用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 09培基小一交流站
樓主: 嘉理子
go

09培基小一交流站 [複製鏈接]

嘉理子,
HI~~我都來報到呀!

嘉理子.....靈靈(囡).....03年4月.....沙田區.....20分入 ...
恩禧媽.....禧禧(仔).....03年7月.....粉嶺區.....家姐讀緊...

原帖由 helen_mama 於 08-11-27 22:12 發表
想問個好傻瓜的問題,請問我同仔仔係一間私校留咗位,都知道可以繼續參加統一派位,但教局會將結果交給私校,想問咁樣會唔會取消統一派位的學位架? ...

helen_mama,
唔會的。到十二月左右教育局會記信俾你,問你仲會唔會抽獎,記住回覆話會抽,咁教育局就會繼續你的統一派位申請。教育局亦會通知你留了位的私校你會繼續大抽獎。

hcheng,
係我住的區域的小學,唔係無好學校,之不過我自己覺得培基的小朋友單純d,似我對仔女咁,再者一間津貼小學能做到全級普教中,英教數及science,已經係好超值的選擇。我舊年都同阿女放棄左一間私小,因為考慮到仲有個仔要考小學,咁就選了培基。今年弟弟就係必收生,唔洗再煩呀!其實你可能會覺得粉嶺出火炭返學好似好遠,我地返學,仲快過住馬鞍山的朋友呀!港鐵車程15-20分鐘,火炭上校巴到學校只需5分鐘,所以都好值得出來讀呀!遲d我都會搬番出來住,不過未諗好住邊,所以都係睇定d先。
至於學術成績,今年學校升中派位都唔錯,有8成多上到英中,扣除了上培基書院的十多個小朋友,都仲有7成上到英中。

原帖由 Pang0607 於 09-4-30 15:14 發表
恩禧媽,

你的小朋友係咪搭港鐵返學,要幾耐時間,幾點上火車, 因為我都係住粉嶺,要預算一下返學的時間.

聽朋友講培基唔多功課,請覆,謝謝

Pang Pang ...

Pang0607,

而家火炭站上校車係早上7:30,所以我最遲要早上7:10之前上港鐵,咁就搭到校車啦!

恩禧媽

原帖由 csjlo 於 09-5-7 20:08 發表
小一班約3-4樣 (好間唔中5-6樣)功課,其實相對其他小學培基功課量不算多. 如果小朋友手腳快約一小時就做完. 上學期小朋友讀任何一間小學,都要適應. 到下學期大致上都okay.  
我囡囡手腳慢d,所以有時亞媽要辛苦d.  
培 ...

csjlo
你講解得好清楚呀!thx!~~

all,
我囡都算快手,多數(星期一至四)都會在一小時內完成功課。佢而家仲厲害,係學校做埋功課tim呀!所以功課都唔係好大壓力。我都係最欣賞學校以獎勵券形式來鼓勵學生,其實都有d似我呢d c9儲印花換贈品呀!

all,
請通知學校可作聯絡用之電郵地址。學校電郵: [email protected]
謝謝!

溫馨提示 :
8月28日是小一新生迎新日,如大家都會在火炭站乘小巴到學校的話,請大家預留起碼15分鐘於火炭站等小巴或的士,這是我往年的經驗。往年我們因等車的人多,於是選擇了步行到學校。
‹ 上一主題|下一主題