用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: LS+MCS
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

pangpuiyee,

我無依張通告??... 幾時派架??

原帖由 pangpuiyee 於 09-6-11 14:20 發表

張通告好似話可以著黑or白鞋, 運動鞋就白色. 如我理解有錯, 請更正. thx

嘩, 你個女好勁呀, 我都未試過比$$個女自己買嘢....不過最好笑都係你話d姨姨話唔可以小朋友比錢...

原帖由 pangpuiyee 於 09-6-11 14:40 發表

我比左$200個女去 pta自己買野, 而我就去校車部. 原來大部份人都唔係41區, 遠至青衣, 將軍澳都好普遍. 個女返黎話d姨姨話唔可以小朋友比錢. 我叫佢再去一次話自己識比錢, 佢就買左一個公仔同一個頭飾返黎. 我話造 ...

尋日其實真係有小小混亂, 所以我由頭到尾起碼行咗三四圈,  make sure 冇 miss 任何嘢. 我都係行到第三次先見到有白襪買.

咁你咪冇join PTA???

原帖由 mmak 於 09-6-11 15:30 發表
muimuiyan ,

我噚日不停俾人"打尖", 去咗2個校服counter & 校車counter 都俾人插隊... 有D激氣...
又好難怪, 大家家長都唔知點做好, 又好多疑問??....個staff 明明serve 緊我, 人地問得2問, 佢幫咗第2個家長落單, ...

jjbaby,

我冇join PTA 吖, 如果你地唔講, 我根本都唔知....

原帖由 jjbaby0307 於 09-6-11 16:14 發表
尋日其實真係有小小混亂, 所以我由頭到尾起碼行咗三四圈,  make sure 冇 miss 任何嘢. 我都係行到第三次先見到有白襪買.

咁你咪冇join PTA???

mmak,

我相信八月頭番MCS交堂費果日應該可以 join 番 PTA.

原帖由 mmak 於 09-6-11 16:46 發表
jjbaby,

我冇join PTA 吖, 如果你地唔講, 我根本都唔知....

原帖由 mmak 於 09-6-11 15:33 發表
pangpuiyee,

我無依張通告??... 幾時派架??

係註冊嗰日d通告有講ga

係吖, 我都係咁諗, 我到時一定會行多幾個圈先走 ............

PTA D folder 好靓, 想再買多D....

有無家長買咗 八達通套??? .. 靓唔靓 ?? ... 我想買個俾阿囡, 佢鐘意個著校服公仔.

原帖由 jjbaby0307 於 09-6-11 16:50 發表
mmak,

我相信八月頭番MCS交堂費果日應該可以 join 番 PTA.

原帖由 lola2008 於 09-6-11 13:12 發表
咁請問你嘅souvenir 係咪shoes bag,我第一次去到見都仲有存貨,但我買咗好多嘢又做校服,已經得番$3xx,唔夠俾membership fee,打電話叫老公「接濟」 ,但第二次入會時已經冇貨,得番毛巾box set,有D失望,早知做校服時唔俾fu ...

mug 有 school bag 咩? 可能我4:00p.m.先去到, 已經冇晒la, 唔知第時可唔可以買番呢?

原帖由 lola2008 於 09-6-11 13:42 發表
請問Maryknoll有冇規定皮鞋款式呢?我見昨日連襪都有得買,但冇鞋,係咪即係只要係黑色普通就可以,咁運動鞋呢,有冇規定要純白?

我昨天見唔到有白襪賣, 咁d白襪有冇MCS logo?

我係 Nov'08 去註冊, 嗰日無通告派俾我bor ??...
只得1張收據, 証明我囡註冊咗咋.....

請問你地有幾多張通告, 我想知道我miss 咗D咩 ??

Thanks !

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 16:59 發表

係註冊嗰日d通告有講ga

原帖由 MCS0910 於 09-6-11 14:28 發表
Felicia726, we live in 41 net. A friend of mine in the same net is also lucky enough to get a place in the second round. Afterall, this is the matter of luck.

How lucky your friends are! I also have some friends who are in 41 net, but none of them got their first 3 choices. So sad! Luckily, they are all accepted by APS.

NatalieMaMa,

我差不多4pm 走, 本來想買 "花花hair bubbles", 但賣晒了.. 只買咗D 舊款...

我問D義工學生, 日後自行向PTA 買得唔得???... 佢地話唔係成日有??...

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 17:06 發表

mug 有 school bag 咩? 可能我4:00p.m.先去到, 已經冇晒la, 唔知第時可唔可以買番呢?

原帖由 mmak 於 09-6-11 17:13 發表
我係 Nov'08 去註冊, 嗰日無通告派俾我bor ??...

Thanks !

我有:
1. 做校服通告
2. 校車通告
3. PTA通告
4. 有關上下課時間通告 (如果我冇記錯)
5. 出世紙加英文名通告

原帖由 mmak 於 09-6-11 17:19 發表

我差不多4pm 走, 本來想買 "花花hair bubbles", 但賣晒了.. 只買咗D 舊款...

我問D義工學生, 日後自行向PTA 買得唔得???... 佢地話唔係成日有??...

...

oh no, 早知早d去la

醒目開學勳章

唔係 school bag,係鞋袋,有 maryknoll 的 logo,橙色底另有黑色邊咁,我大約3:20到,做咗校服就俾囡囡拉咗去PTA 精品個邊掃貨,眼尾睄到個袋好靚,想買,問咗原來係迎新禮物,入會送嘅,當時尚餘極少量,但我cash 已經所餘無幾,急call 老公,他嚟到都已經送晒,改送毛巾,但個袋真係好有用,而且maryknoll 有很多 activities 實啱用,希望八月會再有,寧願俾錢買。

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 17:06 發表

在門口 (羅莎)counter, 係普通白色長襪, 有D斜紋疏孔(花紋) $18/pairs.... 無logo 的

你去返 羅莎 應該有得賣.

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 17:10 發表

我6月9日註冊, 都有好幾張通告, 有 PTA and School Bus 嘅 application form, 有講冬令和夏令嘅番學放學時間, 校服規格, 出世紙要加英文名等啦.

Thanks !

醒目開學勳章

without MCS logo, 普普通通一對襪,but good quality and comfort.

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 17:10 發表

醒目開學勳章

me too, 我都冇校車通告 & 校服規格通告,唔通上年11月註冊時俾漏咗。

Thanks !

Thanks, 唔怪得知校車公司問我有無form ???

Felicia726,

你地有無??

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 17:20 發表

我有:
1. 做校服通告
2. 校車通告
3. PTA通告
4. 有關上下課時間通告 (如果我冇記錯)
5. 出世紙加英文名通告
‹ 上一主題|下一主題