用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人收到st clare取錄信呀??
樓主: 060905
go

有無人收到st clare取錄信呀?? [複製鏈接]

原帖由 queyeung 於 08-11-28 14:06 發表
SC個網有介紹學法文喎.

我個女收左讀PM班.

係呀, sc小學有法文, 不過唔計分, 好似係校監(修女)教,  好似小一已有得上, 1wk有兩堂.

學校好似安排埋家長晌放學後上, 等唔洗得個女識, 溝通唔到.

其實, 究竟多唔多人會被reject? 又有幾多人去in? 因我見好似個個都收咁嘅? 同埋我哋去in嗰日, 都唔係有好多人咋!

同埋我有fd同我講, 你去in, am/pm都無所謂嘅話, 就一定會收, 因間學校都無人爭堝!

我淨係知小學難入D,因為大部份留比幼稚園,放返出黎D小學學位好少,今年好多人都入唔到佢地小學

原帖由 foggyao 於 08-11-28 14:17 發表

係呀, sc小學有法文, 不過唔計分, 好似係校監(修女)教,  好似小一已有得上, 1wk有兩堂.

學校好似安排埋家長晌放學後上, 等唔洗得個女識, 溝通唔到.

其實, 究竟多唔多人會被reject? 又有幾多人去in? 因我見好似 ...

係咪爭崩頭既學校一定係好呢?? I don't think so. 好似根德園個d好多人爭住入去, 但係聽講d miss無乜愛心, 我自己就對呢間學校觀感麻麻地啦!

原帖由 foggyao 於 08-11-28 14:17 發表

其實, 究竟多唔多人會被reject? 又有幾多人去in? 因我見好似 ...

無話好唔好,好似宜家間間大家所in的學校來來去去都係個幾間爭崩頭學校,咁.....係米好呢?所謂"好"學校,"名"校,一路都係個10多20間,全香港每年有幾萬名適齡兒童入幼稚園/小學/中學,個個都係揀個10多20間,咁點會唔爭崩頭?你間學校唔好都唔會咁多人去爭,但邊間最啱自己小朋友讀就只有自己父母知道.
每間學校都有佢地fans,有D人話A學校好,有D人未必認同,好似我個朋友個女都係讀根德,上年入左DGS,佢米話根德好law,我細妹又係唔鐘意根德米話佢唔好

Totally agree with you!
原帖由 BBR 於 08-11-28 15:09 發表
無話好唔好,好似宜家間間大家所in的學校來來去去都係個幾間爭崩頭學校,咁.....係米好呢?所謂"好"學校,"名"校,一路都係個10多20間,全香港每年有幾萬名適齡兒童入幼稚園/小學/中學,個個都係揀個10多20間,咁點會唔爭崩 ...

重知宜家小朋友讀書(搵學校)就真係難為左D父母,左去右去,我地辛苦小朋友都辛苦,睇住我個女(剛5歲)要自己一個去interview覺得佢好了不起 ,搵到好學校又要擔心佢地讀唔上

你個女好得意,你得一個?

原帖由 060905 於 08-11-28 14:59 發表
係咪爭崩頭既學校一定係好呢?? I don't think so. 好似根德園個d好多人爭住入去, 但係聽講d miss無乜愛心, 我自己就對呢間學校觀感麻麻地啦!

放鬆些吧!
我前些日子,看了個 BK 的媽咪寫了幾句話,好值得我們一切學習,大約意思是︰"我們盡一切努力去做,但也要靠她自己,因為這是她的命水。"

原帖由 BBR 於 08-11-28 15:23 發表
重知宜家小朋友讀書(搵學校)就真係難為左D父母,左去右去,我地辛苦小朋友都辛苦,睇住我個女(剛5歲)要自己一個去interview覺得佢好了不起 ,搵到好學校又要擔心佢地讀唔上 ...
妳健康快樂,所以我們都快樂!

其實, 究竟多唔多人會被reject? 又有幾多人去in? 因我見好似個個都收咁嘅? 同埋我哋去in嗰日, 都唔係有好多人咋!

同埋我有fd同我講, 你去in, am/pm都無所謂嘅話, 就一定會收, 因間學校都無人爭堝! ...

無收我女女ㄚ! (今日先收到信)

我女女係waiting AM... 咁得意, 通常AM都會比PM果d寫信要轉的補上wor... 反而會比我地waiting AM!

我地in果陣淨係話考慮AM班... 女女in得都幾好, 識答識做, hello, thank you , byebye, tidy up, pa櫈...全部都做齊, 唯一輸蝕的就是佢係12月尾的細細B!

but, never mind!

St. Clares係一所好學校, 雖然名氣不如聖心, 不過d老師/校長好有愛心! 我有朋友就係SC讀佐16年, 佢真係幾nice架!

我好放鬆架 ,可能你個小朋友重細,佢考幼稚園你可以一齊入去,但到佢考小學時佢要一個人去面對,你就會好大感觸,見佢一個排隊入去,見佢放開你隻手同你講byebye跟住入左班房等interview,見佢一個人出返黎樸去你身邊,你會好大感觸 ,當佢見得唔係咁好,心裡曾經怪過佢,你會覺得好後悔 ,其實派學校我就唔緊張(好彩有5間收左),只係見佢小小年紀要面對這些就

原帖由 小凱澄 於 08-11-28 15:41 發表
放鬆些吧!
我前些日子,看了個 BK 的媽咪寫了幾句話,好值得我們一切學習,大約意思是︰"我們盡一切努力去做,但也要靠她自己,因為這是她的命水。"

...

