用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 剛做完評估, 壓迫症?焦慮症?
go

剛做完評估, 壓迫症?焦慮症? [複製鏈接]

我倆個係孖仔, 今年9歲, 剛做完評估, 大仔是 127, 但有輕微壓迫感和焦慮, 細仔卻有嚴重焦慮, 不安和壓迫, 因為做評估時不出聲, 結束評估是92 . 心理醫生話佢倆個都不準的, 因為佢倆個都好自閉, 唔出聲, 唔作答, 建議我帶倆個仔去見精神科醫生, 半年後再做多次智力評估, 點算呀!, 有冇人幫我呢?什麼是焦慮? 什麼是壓迫?
   1    0    0    0

samllfish919 ,
壓迫感是對某些事物有非做不可的衝動, 或是不斷要做的衝動, 唔做會覺得好辛苦
焦慮是對某些事物會有莫名的擔憂感覺, 明明懂得做會因為怕做完的結果而不想做或不敢做
詳情你亦可在網上尋找有關字眼, 相信有很多資料會幫到你, 這種病是可以透過藥物及行為治療減輕及改善病情的, 不要太擔心!

原帖由 samllfish919 於 08-11-23 11:07 發

我倆個係孖仔, 今年9歲, 剛做完評估, 大仔是 127, 但有輕微壓迫感和焦慮, 細仔卻有嚴重焦慮, 不安和壓迫, 因為做評估時不出聲, 結束評估是92 . 心理醫生話佢倆個都不準的, 因為佢倆個都好自閉, 唔出聲, 唔作答, 建議 ...

What kind of medicine can help?
原帖由 dorismama 於 08-11-24 00:42 發表
samllfish919 ,
壓迫感是對某些事物有非做不可的衝動, 或是不斷要做的衝動, 唔做會覺得好辛苦
焦慮是對某些事物會有莫名的擔憂感覺, 明明懂得做會因為怕做完的結果而不想做或不敢做
詳情你亦可在網上尋找有關字眼,  ...

dorismama:
謝謝你的義見, 但我還是很擔心, 如果去睇精神科, 是否很貴, 政府又是點做呢?

如果你在政府做, 他們應可告訴你點排, 但如你在私家做, 他們的專家也應有渠道幫你跟住, 如果你對個結果有疑慮, 可以找多個專家檢查, reconfirm了才決定下一步點做, 政府睇精神科要有關專家或醫生轉介的, 排期可能有一段時間, 私家我不清楚!
http://www.ican.com.hk/2007/html/sel/sel_03.aspx
http://www.lifeisbeautiful.hk/process/
你睇吓呢d機構幫唔幫到你?
原帖由 samllfish919 於 08-11-24 21:18 發表
dorismama:
謝謝你的義見, 但我還是很擔心, 如果去睇精神科, 是否很貴, 政府又是點做呢?

原帖由 dorismama 於 08-11-25 00:59 發表
如果你在政府做, 他們應可告訴你點排, 但如你在私家做, 他們的專家也應有渠道幫你跟住, 如果你對個結果有疑慮, 可以找多個專家檢查, reconfirm了才決定下一步點做, 政府睇精神科要有關專家或醫生轉介的, 排期可能有 ...

你好,
多謝你寶貴的義見, 我會嘗試的. 謝謝
‹ 上一主題|下一主題