用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生書院 ~~ 於28/11寄出面試結果
樓主: mmmng
go

民生書院 ~~ 於28/11寄出面試結果 [複製鏈接]

原帖由 myc214 於 08-12-3 12:58 發表

BB_PYM:
你話:
(我唔係嬲佢唔收我个B, 我个B都有第1選擇的學校收咗, 我係嬲佢阻我時間)

你有第1選擇的學校收咗,民生收你bb,
你都未必民生,(收唔收都阻我時間,你又in.你都..................... ,rejected  ...

回覆 # 的文章

唔IN點知間學校點樣, 唔通睇电視呀!

今日我打過去民生, 佢哋話唔係100%上小學的, 小學部要睇k3學生的校內表現同評估至選擇可唔可以直上, 如果小學部覺得個果小朋友唔適合上民小, 佢哋會叫家長選定其他小學。
問完之後好擔心, 唔知有幾多個%可上民小呢?? 如真係唔好彩入直升唔到, 大抽獎又唔理想的話, 咪"奶"晒野~!!!

其實係咪真係唔收足幼稚部學生o架??!
咁k3插入去的話, 咪一定上唔到小學o羅???

原帖由 lormy 於 08-12-3 14:54 發表

K2 插班機會更大, 因為每年到K2 有好多人走, 多數收, 不過你要考慮如果你唔諗住俾小朋友在民生直上小學, 就無謂考入嚟喇, 因為幼稚園課程實在太淺, 根本完全唔駛溫書, 無測驗無考試, 所謂既評估都係唔重要既, 唔會 ...

話100%上小學你仲驚, 萬一換校長你咪暈低!
用平常心啦!

原帖由 lormy 於 08-12-3 14:54 發表

K2 插班機會更大, 因為每年到K2 有好多人走, 多數收, 不過你要考慮如果你唔諗住俾小朋友在民生直上小學, 就無謂考入嚟喇, 因為幼稚園課程實在太淺, 根本完全唔駛溫書, 無測驗無考試, 所謂既評估都係唔重要既, 唔會 ...

謝謝你的建議,我會認真考慮下,反正還有成年時間,呢段時間亦可以睇下阿仔明年讀間學校讀成點,到時先決定

等我仲諗住寫信俾校長TIM~!!

咁你哋認為我寄唔寄出封信好??

我細仔又收左, 所以都幾想兩兄弟一齊讀, 不過我又怕升唔到民小.....!!! 15/16中

thx.

原帖由 lormy 於 08-12-4 01:50 發表

話就話要睇K3 表現, 其實無乜要求, 以我所知上年只有幾個上唔到小學, 乜野原因就唔知 (我知佢地係細B, 年尾出世, 但我都識有細B 上到), 以前莫校長好好, 好有人情味, 會主動同家長溝通, 上唔到都可以同佢傾下, 博 ...

May be the studenst are voluntarily give up the place. Btw, i thinkl they wont tell things so firm. May be u try to ask them whehter K2 promote to K3 is 100%, i think they will speak the same tone.

不是~ 我兩小朋友今年一齊in 民生k1同k3, 但細仔收左, 但大仔唔收, 所以諗住寫信俾校長, 我當然想兩個喺同一問學校讀書啦~!!!!

原帖由 lormy 於 08-12-4 15:27 發表

你大仔讀緊民生? 收左你細仔, 點解仲要寫信俾校長?
以前係差唔多一定上到民小的, 而家就唔清楚喇!

我都知道幼稚園課程會好淺,不過假如選擇其他活動教學的幼稚園都會有呢個追不上小學課程的問題,不過起碼小朋友有3年開心幼稚園生活.只要小朋友操行良好,聽聞又肯放棄小學統一派位(即大抽獎),收返的機會其實好大,最多小學開始就找補習幫手吧!其實就係因為有啲家長唔清楚,以為幼稚園太淺,所以一般K2就會轉校,我覺得既然咁難入,唔應該咁短視,應該俾佢哋繼續讀上去,到時小學想入返去就難喇!因為冇乜位剩吖嘛!去到小學就好高水平㗎喇,聽聞佢哋有獨特的一套教英文的grammer方法,唔好浪費個位呀!

幼稚園課程會好淺, also heard in both PC and MS, but may be it is a good way for them to grow. As they have primary to accept them, so no need to adjust the level to a level which is not good for kids. For other famous kinder cos they need to have their students to fight for good P1, so they adjust their syllabus so as to get good result. May be this is a viscous cylce. So i regard this as a gift rahter than a problem. Kids can study happily and then go to a good primary school. What a blessing. Btw, i dont know how hard P1's course would be, i had a P1 students from ying wah b4, the course is just so-so, may be parents are just too anxious on all stuff.  Hey guys, let's cheer up, problems still will come no matter how hard u prepare and just face it and be happy always.

冇辦法, k1個時大仔in過唔收, k2個時我當要生仔, 冇時間理佢dd野, 其實我都知機會會少d喇~!
由天決定啦~!

原帖由 lormy 於 08-12-5 01:09 發表

其實你咁想讀民生小學, 點解唔早一兩年插班? K1, K2 先會多人走, 唔收就應該無位喇!

既然民生銜接小學咁辛苦,咁揀崇真國際班好定民生好呢?崇真都算直資吖!佢也可以直上小學.中學雖然喺荔枝角,不過都係直資,又係英文中學,不過唔知係Band幾?有冇家長可以俾啲意見?
‹ 上一主題|下一主題