用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
樓主: RINGO
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

原帖由 beautylam 於 09-6-28 03:37 發表
我女兒二歲時發現兩眼間中有外斜視, 情況俞來俞明顯, 一直看私家, 醫生一直建議做手術, 現在差不多四歲, 終於在前天做了手術, 醫生都一早講定了風險, 說做完有機會內斜(輕微), 但是現在情況是左眼在中間, 右眼內斜,  ...

剛做完,眼珠可能會偏向內,但通常會慢慢調節,可向做手術的醫生查問,另找醫生只會混亂自己。

做第二次手術

我個女做完第一次女術後, 不幸地一直內斜, 有成15-20度, (未做前是外斜30度), 好明顯是over correct. 好傷心, 不過覆了3次診, 醫生都是說好左少少, 再等下.但我的心裡很難受,如是這等了兩星期,是好了一點,不過仍然很”豆雞”

朋友介紹下看了另一位眼科專科, 佢話內斜太多(20度), 好難會自己好番, 多數要做多次手術. (如果10度之內就可以等). 不過要輪流patch眼, 否則有機會弱視, 小朋友可以弱視得很快, 兩, 三個月就得. 

我覺得:如果要做第二次手術,都可以接受,但是若因為醫治外斜(視力正常的)而引起弱視,就真的不能接受.

問了很多朋友,(好後悔咁遲先問人,真係累左個女)轉看另一間私家醫院的一位頗出名的眼科醫生求助,這次醫生檢查了我女兒說,外斜15-20度,視力正常,現在你女兒的情況是,由間歇性外斜變成 固定性內斜.個腦不會適應,只會引起弱視 (10度之下就OK).

有兩個方法,

1.帶兩邊有pism的銀鏡, buy time等佢吾會弱視,一直等,不過等到對眼分番開既機會好微.(不過要我個女肯戴眼鏡既機會仲微)
2.做手術,不過做一邊就可以.幾時做?! 可以早就早o的,(因為之前o的線未痴實哂)不過你而家都好痴架喇!

最後,就決定了下星期一做第二次手.

現在真的明白了什麼是心如刀割.

願主保佑

你要問清楚佢做呢個手術0既步驟、過程。
由間歇外斜變成固定內斜,咁樣 = PHYSICALLY 因為CORRECT 得太多而變成固定內斜。~

要知道第一次0既手術,個醫生究竟點樣PHYSICALLY 矯正左佢0既眼球肌肉~

而今次,要由內斜20度矯正番去細過10度,佢又會點做呢?~

由第一次手術開始︰
外斜 --> 大內斜 --> 小內斜~ 呢樣係對眼部肌肉0既長短、鬆緊度0既調整…~ 就算之前係OVER CORRECT~ 但都要知道點解會OVER CORRECT 左~ 而之後0既第二次手術又會點再RE-CORRECT 呢?~

要清楚哂先好丫~

原帖由 beautylam 於 09-7-10 18:02 發表
我個女做完第一次女術後, 不幸地一直內斜, 有成15-20度, (未做前是外斜30度), 好明顯是over correct. 好傷心, 不過覆了3次診, 醫生都是說好左少少, 再等下.但我的心裡很難受,如是這等了兩星期,是好了一點,不過仍然很” ...

ok 祝手術成功。
我仔仔都係做兩次先ok。

ringo,囝囝第二次手術理想嗎?

我囡囡第一次手術后到現在快一年,沒想到可能再要第二次手術,第一次成功矯正(醫生說非常正位),現在是返發外科近看30度,遠看17度,視光師話如果冇視力,手術只係外觀,但外觀我係可以接受的.有沒有媽媽可以分享,真擔心會否再有第三次手術,又擔心第二次做后比第一次做完仲差.醫生話先天外科(6個月前發現外科的)手術后都有機會返發,因為腦視覺神經受損.
原帖由 RINGO 於 09-7-14 00:35 發表

ok 祝手術成功。
我仔仔都係做兩次先ok。

好耐冇上呢個topic。

我囡囡在今年4月都做了外斜矯正手術,都好不幸今次不算成功,因為做完出來冇變豆雞,(聽聞最好係做完出來有豆雞,約2-4星期後就會自動調節走開的)亦冇重影,當時已估手術50%失敗,但都要待醫生覆診詳談,覆診後醫生都話不太理想,但都總叫有做到改善咗個角度。 醫生都解釋每個人對手術效果不一,不幸囡囡不在大部份人的效果當中。

