用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人收到st clare取錄信呀??
樓主: 060905
go

有無人收到st clare取錄信呀?? [複製鏈接]

ICIC, 當其時應該係返半日學?

原帖由 060905 於 08-11-28 17:18 發表
我係小學讀起, 不過都係廿年前到既事, 或者我唔太合適聖士提反教學方法啦, 同埋佢地初小學程度淺, 但係到小四開始深, 我懶讀書, 突然改變方法令我好辛苦, 到中學仲衰, 小學程度函接唔到中學, 可能我唔係叻啦, 我讀到 ...

原帖由 060905 於 08-11-28 17:14 發表
我係pm, 但我想轉am, 如果考到SH, 我才回放棄SC。你住東區, 你有無考大坑真光??

其實, 在我心目中, 真光雖然係中小, 但kinder&小學&中學好過SC好多!

but, 我女女係12月尾出世, 真光收到10月尾的小朋友, 所以報都無的報... 出年請早!:(

原帖由 BBR 於 08-11-28 16:00 發表
我好放鬆架 ,可能你個小朋友重細,佢考幼稚園你可以一齊入去,但到佢考小學時佢要一個人去面對,你就會好大感觸,見佢一個排隊入去,見佢放開你隻手同你講byebye跟住入左班房等interview,見佢一個人出返黎樸去你身 ...

Hi BBR mami,

你講得好感動,我睇到一半都眼濕濕!

既然放棄左, 就唔好諗咁多!

原帖由 BBR 於 08-11-28 17:18 發表
我都好驚會幫個女揀錯學校,已經放棄左聖士提反(赤柱),九龍堂小,聖方濟各,希望唔會放棄錯,宜家淨返兩間心大心細

係呀, 當年小一到小三返下午, 小四到小六返上午。

原帖由 wingc 於 08-11-28 17:28 發表
ICIC, 當其時應該係返半日學?

好得意, 住東區/ 灣仔區既人會同我講真光好過sc, 但係住中西區/ 南區既人會同我講sc好過真光, 所以我估各有各好, 其實都係差唔多!

原帖由 jjtseung 於 08-11-28 23:09 發表

其實, 在我心目中, 真光雖然係中小, 但kinder&小學&中學好過SC好多!

but, 我女女係12月尾出世, 真光收到10月尾的小朋友, 所以報都無的報... 出年請早!:( ...

原帖由 060905 於 08-11-29 00:48 發表
好得意, 住東區/ 灣仔區既人會同我講真光好過sc, 但係住中西區/ 南區既人會同我講sc好過真光, 所以我估各有各好, 其實都係差唔多!

其實我隨時可以搬來薄XX, 不過6299都住東區, 所以暫時都唔會搬!

我講的真光好d, 係因為識得個教統局的"視學"師傅的介紹, 相信呢個意見較為客觀! 佢講, 講kinder的教學方法和師資, 真光係好過SH, SC的! Just for your reference!

不過, 到佐中小學真光就會輸蝕在係中小, 呢個係大部分家長的concern... 我另一個朋友以前教真中, 佢話, 真小上來的band 1學生的英文都幾好!

當然, 講名氣, 我認為SH會好些!

當然, 各花有各眼, &每個人同間學校的緣分都唔同! SC都係間低調務實的地區名校, 呢樣野都係我喜歡佢的原因!

我個女都收左pm class, 但聽聞幼稚園課程好淺,依家都諗緊

原帖由 jjtseung 於 08-11-29 07:53 發表

其實我隨時可以搬來薄XX, 不過6299都住東區, 所以暫時都唔會搬!

我講的真光好d, 係因為識得個教統局的"視學"師傅的介紹, 相信呢個意見較為客觀! 佢講, 講kinder的教學方法和師資, 真光係好過SH, SC的! Just for yo ...
[img][/img]

但小學課程深喎

原帖由 rebeccaloky 於 08-11-29 17:47 發表
我個女都收左pm class, 但聽聞幼稚園課程好淺,依家都諗緊

咁先頭痕, 我想佢打好基礎, 讀小學唔駛追得咁辛苦, 同埋佢幼稚園課程淺, 出去考其他小學競爭力咪細左, 即係一定要讀佢小學

原帖由 BBR 於 08-11-29 19:32 發表
但小學課程深喎mouth:" />
[img][/img]

但我去完聖心同St. Clare's的小學interview令我對兩間學校改觀,覺得St.Clare's的小學好過聖心好多,我好担心聖心的英文程度無St. Clare's咁好,所以如果聖心同St. Clare's揀我會覺St. Clare's好得多,我自己個人認為. 同埋昨天去聖心小學interview得幾百人去(我估唔過8百,因為到3點都係得400人in)

sc 收左我個女pm class,
我都係睇中sc 的小中唔錯所以報佢地kinder

車莉, bobo_wong2006 ,

我都係住kln, 我問過之前有sc mami post過條link司機個tel, 佢話暫時kinder係無校車由kln去hk, 只有小學至有車.
若以我個女計, 返pm class就可以11:45係北角mtr 出口上校車,
雖然我可以搭幾個站到北角再轉校車, 但我老公都比較擔心時間太長個女會辛苦...所以我都仲諗緊讀唔讀sc.

原帖由 車莉 於 08-11-26 19:24 發表
我都係住九龍區

ruby,
妳有冇報kv & st. cat?
如果間間都收, 妳點選擇?

原帖由 rubytse 於 08-11-30 09:27 發表
車莉, bobo_wong2006 ,

我都係住kln, 我問過之前有sc mami post過條link司機個tel, 佢話暫時kinder係無校車由kln去hk, 只有小學至有車.
若以我個女計, 返pm class就可以11:45係北角mtr 出口上校車,
雖然我可以搭幾 ...

BBR,
但聽講聖心中學好好喎?

原帖由 BBR 於 08-11-30 08:58 發表
但我去完聖心同St. Clare's的小學interview令我對兩間學校改觀,覺得St.Clare's的小學好過聖心好多,我好担心聖心的英文程度無St. Clare's咁好,所以如果聖心同St. Clare's揀我會覺St. Clare's好得多,我自己個人認為.  ...

我無報st.cat, 只報左kv, 收到信但waiting list
除左st. clare's外,
仲有另外兩間有附屬小中學的幼稚園都取錄左
暫時首選係st. clare's, 但時間真係就唔到, 都無法要放棄.

原帖由 車莉 於 08-11-30 22:27 發表
ruby,
妳有冇報kv & st. cat?
如果間間都收, 妳點選擇?

聖心 : http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1064

真光 :
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1033

st clare :
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1009

照以上睇, 好似應該真光>聖心> st clare.

原帖由 rubytse 於 08-12-1 22:12 發表
我無報st.cat, 只報左kv, 收到信但waiting list
除左st. clare's外,
仲有另外兩間有附屬小中學的幼稚園都取錄左
暫時首選係st. clare's, 但時間真係就唔到, 都無法要放棄.

...

車莉,

呢幾間你都報左?

我都決定左聽日會去另一間交留位先

‹ 上一主題|下一主題