現在我們大家做的也是︰養兒一百歲,長憂99!

請問妳決定了那一間小學沒有?

原帖由 BBR 於 08-11-28 16:00 發表
我好放鬆架 ,可能你個小朋友重細,佢考幼稚園你可以一齊入去,但到佢考小學時佢要一個人去面對,你就會好大感觸,見佢一個排隊入去,見佢放開你隻手同你講byebye跟住入左班房等interview,見佢一個人出返黎樸去你身 ...
妳健康快樂,所以我們都快樂!

多謝 , 暫時係, 佢係我命根!

原帖由 BBR 於 08-11-28 15:24 發表
你個女好得意,你得一個?

無計啦, b係著數少d, 所以有d人請願遲一年先考, 放心喎, 我覺得實有人放棄學位。

老實講你個女表現仲好過我個女, 我個女個日玩性格唔太啋人, 所以我之前都打定輸數, 佢而家入到, 真係好彩!

原帖由 jjtseung 於 08-11-28 15:44 發表

無收我女女ㄚ! (今日先收到信)

我女女係waiting AM... 咁得意, 通常AM都會比PM果d寫信要轉的補上wor... 反而會比我地waiting AM!

我地in果陣淨係話考慮AM班... 女女in得都幾好, 識答識做, hello, thank you , ...

而家幫佢揀幼稚園, d感覺好似買大細咁, 仲要係孤注一擲之感, 我阿媽當年幫手揀聖士提反, 對我黎講咪係錯羅, 希望我幫盈盈揀無落錯注啦!

原帖由 BBR 於 08-11-28 15:09 發表
無話好唔好,好似宜家間間大家所in的學校來來去去都係個幾間爭崩頭學校,咁.....係米好呢?所謂"好"學校,"名"校,一路都係個10多20間,全香港每年有幾萬名適齡兒童入幼稚園/小學/中學,個個都係揀個10多20間,咁點會唔爭崩 ...

係唔係聖士提反女子呀,可唔可以講點解唔好呀?你係唔係由幼稚園開始讀架?

原帖由 060905 於 08-11-28 16:20 發表 [
而家幫佢揀幼稚園, 有d感覺好似買大細咁, 仲要係孤注一擲之感, 我阿媽當年幫手揀聖士提反, 對我黎講咪係錯羅, 希望我幫盈盈揀無落錯注啦!

原帖由 060905 於 08-11-28 16:15 發表
無計啦, 細b係著數少d, 所以有d人請願遲一年先考, 放心喎, 我覺得實有人放棄學位。

老實講你個女表現仲好過我個女, 我個女個日玩性格唔太啋人, 所以我之前都打定輸數, 佢而家入到, 真係好彩!
...

你係AM定PM?

我相信, 如果我地考慮PM的話, 相信學校都會收!

只係, 朋友ge女女in SC的表現非常麻麻, 年紀大過我女女幾個月, 佢都係only要AM... 最後收佐朋友ge女讀AM! (PS: 我地兩家人家境差不多, 我係full time mum, 朋友係working mum)

So, 原來唔係睇表現!

anyway, 佢原本係我心目中的排位都係最後果位, 所以even求位信我都唔寫啦...

大家唔好誤會, 我唔係話間學校唔好, 只係因為我地住東區, 去上環太遠了, that's why我咁firm only去考AM班! 如果心怡果d, 收佐已經超開心啦, 點會mind AM定PM!

我係pm, 但我想轉am, 如果考到SH, 我才回放棄SC。你住東區, 你有無考大坑真光??

原帖由 jjtseung 於 08-11-28 16:45 發表

你係AM定PM?

我相信, 如果我地考慮PM的話, 相信學校都會收!

只係, 朋友ge女女in SC的表現非常麻麻, 年紀大過我女女幾個月, 佢都係only要AM... 最後收佐朋友ge女讀AM! (PS: 我地兩家人家境差不多, 我係full time  ...

未,老公想St. Clare's, 我想Good Hope,等緊DGS結果, 聖心明天in,由等派位想抽Marymount

原帖由 小凱澄 於 08-11-28 16:04 發表
現在我們大家做的也是︰養兒一百歲,長憂99!

請問妳決定了那一間小學沒有?

我係小學讀起, 不過都係廿年前到既事, 或者我唔太合適聖士提反教學方法啦, 同埋佢地初小學程度淺, 但係到小四開始深, 我懶讀書, 突然改變方法令我好辛苦, 到中學仲衰, 小學程度函接唔到中學, 可能我唔係叻啦, 我讀到中五無係呢間學校讀LU
原帖由 wingc 於 08-11-28 16:30 發表
係唔係聖士提反女子呀,可唔可以講點解唔好呀?你係唔係由幼稚園開始讀架?

我都好驚會幫個女揀錯學校,已經放棄左聖士提反(赤柱),九龍堂小,聖方濟各,希望唔會放棄錯,宜家淨返兩間心大心細

原帖由 060905 於 08-11-28 16:20 發表
而家幫佢揀幼稚園, 有d感覺好似買大細咁, 仲要係孤注一擲之感, 我阿媽當年幫手揀聖士提反, 對我黎講咪係錯羅, 希望我幫盈盈揀無落錯注啦!
‹ 上一主題|下一主題