用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 2009年09月 入讀油天(海泓道)的家長, 請進! ...
樓主: rc2003
go

2009年09月 入讀油天(海泓道)的家長, 請進! [複製鏈接]

為方便大家搵同班既家長, 不如我地整番個表呀!

有update 請出聲, 我已經post左係頭一個post啦!

1A
rc2003 ; 彤彤媽
1B
Icycream ; Siupai ; angellauwc
1C

1D
wutracy49 ; ansoncally
1E

原帖由 angellauwc 於 09-9-11 13:39 發表
Hi Icycream & Siupai,

我都見Ashley有個mask係書包入面,佢都話學校派的,我只知道有個男生係唔舒服冇返學姐.

Icycream原來你地都係教友呀,我地都係呀,Ms.Lo寫左手冊話求恩禮取消左,所以我都冇去呀,29/8果日你地有 ...

Hi Icycream & Angel

Ringo said the trial lunch is cancelled.  I'll bring  lunch box to him next week.  And I didn't go to the meeting at 28/8.

All,

請問視藝堂用的膠墊在那裡買呢?

Icycream,

我個膠墊响文具鋪買嘅,留意唔好揀凹凹凸凸面呀,
不過d膠墊卷住番學,到攞出嚟用時好似魷魚咁,
我教咗仔仔好耐點整番直,睇吓佢識唔識啦......
唉...真係戥佢地辛苦!有同感嗎?

原帖由 Icycream 於 09-9-14 16:35 發表
All,

請問視藝堂用的膠墊在那裡買呢?

[quote]原帖由 ansoncally 於 09-9-14 23:55 發表
Icycream,

我個膠墊响文具鋪買嘅,留意唔好揀凹凹凸凸面呀,
不過d膠墊卷住番學,到攞出嚟用時好似魷魚咁,
我教咗仔仔好耐點整番直,睇吓佢識唔識啦......
唉...真係戥佢地辛苦!有同感嗎?

Anson,
我唔想買膠墊俾囡就係唔想要整番直. maybe用d poster頂住先. btw, 個書包真係好重, 帶7-8本書返學. 仲有水.

唉~~ 第一次執完返全日學既書包, 自己攞都覺得好重呀...

雖然每日都有人接送個女返學, 但去度學校門口, 見到個女自己背住個又重又大既書包, 行得好慢咁去排隊, 又未訓醒...... 我諗起 d 眼淚水都漂埋岀黎呀....

今日正式返全日, 個書包真係好重呀,都鄧女女可憐,好彩係搭校車,唔係仲惨呀.

好想知d小朋友係學校食飯既情形會點, 食學校既飯都唔知慣唔慣.

係, 今日返全日, 唔知d小朋友識唔識自己食飯呢?  好緊張!

請問你地會幫小朋友準備d咩既小食呢?

I've weight the school bag, it has 8 lbs.  So heavy!

原帖由 angellauwc 於 09-9-16 13:28 發表
今日正式返全日, 個書包真係好重呀,都鄧女女可憐,好彩係搭校車,唔係仲惨呀.

好想知d小朋友係學校食飯既情形會點, 食學校既飯都唔知慣唔慣.

我問左阿囡, 朝早有2次小息, 但有d男同學攞飯出黎食. 老師話唔得. 阿囡叫我準備2份小食for早上. 我會叫工人準備水果/餅仔/飲品. 純過口癮.

我同葉主任說我想每week去一日做午膳義工. 21sep才開始. 未知星期幾.

另昨天已被取錄非洲鼓,星期六普通話班. 1b班家長, 23sep要中文默書呀.

原帖由 rc2003 於 09-9-13 22:08 發表

我已經reply左你啦, 係呢, 你個仔定女呀, 讀邊班架, 點解平時唔見你傾計既?

Just check your reply Thanks.
My son is in 1B

Dear all,

Have you tried yo change the password for the school Intranet account?  I found that the password provided is invalid.

原帖由 pakheichris 於 09-9-18 01:03 發表
Dear all,

Have you tried yo change the password for the school Intranet account?  I found that the password provided is invalid.

I've changed the password for both (my daughter and me) sucessfully last night.  You could sign back the notice to school for seek a help.

What's the chinese name of your son? My daughter is in 1B.

angellauwc,

原來你囡囡是班長. 叻叻丫.

聽說昨天有一小男生用洗手液噴到女同學眼睛以及搞亂課室, 被老師訓企半小時. 睇黎小朋友還未適應小學生活.

siupai,

我數過今天要帶14本書, 書包肯定不止8lbs了. 今早有事入學校搵老師, 看見p1小朋友聽完早會自行行上樓梯, 個個背住超重書包, 行動緩慢就似古代做苦工背住袋米上船賺錢咁.

其實有些補充習作是否要帶呢?

原帖由 Icycream 於 09-9-18 15:15 發表

I've changed the password for both (my daughter and me) sucessfully last night.  You could sign back the notice to school for seek a help.

What's the chinese name of your son? My daughter is in 1B. ...

Please check PM

icycream,

點解星期五會有14本書o甘多呀, 冇理由ga.
係呀,亞女話d男同學好曳曳,仲係課室打架tim,我都好驚呀,亞女話佢寫低個果男仔個班號係黑板,但被佢擦左呀,老師返到課室就話比老師聽.

我参加左羽毛球班但冇回條,唔知係o米唔夠人開唔成呢.

明天中文默書,阿仔話好緊張喎!!
哈哈...睇吓佢默成點...

原帖由 angellauwc 於 09-9-21 13:52 發表
icycream,

點解星期五會有14本書o甘多呀, 冇理由ga.
係呀,亞女話d男同學好曳曳,仲係課室打架tim,我都好驚呀,亞女話佢寫低個果男仔個班號係黑板,但被佢擦左呀,老師返到課室就話比老師聽.

我参加左羽毛球班但冇回 ...

係丫. 我數過有咁多. 最衰我上個week係新學年主日學見到校長無同佢反映tim.

羽毛球班我都好似報左但無回覆. 音樂老師收左我報既大提琴班, 不過只有3個學生, 要加多幾百元. 我唔知應唔應該俾佢上呀. 因為學校又注重音樂, 這班只在午飯小息時上. 應該唔會影響功課/上堂掛, 因佢唔訓午睡的.

昨天有個突擊鈴聽中文, april錯了一題. 得90分. 今日中默, 唔知仲記唔記得?!

學校話可以入去"班相簿"度睇"小一生的午間生活照片", 但我就搵來搵去都搵唔到"班相簿", 請問大家知唔知邊度有得睇呀?

(我已經 login 左入內聯網都搵唔到.....)

我都揾唔到呀!好想睇吓學校情況,有冇家長幫吓手呀?

thx

原帖由 wutracy49 於 09-9-23 17:48 發表
學校話可以入去"班相簿"度睇"小一生的午間生活照片", 但我就搵來搵去都搵唔到"班相簿", 請問大家知唔知邊度有得睇呀?

(我已經 login 左入內聯網都搵唔到.....) ...
‹ 上一主題|下一主題