用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報讀面試班後感覺
go

報讀面試班後感覺 [複製鏈接]

小兒將於明年升SPC小一. 讀咗兩期九龍塘某小一面試班課程, 用了差不多九千多元. 讀完先知浪費. 教嘅都係一D基本屋企都教到的知識,例如坐姿,比較及說故事等等. 其實如果家長有時間同細心, 根本無必要上呢D面試班.

反而平時小兒報讀的補習班, 仲俾佢咁橋貼中題目. 佢地玩scrabble學串字及數學.
小兒同一補習班的同學仔一個中咗SP co-ed, 一個中咗YW
   0    0    0    0

又唔駛咁講, 我自己無時間教, 就覺得幾幫到手,,,,,,,另外, 所有學校面試都係考吓個小朋友一D基本知識架咋, 唔通考 phy, chem, bio 咩.  真係可以自己教架,,,,浪唔浪費就睇你自己有無時間同耐性教佢.

其實面試班我覺得上4堂已經夠,因為其實好多野都要自己教,D小朋友上慣左後就無用,當玩當返學,但學黎學去都係個D野,所以真係要上都係4堂夠

我無俾阿仔上面試班,覺得太貴,而面試的問題都是圍繞日常生活(我報的不是最頂尖的傳統名校),所以我無報.

qutie agreed with you.
It is very wasting to spend such a great sum of money on interveiw class. If you spend times to educate and chat with your kid, I am sure that all the kids obtained was very fruitful than the class.
Spending more time is vital.
thanks
原帖由 ilovemyboy 於 08-11-24 18:08 發表
小兒將於明年升SPC小一. 讀咗兩期九龍塘某小一面試班課程, 用了差不多九千多元. 讀完先知浪費. 教嘅都係一D基本屋企都教到的知識,例如坐姿,比較及說故事等等. 其實如果家長有時間同細心, 根本無必要上呢D面試班.

反 ...
‹ 上一主題|下一主題