用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
樓主: RINGO
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

原帖由 candytsy 於 09-7-20 15:00 發表
多謝各位支持,大家加油!
大家對立體感有何看法,大多數斜視的小朋友就算沒有視力的問題都對立體感不太好,立體感重要嗎?

你女兒是否有立體感問題?

原帖由 candytsy 於 09-7-15 11:42 發表
ringo,囝囝第二次手術理想嗎?

我囡囡第一次手術后到現在快一年,沒想到可能再要第二次手術,第一次成功矯正(醫生說非常正位),現在是返發外科近看30度,遠看17度,視光師話如果冇視力,手術只係外觀,但外觀我係可以接受的 ...

candy其實30度斜視角度都幾大,覆診後醫生如何說?
女兒是先天性外斜嗎?

各位

我囡4.5嵗, 有外斜視約30-40(政府眼科醫院), 算是較嚴重, 斜視專科說要做手術等返小學前.現在做眼操先.約4個月覆診一次,見醫生一次.(我覺得斜視專科pro些)
1. 政府排隊做手術,通常等多久?
2. 有沒有專業眼科醫生介紹(私家)?約幾錢 ?
3. Poly, 我有位朋友說不好.

sumyee

原帖由 sumyee 於 09-7-31 17:49 發表
各位

我囡4.5嵗, 有外斜視約30-40(政府眼科醫院), 算是較嚴重, 斜視專科說要做手術等返小學前.現在做眼操先.約4個月覆診一次,見醫生一次.(我覺得斜視專科pro些)
2. 有沒有專業眼科醫 ...

小女外斜視40度,一路都係東區覆診,由歲半開始排,排到五歲半卒之都頂唔順,去養和做左,開頭以為好貴,好彩埋單三萬頭.
到而家都未見過飛開,你可以考慮下去check下先呀.

養和醫院
眼科主管謝道欣(very nice)
無知是福

brian61950
請問你是否已在佢歲半開始排手術,但排到五歲半都未輪到你?我覺得五歲半做timing好.
我個女近睇吾覺佢有斜視, 遠睇就覺.
養和醫院 眼科主管謝道欣(very nice), 須5須要排好久?
謝謝

sumyee
原帖由 brian61950 於 09-8-2 21:01 發表

小女外斜視40度,一路都係東區覆診,由歲半開始排,排到五歲半卒之都頂唔順,去養和做左,開頭以為好貴,好彩埋單三萬頭.
到而家都未見過飛開,你可以考慮下去check下先呀.

養和醫院
眼科主管謝道欣(very nice) ...

原帖由 sumyee 於 09-8-4 12:17 發表
brian61950
請問你是否已在佢歲半開始排手術,但排到五歲半都未輪到你?我覺得五歲半做timing好.
我個女近睇吾覺佢有斜視, 遠睇就覺.
養和醫院 眼科主管謝道欣(very nice), 須5須要排好久?
謝謝

sumyee
...

我個女惓時最飛得開.另剛剛醒時

開頭東區話觀察下有冇改善及教佢多啲做眼部肌肉運動(鬥雞),但一路都係咁,到二歲半正式排,半年覆診一次,醫生話因全身麻醉,故要等佢大啲及重啲才可以做手術,所以一直等.
後來真係等得太耐,及知道此症只有惡化不會好轉,和八歲前唔做,會影响視覺神經.
咁咪去問下聖保祿和養和收大約幾錢,答案一樣..........等見左醫生由醫生話你聽.
又過了一排,無端端同朋友吹開水,佢話佢同事個女係養和做左好好,咪托佢問問边位医生及手術費幾錢,
為了個女美麗的一生,復活節做了,三萬零五百埋單.

唔駛排好耐,先打去約見謝醫生(第一次$700-$1500,佢收我$700),排期做手術2星期-4星期,費用大約$28000-$35000.

現在做完了巳幾個月,我一次都未見過.
十月返東區覆診,十一月返養和.

tel 28358890
無知是福

各位

如有能力私家做,才等政府.

各位

同我仔仔做手術的醫生王震宇
旺角彌敦道664號
惠豐中心17樓
1704-06室
電話: 28 100 400
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2140621&extra=page%3D1

sumyee,

我囝4.3嵗,約4個月時健康院姑娘轉介排期香港眼科醫院,約1嵗開始睇,每3-4個月覆診,同時也是看謝道欣,每半年覆一次。

三四個月前眼科醫院話可以做手術,話要排半年左右,佢地話我地呢d case(嚴重)其實會是優先插隊的,排左兩個月左右就到。我地考慮到政府醫院資源豐富,雖然無得揀醫生,但點都是斜視科醫生做,阿囝仲好好彩,由范醫生操刀(+兩個年青醫生做),到現在,手術算是很成功。

你可以覆診時向眼科醫生表示想快d做,睇下佢地會否幫你插隊,同時,也不妨多聽一兩個私家醫生的意見。

希望幫到你。

各位

我囡今年3歲, bb個時已經覺得佢有鬥雞, 去過政府睇, 醫生話無事, 話好多bb 都會有呢個情況, 因為眼球未發育好, 到而家大左開始覺得佢左眼偏鬥, 而右眼望野時有時偏右(係咪即係外斜呀?), 唔係好嚴重, 要好留心先覺, 但係當佢雙眼向上望野時, 以上既情況就好明顯, 老公話唔使理, 話大個左就會無, (都唔知咩道理), 但係我都好擔心…係咪應該帶佢去檢查下好d 呢? 咁應該去政府 (會唔會好耐先第1次見到醫生?), 定去私家好呢? 唔該大家比d 意見我, 謝

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

原帖由 yamiyami 於 09-8-13 10:26 發表
我囡今年3歲, bb個時已經覺得佢有鬥雞, 去過政府睇, 醫生話無事, 話好多bb 都會有呢個情況, 因為眼球未發育好, 到而家大左開始覺得佢左眼偏鬥, 而右眼望野時有時偏右(係咪即係外斜呀?), 唔係好嚴重, 要好留心先覺,  ...