而家要常常做眼操,但囡囡就十分懶。  現在囡囡對眼角度上都有改善到,但當她好疲倦時,看上都有點外斜,但角度上平常人看不出,而我都接受到的。

上月覆診,醫生都話可以再做多次,但我想法跟candytsy一樣,擔心第二次仲差,所以現都係一路覆診先,遲點再決定做唔做手術。  

俾兒女做手術,當父母係好心痛的,亦要用好長時間考慮及好大決心先落到個決定。  亦明白如當手術不成功,父母梗傷心,冇人想小朋友做第二或第三次手術的。  

大家都要勇敢!! 加油!!

Beautylam 希望你小朋友第二次手術成功。

回覆 46# fionbaby2002 的文章

你好, 謝謝你,我女兒做了第二次手術了,一做完之後雙眼明顯直了,今天第二次覆診醫生說完全正常.其實做完第二日我女兒已又跑又跳,可能因為恢復了立體視覺,她真的十分開心.

醫生說第二次成功的機會多過九成(大概96%)(不過原來有些醫生的RESULT是特別好的,即是一次過成功機會高些)不過如果我個女吾係俾第一次手術挍到”過度豆雞”,我都會等下,吾會即刻做第二次,一來等佢大少少可以檢查時合作D,樣樣野度準D,二來這樣連做兩次手術,感覺很”傷”,真的很很很心痛.

經這一役,感到孩子的健康是最寶貴的,你說得對,做父母的要堅強些,勇敢些.

祝你女兒盡快好番.

Beautylam,

恭喜你呀,真係替你開心,終可放下心頭大石,呢舊石都可以話壓住好耐好耐。

以你個case 來講,係有必要盡快再做的,現在手術成功,真係冇野俾得上呢樣更安慰。  

我囡囡個case 就冇迫切性,視力又正常,只係有少少改觀不完美,所以都好難再下決擇,醫生亦有講第二次手術成功率有9成,不過經過第一次的不幸,明白呢個世界係冇保證的,所以少不免信心都動搖,再下決定真係要有冇比大的勇氣。

係啦,你在那裡做手術的,政府定私家?

Fion

你個女都一定會好得番架!

我兩次都係私家做,

第二次係養和, 不是想像中貴, 如果你想問我醫生D資料, 我可以PM你.

我而家想帶個女去理大護眼到做下vision training, 雖然冇哂斜視, 都想訓練番立體感(binocular vision).

除左理大, 有冇人知仲有邊到有vision training做呢? 多謝指教.

原帖由 fionbaby2002 於 09-7-17 17:25 發表
Beautylam,

恭喜你呀,真係替你開心,終可放下心頭大石,呢舊石都可以話壓住好耐好耐。

以你個case 來講,係有必要盡快再做的,現在手術成功,真係冇野俾得上呢樣更安慰。  

我囡囡個case 就冇迫切性,視力又正常,只係有少少改觀 ...

原帖由 candytsy 於 09-7-15 11:42 發表

我囡囡第一次手術后到現在快一年,沒想到可能再要第二次手術,第一次成功矯正(醫生說非常正位),現在是返發外科近看30度,遠看17度,視光師話如果冇視力,手術只係外觀,但外觀我係可以接受的 ...

Candytsy
我睇個位醫生都是說如果唔介意她外觀, 最重要無影響視力, 是可以觀察多一段時間, 不用心急做手術!

原帖由 candytsy 於 09-7-15 11:42 發表

我囡囡第一次手術后到現在快一年,沒想到可能再要第二次手術,第一次成功矯正(醫生說非常正位),現在是返發外科近看30度,遠看17度,視光師話如果冇視力,手術只係外觀,但外觀我係可以接受的 ...

