用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: YN
go

2009 P1 [複製鏈接]

原帖由 safarimama 於 09-9-28 16:40 發表
c 班媽咪,
請問知唔知英文writing 裡的句子同生字每個要寫多少次呢?

呀女話一次,我好懷疑,但由佢啦~

剪報? 要自己帶呀? 阿女無睇報紙喎!!
咩係grammer spelling 呀??
原帖由 Hillary2002 於 09-9-29 12:36 發表

晞晴媽咪:
5/10 應該"專題練習"但我個女寫時評練習????
12/10 時評(佢講好似係剪報用一新聞了解後講出新聞事件)
6/10 English Quiz 係唔係 on grammer spelling "係" ...
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

Hi Mcada,
老師有這項指示呀?? 睇天氣報告話明天多數有雨喎.咁......要唔要做晒功課先呢?
原帖由 Mcada 於 09-9-29 12:53 發表
呀女話如果聽日落雨老C話唔去旅行,帶番星期三既書上堂。。。。慘慘。。。

原帖由 safarimama 於 09-9-29 13:41 發表
Hi Mcada,
老師有這項指示呀?? 睇天氣報告話明天多數有雨喎.咁......要唔要做晒功課先呢?

之前佢同我講老C話如果打風就帶番書返學上堂,後來我問佢咁落大雨點算佢又話落大雨都唔去,咁我咪話點先算落大雨呀。。。。總之就搞唔清係老C既指示定係佢自己估既,希望老C今日再講一次。不過我都會叫佢完成功課先。

我check過烏溪沙個網址, 嗰到都有室內的設施, 落大雨都有地方躲避下.
原帖由 Mcada 於 09-9-29 13:56 發表

之前佢同我講老C話如果打風就帶番書返學上堂,後來我問佢咁落大雨點算佢又話落大雨都唔去,咁我咪話點先算落大雨呀。。。。總之就搞唔清係老C既指示定係佢自己估既,希望老C今日再講一次。不過我都會叫佢完成功課先。 ...

原帖由 Hillary2002 於 09-9-29 12:36 PM 發表

晞晴媽咪:
5/10 應該"專題練習"但我個女寫時評練習????
12/10 時評(佢講好似係剪報用一新聞了解後講出新聞事件)
6/10 English Quiz 係唔係 on grammer spelling "係" ...

5/10 "專題練習"我覺得係"時事常識練習"先對
fama:c班有無咩5/10 "專題練習"????
依晴Hillary, 依韻Eleanor

原帖由 safarimama 於 09-9-29 01:32 PM 發表
剪報? 要自己帶呀? 阿女無睇報紙喎!!
咩係grammer spelling 呀??

係唔係新買果本junior english grammar!!

專題?? 唔知喎....做嗰專題咩? b 班做過d咩專題呀?
原帖由 Hillary2002 於 09-9-29 14:17 發表

5/10 "專題練習"我覺得係"時事常識練習"先對
fama:c班有無咩5/10 "專題練習"????

原帖由 safarimama 於 09-9-29 02:42 PM 發表
專題?? 唔知喎....做嗰專題咩? b 班做過d咩專題呀?

各位:
在九月十一日有張通告講12/10, 2/11, 7/12有個時事常識評估, 應該係手冊寫12/10事評佔20分, 而問清楚個女5/10"時事練習"剪報一段, 了解後在學校講

今日B班有3個無返, 第一個小息有個小同學在走廊嘔, 早放, 另外放學我見C班有4-5個要取功課, 可能有人請假

嘩! 好驚呀! 阿女架校車都有人中咗豬流感!! c 班冇返學嘅其中一人是同車的, 佢個5年班姐姐都冇返.
原帖由 Hillary2002 於 09-9-29 16:02 發表
今日B班有3個無返, 第一個小息有個小同學在走廊嘔, 早放, 另外放學我見C班有4-5個要取功課, 可能有人請假

原帖由 safarimama 於 09-9-29 16:57 發表
嘩! 好驚呀! 阿女架校車都有人中咗豬流感!! c 班冇返學嘅其中一人是同車的, 佢個5年班姐姐都冇返.  

下......

Hi Hillary2002,

我相信亞女寫有關 12/10 既應該真係時事常識評估, 星期六我有喺家長支援小組問過老師要注意 D 乜, 佢話平時要多同囡囡一齊睇報紙, 而一般出既時事題係會集中在評估之前三星期既新聞, 另外, 亦會出一 D common sense 既野, 總之即係要多留意/ 關心周圍發生既事...

5/10 我想會幫囡囡預備一份剪報穩陣 D... 最後, 想問下今日有無話要做數學訓練營? 我見派左番黎又唔見亞女寫手冊話要做, 有 D 奇怪咋...

晞晴媽咪 ^^

晞晴媽咪,

我問咗呀囡, 佢話5/10係評估前的練習, 冇話要剪報紙wor.12/10就係評估. 另外, 數學功課應該係作業同新亞洲2樣, 如冇記錯好似一本係p.15-16, 一本係p.19-20.

原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-29 23:23 發表
Hi Hillary2002,

我相信亞女寫有關 12/10 既應該真係時事常識評估, 星期六我有喺家長支援小組問過老師要注意 D 乜, 佢話平時要多同囡囡一齊睇報紙, 而一般出既時事題係會集中在評估之前三星期既新聞, 另外, 亦會出 ...

I went to the school picnic, so I have the class photo of 1B (my daughter is yellow team) and 1A,
pls give me your email, the class and the team.

回覆 3# 晞晴媽咪 的文章

晞晴媽咪,
今日旅行見到你個晞晴, 佢好cutie 好靚女呀!

Update photo in the school website "進入網站>活動花絮"

Hi safarimama,

原來你旅行既時候見到我個 "論盡" 妹呀... 哈哈... 佢個日玩得好開心呀...

晞晴媽咪 ^^
‹ 上一主題|下一主題