有啲會自己好,但大部份都唔會.
如不理會,小則影響外觀"一世",大則喪失一半視力.
病向淺中医,8歳前一定要攪惦,因巳受損的視覺神經無法複完.

第一件事,一見佢飛開,用電話或相機影底佢,愈多愈好.
如想睇政府,比啲相健康院睇,等佢地寫信轉介眼科,半年睇一次,手術排三至四年.

私家養和很好,大約三萬幾.
無知是福

斜視所造成0既視力退化,並唔係視覺神經受損,而係視覺神經細胞發育不足 (可以話係新陳代謝較慢)。
8歲前要搞掂0既原因,主要係因為視神經細胞0既0係8歲後就算再接受生活上0既影像(所接觸0既光線) 對刺激,反應都會大不如前。~ 斜視如果一直不理0既話,會有機會造成弱視。而弱視~ 如果小時候一直由佢咁樣0既… 弱視0既情況係會變壞,喪失0既視力… 可以唔止一半哩﹗

原帖由 brian61950 於 09-8-13 11:43 發表

有啲會自己好,但大部份都唔會.
如不理會,小則影響外觀"一世",大則喪失一半視力.
病向淺中医,8歳前一定要攪惦,因巳受損的視覺神經無法複完.

第一件事,一見佢飛開,用電話或相機影底佢,愈多愈好.
如想睇政府,比啲相健 ...

我其實有個疑問,e生同我講,總之喺8years前唔好比佢有弱視,咁之後有斜視都只不過係外觀問題,再唔響視力,係唔係咁....

回覆 1# maybaby 的文章

如果影響外觀都唔係問題0既話,而做父母0既又接受到,冇變成弱視係OK 0既~

我地一般人所講0既視力,只係利用一個英文字母表,睇唔同0既大細… 去定…~ 但係呢種「白底黑字」0既檢查… 只係視力0既期中一種。

視力仲有好多種︰睇顏色0既能力(色盲、唔同顏色唔同程度0既色弱)、對比度(contrast sensitivity)、立體感(雙眼同時睇到一件物件時,將兩隻眼睇倒0既野融合而成為一個立體)、視野(雙眼睇野可以覆蓋0既角度大細)……

斜視唔影響睇「白底黑字」0既視力,但係對立體感有可能有影響,交替性外斜視或者雙眼固定外斜會令人睇立體0既時候比較差… ~ 而內斜視呢…~ 就會令視野冇咁闊…~

所以如果話斜視0係8歲前冇變弱視而只係影響外觀0既話~ 其實唔夠全面… 都仲要睇番斜視係點斜法、斜0既角度等等…~~

除左我地一般聽倒0既內斜視、外斜視,仲有上斜視、下斜視ga~~

但係我見有好多個案,真係唔只做一次,睇見都心痛,但又唔知何年何月又返發(又斜過)又話者做完手術仲衰過之前,呢d一点点係我地父毋最擔心的!

回覆 1# maybaby 的文章

你講0既情況的確係咁…
所以,如果要做斜視手術,都係要考慮清楚。~ 外斜視角度唔大,train up 番0既機會高d;內斜視就比較難train~ 上下就比較少見,都有得train。

而另外都要留意斜視問題對視力0既影響係點…兩者都重要ga~

原帖由 maybaby 於 09-8-14 09:52 發表
但係我見有好多個案,真係唔只做一次,睇見都心痛,但又唔知何年何月又返發(又斜過)又話者做完手術仲衰過之前,呢d一点点係我地父毋最擔心的! ...

又係個句老話,一分錢一分貨.
政府醫院冇得揀,佢比個見習或冇乜經驗的醫生同你做,知都冇得反對.
私家可以自己揀一啲經驗丰富的醫生,但要比多啲.

小弟個女係私家做了,一take過一路都冇問題.
三萬幾手術費對我來講都好吃力,
但個女隻眼喎,
一生一世架喎,
赖野點返轉頭,
大人辛苦少少,
換小朋友健康..........
抵到爛啦.
無知是福

原帖由 brian61950 於 09-8-14 13:52 發表

又係個句老話,一分錢一分貨.
政府醫院冇得揀,佢比個見習或冇乜經驗的醫生同你做,知都冇得反對.
私家可以自己揀一啲經驗丰富的醫生,但要比多啲.

小弟個女係私家做了,一take過一路都冇問題.
三萬幾手術費對我來講都 ...

請問你揾邊個e生,你個女做左幾耐呀!

原帖由 maybaby 於 09-8-14 22:04 發表

請問你揾邊個e生,你個女做左幾耐呀!

養和謝道欣醫生,今年4月做左,三萬零五百找數.
無知是福

好耐冇上來, 大家好.
我100%同意brian 的說法,
我個女第二次都係謝醫生做, 不過第二次先識搵佢.
我個女都係比較麻煩的case, 聽醫生說開刀後才知她眼內的肌肉一邊大一邊細....醫生要即時再就過d位....結果第一次就做衰左, 我覺得係自己吾好彩.

我已經幫個女book在polyvision做training,每次$400, 做training $2000 4堂, 都未知有冇效. 我都想睇埋 光彩明天, 全名請問係咪: 香港光彩明天兒童弱視治療中心?有冇人試過,邊位驗光師好呀??

我覺得眼科醫生吾係好關心小朋友仲有冇binocular vision, 因為好多cases去到佢地手上已經冇乜立體感可言, 而且亦都吾關佢地事, 所以要自己出面再睇.

‹ 上一主題|下一主題