囝囝第二次手術理想。
最重要無視力ok, 是可以觀察多一段時間

多謝各位支持,大家加油!
大家對立體感有何看法,大多數斜視的小朋友就算沒有視力的問題都對立體感不太好,立體感重要嗎?

----------

------------

回覆 3# candytsy 的文章

立體感當然重要…
對一個普通人0既視力嚟講,立體感重要@日常生活… 好多距離上0既分辨0既能力、運動、娛樂等等… 一個小朋友,如果立體感唔好0既話(以較差嚟講),好多野都會輸蝕俾身邊視力正常0既小朋友~ 咁樣都會令佢覺得自己冇其他小朋友咁叻… 都好打擊佢地ga~
但如果立體感唔係太差0既話,都唔會影響正常生活0既~

對長遠發展嚟講呢…~ 渣車、考紀律部隊、藝術發展(視覺方面)、建築、飛機師等等等等。。。 呢d 都唔駛預佢哩~ 如果小朋友將來0既興趣係尼d 方面0既話,心理上就會受好大打擊lu~~

如何改善立體感?立體感有沒有數值可以衡量輕重,例如尚可接受--差--較差亦或差就係差?
原帖由 summarian 於 09-7-20 15:28 發表
立體感當然重要…
對一個普通人0既視力嚟講,立體感重要@日常生活… 好多距離上0既分辨0既能力、運動、娛樂等等… 一個小朋友,如果立體感唔好0既話(以較差嚟講),好多野都會輸蝕俾身邊視力正常0既小朋友~ 咁樣都會令佢覺 ...

回覆 1# candytsy 的文章

有GA~
果D Check 眼睛0既視光中心,一般都有~
Polyvision, 光彩明天 都有0既~ 有quantified 0既results 可以知道﹗

改善立體感~ 都有呢d training 可以做~
呢種training 叫做 Sytoptophore training (同視訓練)~ 呢樣我就唔知係咪周圍都有啦﹗~ 光彩就有囉~

至於仲有冇其他野可以train 立體感,我就唔知lu~

我囝囝睇開的私家醫生話,因為我囝囝是天生用一隻眼睇野(左又得,右又得,但多用右眼),所以佢就好似天生只有一隻眼的人一樣,習慣了,日後可以駕車、打波,做一般職業無問題,只有細微到做眼科醫生先唔掂。

不過,立體感對小朋友的成長很重要,因當中涉及距離、空間等觀念,發展不好亦會影響自信,所以要訓練及改善,可以請教職業治療師(OT)。

請問大家在家如何幫小朋友TRAIN眼﹖

我囝囝有遮眼、眼肌運動(如玩紙上迷宮、玩捉星星--即在他面前伸手在不同方位要他捉,跳彈床等)。大家交流下。

(我囝囝也完成了第一次外斜視手術一個月了,一切尚算順利。)

原帖由 olima 於 09-7-23 05:21 發表
我囝囝睇開的私家醫生話,因為我囝囝是天生用一隻眼睇野(左又得,右又得,但多用右眼),所以佢就好似天生只有一隻眼的人一樣,習慣了,日後可以駕車、打波,做一般職業無問題,只有細微到做眼科醫生先唔掂。

不過,立體感對小朋友的成 ...

唔係話天生用一隻眼睇野 (其實係因為斜視先會咁)~
既然而家做左斜視手術,下一步就係要TRAIN UP 番佢0既視力 (立體視功能)~

如果冇辦法好番而習慣,係無可奈何;
但如果有辦法好番但都冇去做0既話,就係一種遺撼啦﹗~ 職業上0既影響,點會只係得眼科醫生做唔倒呢?~ 所有紀律部隊0既工作、阻礙藝術發展、建築、飛機師等等… 都已經唔得哩~

原帖由 candytsy 於 09-7-20 15:00 發表
多謝各位支持,大家加油!
大家對立體感有何看法,大多數斜視的小朋友就算沒有視力的問題都對立體感不太好,立體感重要嗎?

candy 你女兒是否有立體感的問題?
‹ 上一主題|下一主題