蓋後倒D滚水走, 再將果D個盒裝完飯餸後放入再蓋好, 完成!

我個"象印"真係好暖,我買左後測試過12個钟, D水都仲暖架! 姐姐在早上6點半到, 炒菜 ...

原帖由 Lofty 於 08-11-26 13:09 發表
Which Jusco shop? 50% off for all styles??

I went to Tai Koo Jusco this evening.

Buffalo飯壺 (3層) is $23x (original $28x), 象印飯壺 (3層) is $28x (original $4xx), so I bought 象印飯壺. The biggest box for rice, medium one for vegetables and the smallest for meat.  Or you can put some soup in the smallest one.

原帖由 Yau_Cheung 於 08-11-26 22:07 發表

I went to Tai Koo Jusco this evening.

Buffalo飯壺 (3層) is $23x (original $28x), 象印飯壺 (3層) is $28x (original $4xx), so I bought 象印飯壺. The biggest box for rice, medium one for veget ...
可否有相睇,大象牌,因唔見你講嗰款款,buffalo見有一個黑色原價$328八折後$260想等12月2日去買再有九五折請比意見唔該

原帖由 Lofty 於 08-11-26 13:09 發表
應該全部都有,不過原來沒有格,係空心

When I bought it (on Wed), there was out of stock.  So I paid it and the sales said that I can get it on Friday.  So I can't take picture to show you.

Buffalo 3層飯壺 (有格) has 2 types.  The bigger one has red or black and the smaller one has 4 colours (light blue, light grey, pink & yellow).

象印飯壺 (3層) (有格) only has 1 colour that is light grey.  Besides, the sales said that it was $3xx until Tue and it was $28x commenced from Wed.

原帖由 19770104 於 08-11-27 14:09 發表
可否有相睇,大象牌,因唔見你講嗰款款,buffalo見有一個黑色原價$328八折後$260想等12月2日去買再有九五折請比意見唔該

原帖由 19770104 於 08-11-27 14:12 發表
應該全部都有,不過原來沒有格,係空心

I found some of them are 空心 and some of them are 有格.  They have 2層 or 3層 depends on your need.

原帖由 MariaTsui 於 08-11-25 20:30 發表
牛頭牌是不是"Buffalo",基本上這飯壺是保暖的,但對小朋友來說就不容易打開,因為飯壺蓋是圓拱形,小朋友手細,很難自己打開,我在囝囝學校幫手做飯堂的"愛心媽咪",小一生多數不能自己打開,要愛心媽咪幫手。 ...

小兒剛升k2,老公已叫定我日後要去阿仔的小學做義工......,就好似返工,老闆話你知,明年公司要求....,你要達標

大光牌飯壺質素點??

大光牌飯壺質素點??
‹ 上一主題|下一主題