用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若瑟英文小學(官塘道)有無人知好唔好 ...
go

聖若瑟英文小學(官塘道)有無人知好唔好

請問各位對這所小學有無認識?
剛巧收到信收了小兒.覺得奇怪考幾所小學都唔收我個仔,就只有這間收,難道很多父母都覺得這所小學不好,所以小人報才收我個仔?
學費都近$3000,如果24號自行失敗就要揀聖若瑟了.大家可唔可以比小小意見呀?希望幫吓我啦.–:-| :-|

這校都收了我個仔, 我都有你同樣問題, 但在BK討論這校的人不多, 我都問過好多朋友, 基本上對這校的反應是正面的, 但不喜歡它的人多數是因為其中學校網不好, 觀塘區無咩英中吧, 就算佢直屬那間中學也是中中。

在我來說, 因自己所屬小學校網沒有中意的小學, 跨網的又好難抽, 所以如沒有其他再好的學校收, 我都會選這間, 下星期二去註冊先啦!

原帖由 yanhomm 於 08-11-23 01:02 發表
剛巧收到信收了小兒.覺得奇怪考幾所小學都唔收我個仔,就只有這間收,難道很多父母都覺得這所小學不好,所以小人報才收我個仔?
學費都近$3000,如果24號自行失敗就要揀聖若瑟了.大家可唔可 ...

ST. JO 收左我囝囝, 我都想知好唔好? 我問過D朋友佢地都話英文程度高, 幾好咁話! 我想更多意見

Agreed.  Same thought.

BTW, I have asked some St Jo's parents, nearly ALL of them gave positive comment.  Not that bad.  Although some bk parents put it in low priority, when compare with some other private/DSS.

原帖由 cheerbye 於 08-11-23 08:27 發表
這校都收了我個仔, 我都有你同樣問題, 但在BK討論這校的人不多, 我都問過好多朋友, 基本上對這校的反應是正面的, 但不喜歡它的人多數是因為其中學校網不好, 觀塘區無咩英中吧, 就算佢直屬那間中學也是中中。

在我來 ...

有朋友告訴我, 這校會教高一級, 所以是出名深的, 但D男仔就個個都好乖, 看來校風應該唔錯.

昨天我已去交了留位費, D 職員同校工都好有禮貌, 我亦見到當時有一個男仔唔舒服, 有個校工在照顧佢.

不過我就覺得校舍是舊了一點, 室內的走廊和樓梯不夠開陽, 有一種陰深的感覺, 令人不太舒服, 不過我未見過他們的班房, 可能會好一些吧!

原帖由 Heiyingleefamil 於 08-11-26 01:39 發表
Agreed.  Same thought.

BTW, I have asked some St Jo's parents, nearly ALL of them gave positive comment.  Not that bad.  Although some bk parents put it in low priority, when compare with some other  ...

尋日我都去左交留位費, 又同時見到有個校工照顧一個剛看完醫生囬校的學生播.

譆譆, 我應該見過你.

原帖由 cheerbye 於 08-11-26 12:39 發表
有朋友告訴我, 這校會教高一級, 所以是出名深的, 但D男仔就個個都好乖, 看來校風應該唔錯.

昨天我已去交了留位費, D 職員同校工都好有禮貌, 我亦見到當時有一個男仔唔舒服, 有個校工在照顧佢.

不過我就覺得校舍是 ...

你幾多點去的?我大約在中午十二點, 我走時看見有位女士在校務處外等入去辦手續, 唔通那就是你???

原帖由 RINGOMAMA 於 08-11-26 12:54 發表
尋日我都去左交留位費, 又同時見到有個校工照顧一個剛看完醫生囬校的學生播.

譆譆, 我應該見過你.

You may read the topic "Some information on SJ (KLN) for sharing" under the  forum "St. Joseph (Choi Shek Lane, Kowloon)".

原帖由 yanhomm 於 08-11-23 01:02 發表
學費都近$3000,如果24號自行失敗就要揀聖若瑟了.大家可唔可 ...

甘就吾系啦, 我早上9點去的, 我去果陣, 呢個病病的小朋友剛回校, 他爸爸話等他交完功課, 默完書后來接他, 可能你去果陣就是他爸爸來接的時候羅.

原帖由 cheerbye 於 08-11-26 13:50 發表
你幾多點去的?我大約在中午十二點, 我走時看見有位女士在校務處外等入去辦手續, 唔通那就是你???

幫囝囝選了幾所小學面試, 當中有直資及私立, 在我心目中st.jo感覺不錯, 由校長,老師及校工都好有禮, 亦問過一些朋友及一些讀緊的家長, 他們小朋友返學很開心, 校長很好. 英文程度好, 而校舍不是最舊有些學校還舊, 但校綱就要考慮.

I am working in Airlines, i have 2 colleagues son are study in St. Jospeh. And, they both said school are very good and many school homeworks.

By the way, Im still waiting for letter. This is my last chance.... My son accepted by TTS ( International ).

原帖由 luibee76 於 08-11-27 09:50 發表
I am working in Airlines, i have 2 colleagues son are study in St. Jospeh. And, they both said school are very good and many school homeworks.

By the way, Im still waiting for letter. This is my las ...

你可以打去問吓ST. Jo因為我有好多朋友give up了St. Jo,佢地都抽/考到心目中的First Choice,所以唔註冊了。

請問有冇人知 st.jo D學生平時在學校多唔多用英語交談?是否英語為主要語言?

我打過去學校問了佢地叫我出年6月再去登記做後補生呀

原帖由 octoct 於 08-11-27 11:09 發表

你可以打去問吓ST. Jo因為我有好多朋友give up了St. Jo,佢地都抽/考到心目中的First Choice,所以唔註冊了。